Pomoc z routerem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Pomoc z routerem
Witam ! Prosiłbym grono fachowców o pomoc w doborze sprzętu. Mianowicie chce przenieść sygnał internetu z budynku A do B. Chce zrobić to za posrednictwem przewodu RJ45 , który jest już przeprowadzony , ponieważ służy on do przesyłu sygnału z kamer. Jeden przewód jest wolny i dlatego nadarzyła sie okazja aby podłączyc internet. Problem w tym że przewody nie przechodzą przez pomieszczenie w którym jest komputer i dlatego chciałem podłączyć router i dać sygnał bezprzewodowo. Teraz koledzy prosiłbym o pomoc w wyborze routera , który byłby dobry a jednocześnie nie był bardzo drogi......
Ostatnio zmieniony 2009-06-28, 16:17 przez robciu1982, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Pomoc z routerem
Opisz to bliżej, jednym przewodem internetu nie prześlesz, do tego muszą być 2 pary albo jedna para i specjalne modemy.robciu1982 pisze:Jeden przewód jest wolny i dlatego nadażyła sie okazja aby podłączyc internet
Tp-Link WR543G, WR542G, WR340GD, Linksys WRT54GLrobciu1982 pisze:prosiłbym o pomoc w wyborze routera , który byłby dobry a jednocześnie nie był bardzo drogi
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
TZn. źle sie wyrazilem i przepraszam. Ja mam do dyspozycji i kabel cały tj. 4 pary przewodów. Skoro już mowa to jak zrobić zeby nie wykorzystywać go całego tylko dwie pary?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ok.robciu1982 pisze:Ja mam do dyspozycji i kabel cały tj. 4 pary przewodów.
Sieć 10/100Mbps używa tylko 2 par czyli styki 123,6 a styki 45,78 są wolne. Spokojnie można rozdzielić kabel na 2 niezależne karty sieciowe/porty switcha. Mam tak i to działa na 70m kabla. W kablu sa 4 pary, styki 123,6 używają par zielonej i pomarańczowej, wolne pozostają pary niebieska i brązowa.robciu1982 pisze:Skoro już mowa to jak zrobić zeby nie wykorzystywać go całego tylko dwie pary?
Nie pomagam na PW!