Podział radiówki z pppoe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział radiówki z pppoe
Witam,
jestem zupełnym laikiem jakby co.
Mam taki problem: internet mam z anteny na dachu podlaczonej do karty bezprzewodowej, wyszukuje swoja sieć, łączę się, dostaje dynamicznie przyznane ip przez DHCP i potem jeszcze muszę użyć połączenia szerokopasmoego pppoe, gdzie wpisuje nazwe uzytkownika i haslo, z tego tez dostaje ip i internet hula. W sieci nie ma znaczenia z jakiego MACa sie lacze, moge polacztc sie z obojetnie jakiej karty tylko musze zrobic pppoe.
Kupilem TP-linki: tl-wr543g jako APC i wr340g do rozsylania po domu.
Wszystko gites tylko nie mogę dojść jak ustwić to pppoe. To znaczy ustwaiam APC tryb wisp, potem daje dynamic IP i bezproblemu łączy się z anteną operatora, dostaje ip przez dhcp, tylko internetu nie ma bo brakuje polaczenia pppoe. Jak chce wejsc na jakaś stronę to zawsze pokazuje "witaj w sieci <mojasiec>", czyli to samo kiedy na kompie nie łącze sie z pppoe tylko z samą anteną.
nie wiem jak to ustawić, moze jakoś w routerze wr340g?
Urządzenia są podłączone tak:
antena na dachu do wr543g, potem ten do wr340g (LAN-LAN), potem z wr340g lanem do kompa.
jestem zupełnym laikiem jakby co.
Mam taki problem: internet mam z anteny na dachu podlaczonej do karty bezprzewodowej, wyszukuje swoja sieć, łączę się, dostaje dynamicznie przyznane ip przez DHCP i potem jeszcze muszę użyć połączenia szerokopasmoego pppoe, gdzie wpisuje nazwe uzytkownika i haslo, z tego tez dostaje ip i internet hula. W sieci nie ma znaczenia z jakiego MACa sie lacze, moge polacztc sie z obojetnie jakiej karty tylko musze zrobic pppoe.
Kupilem TP-linki: tl-wr543g jako APC i wr340g do rozsylania po domu.
Wszystko gites tylko nie mogę dojść jak ustwić to pppoe. To znaczy ustwaiam APC tryb wisp, potem daje dynamic IP i bezproblemu łączy się z anteną operatora, dostaje ip przez dhcp, tylko internetu nie ma bo brakuje polaczenia pppoe. Jak chce wejsc na jakaś stronę to zawsze pokazuje "witaj w sieci <mojasiec>", czyli to samo kiedy na kompie nie łącze sie z pppoe tylko z samą anteną.
nie wiem jak to ustawić, moze jakoś w routerze wr340g?
Urządzenia są podłączone tak:
antena na dachu do wr543g, potem ten do wr340g (LAN-LAN), potem z wr340g lanem do kompa.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Podział radiówki z pppoe
Tromek, zostaw WR340G na razie w spokoju. Na razie musi zadziałać na kompie podłączonym kablem do WR543G.
WR543G musi mieć w ustawieniach WAN PPPoE. Używając trybu WISP interfejs radiowy jest traktowany jak WAN, więc powinno to zaskoczyć.
WR543G musi mieć w ustawieniach WAN PPPoE. Używając trybu WISP interfejs radiowy jest traktowany jak WAN, więc powinno to zaskoczyć.
-
No ma, ale na pppoe nie łapie nic, nie dostaję adresów, nie chce się w ogóle połączyć,Jo_gurt pisze: WR543G musi mieć w ustawieniach WAN PPPoE. Używając trybu WISP interfejs radiowy jest traktowany jak WAN, więc powinno to zaskoczyć.
jak zrobie Dynamic IP to dostaje ip, tak jakbym normlanie łączył się przez karte na komputerze.
- wojteks
- *** Administrator ***
I jeszcze sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> (może trzeba przepisać z karty radiowej do tej pory używanej).No ma, ale tak to w ogóle nie chciało załapać nic, jeszcze sprawdze.
Nie pomagam na PW!
-
W mojej sieci nie ma filtrowania MAC 
Jak ustawie WAN PPPoE to wlan się połączy (pakiety przechodzą), ale z pppoe tak czy siak nie idzie, nazwa użytkownika i hasło poprawne.

Jak ustawie WAN PPPoE to wlan się połączy (pakiety przechodzą), ale z pppoe tak czy siak nie idzie, nazwa użytkownika i hasło poprawne.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Trochę szkoda, że kupiłeś dwa routery zamiast router+AP. Byłaby inna możliwość przetestowania.
-
no zachowuje się tak jakby funkcja pppoe w ogóle nie działała 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Może DNS swojego operatora ustaw poprawny. U mnie na PPPoE jest tak że muszę wpisać DNS operatora w ustawianiach WSIP. DNS wyświetla się klikając w właściwości połączenia (szczegóły).
Neta dzielę sobie radiowo tak jak tu napisałem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15874
Neta dzielę sobie radiowo tak jak tu napisałem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15874
-
A dałoby się zrobić tak:
na APC łącze się normalnie z anteną (WAN ustawione Dynamic IP), potem łącze go skrętką z routerem wr340g do gniazda WAN (LAN>WAN). I konfiguruje PPPoE na routerze, a nie na APC bo na nim nie działa.
Tylko nie wiem jak ip im poustawiać żeby wszystko się widziało?
na APC łącze się normalnie z anteną (WAN ustawione Dynamic IP), potem łącze go skrętką z routerem wr340g do gniazda WAN (LAN>WAN). I konfiguruje PPPoE na routerze, a nie na APC bo na nim nie działa.
Tylko nie wiem jak ip im poustawiać żeby wszystko się widziało?
- wojteks
- *** Administrator ***
WR543G to też router ale z funkcją WISP więc najpierw za jego pomocą musisz się połączyć a dopiero jak to połączenie będzie działać możesz konfigurować wr340.Tromek pisze:na APC łącze się normalnie z anteną
Ja jednak wpisałbym na WAN wr543g MAC Adres karty którą do tej pory używasz.Tromek pisze:W mojej sieci nie ma filtrowania MAC
Inaczej końca nie dojdziesz. Daj tu wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz internet.
Nie pomagam na PW!
-
Szczegóły połączeń:

Zaawansowane ustawienia WAN PPPoE.
Jak to wypełnić? Próbowałem jakoś ale nic.

W ipconfig jest to co podalem i ponadto chyba 28 jakis polaczeni lokalnych, nie wiem mam Windows 7 RC może coś niepoprawnie wyświetla.

Zaawansowane ustawienia WAN PPPoE.
Jak to wypełnić? Próbowałem jakoś ale nic.

W ipconfig jest to co podalem i ponadto chyba 28 jakis polaczeni lokalnych, nie wiem mam Windows 7 RC może coś niepoprawnie wyświetla.
Kod: Zaznacz cały
Konfiguracja IP systemu Windows
Karta PPP:
Sufiks DNS konkretnego polaczenia :
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0. (reszta ip)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Brama domyslna. . . . . . . . . . : 0.0.0.0
Karta bezprzewodowej sieci LAN Wireless Network Connection:
Sufiks DNS konkretnego polaczenia : wizytowka.domena.pl
Adres IPv6 polaczenia lokalnego . : fe80::adf1:a707:1736:67b1%12
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 172.16.171.111
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyslna. . . . . . . . . . : 172.16.171.1
- wojteks
- *** Administrator ***
Na początek "reset to factory default".Tromek pisze:Zaawansowane ustawienia WAN PPPoE.
Potem ustaw "Mode" na WISP/ AP Client router czy jak tam jest, wpisz MAC karty WiFi na WAN. Następnie zrób "Site Survey" i podłącz się do WiFi dostawcy. W podstawowe ustawienia WAN wpisz user/hasło do PPPoE i "Connect"
Sprawdź w "Status" czy nastąpiło połączenie (wcześniej wpisz MAC karty WiFi na WAN)
Nie pomagam na PW!
-
Nie działa.
Do WiFi dostawy się połączył, wyszystko ok.
Ale PPPoE nie chce, klikam Connect , coś tam robi, strona sie odświeża, ale i tak połączenia nie ma, same zera. W status też nic, jedynie mogę kliknąć znowu na Connect.
Ale połaczenie z anteną dostawcy jest. W "wirless statistic" jakies pakiety przechodzą w obie strony jak próbuje otworzyć jakąś stronke.
Jest możliwe żeby ta funkcja była w jakiś sposób uszkodzona w tym routerze?
Może jakiś downgrade czy upgrade firmware by pomógł?
Tu znalazłem temat z podobnym problemem
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15286
ale user jakoś sobie poradził
Do WiFi dostawy się połączył, wyszystko ok.
Ale PPPoE nie chce, klikam Connect , coś tam robi, strona sie odświeża, ale i tak połączenia nie ma, same zera. W status też nic, jedynie mogę kliknąć znowu na Connect.
Ale połaczenie z anteną dostawcy jest. W "wirless statistic" jakies pakiety przechodzą w obie strony jak próbuje otworzyć jakąś stronke.
Tzn. rozumiem że kliknąć na Network>MAC Clone i tam wpisać maca karty? (zrobiłem tak).wojteks pisze:wpisz MAC karty WiFi na WAN
Jest możliwe żeby ta funkcja była w jakiś sposób uszkodzona w tym routerze?
Może jakiś downgrade czy upgrade firmware by pomógł?
Tu znalazłem temat z podobnym problemem
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15286
ale user jakoś sobie poradził

- wojteks
- *** Administrator ***
Poszukaj nowsze firmware jeżeli go nie masz. Jeżeli sieć dostawcy jest na MT może pomóc.Tromek pisze:Jest możliwe żeby ta funkcja była w jakiś sposób uszkodzona w tym routerze?
Nie pomagam na PW!
-
I nic, miałem najnowsze. Próbowałem na starszych - też nie łączy. Wgrałem z powrotem najnowsze...
- wojteks
- *** Administrator ***
To ja więcej pomysłów nie mam.Tromek pisze:Wgrałem z powrotem najnowsze..
Nie pomagam na PW!
-
Wcześniej pisaliście że lepiej byłoby AP+router? Powiedzmy że pozbyłbym się wr543g, a zostawił tylko wr340g.
Zatem jaki AP byłby dobry, aby rozwiązać mój problem (radiówka+pppoe)? kwota ok. 100zł
Ponadto wyczytałem gdzieś że wr543g ma taką fabryczna wadę, że poprostu czasem PPPoE nie działa
Jeśli chodzi o moje połączenie z internetem w komputerze to wszystkie adresy są mi przydzielane automatycznie. Jedyne co mam i muszę wpisać (np. po formacie) to klucz WEP żeby połączyć się z siecią oraz user i hasło dla PPPoE.
Reszta cyferek pojawia się sama
Zatem jaki AP byłby dobry, aby rozwiązać mój problem (radiówka+pppoe)? kwota ok. 100zł
Ponadto wyczytałem gdzieś że wr543g ma taką fabryczna wadę, że poprostu czasem PPPoE nie działa

Jeśli chodzi o moje połączenie z internetem w komputerze to wszystkie adresy są mi przydzielane automatycznie. Jedyne co mam i muszę wpisać (np. po formacie) to klucz WEP żeby połączyć się z siecią oraz user i hasło dla PPPoE.
Reszta cyferek pojawia się sama

- wojteks
- *** Administrator ***
I to samo trzeba zdefiniować w routerku. Wcześniej o WEP nic nie pisałeś.Tromek pisze:to klucz WEP żeby połączyć się z siecią oraz user i hasło dla PPPoE.
Tp-Link WA501G albo Ovislink WL5460v2 (wl5470) bo nie wiem na czym ma bazę dostawca. Ovislink jest lepszy.Tromek pisze:Zatem jaki AP byłby dobry, aby rozwiązać mój problem (radiówka+pppoe)? kwota ok. 100zł
Nie pomagam na PW!
-
WEP wpisywałem
A jak ten AP bedzie działał. On ma funkcje WISP?
Coś czytałem że jakoś Repeater? czy jak?
Połącze go przez LAN z routerem i PPPoE skonfiguruję na routerze tak?
A jak ten AP bedzie działał. On ma funkcje WISP?
Coś czytałem że jakoś Repeater? czy jak?
Połącze go przez LAN z routerem i PPPoE skonfiguruję na routerze tak?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, WL-5460/5470 mają WISP, o Repeater zapomnij, przeważnie nie działa.Tromek pisze:A jak ten AP bedzie działał. On ma funkcje WISP?
Właściwie to Ovislink może działać jako AP Client router (czyli WISP) i na nim konfigurujesz PPPoE (tak samo jak WR543) albo tylko jako AP Client i wtedy konfigurujesz PPPoE na routerze.
WA501G ma tylko tryb AP Client.
Nie pomagam na PW!
-
kupilem ovislinka wl-5470ap, skonfigurowalem i dziala. dzięki wielkie.
Mam ustawione tryb Client, potem PPPoE na WAN routera.
Jedyny problem nie otwierają się bezpieczne stronki (https), gadu-gadu tez nie działa
Mam ustawione tryb Client, potem PPPoE na WAN routera.
Jedyny problem nie otwierają się bezpieczne stronki (https), gadu-gadu tez nie działa

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
U mnie działawojteks pisze:o Repeater zapomnij, przeważnie nie działa.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
WL-5470AP ma coś takiego jak SPI Firewall? Jeśli tak to wyłącz i spróbuj.Tromek pisze:Jedyny problem nie otwierają się bezpieczne stronki (https), gadu-gadu tez nie działa
-
Firewall tam żadnego nie widze.
Kiedyś jak jeszcze nie rozdzielałem neta routerem to mialem połączone dwa komputery lanem, i na tym drugim, na ktorego udostepnialem połączenie było tak samo - internet działał, oprócz ssl, komunikatorów....
Jak wpisuje ping www.google.pl w konsole to upłynął limit...
ale intrent działa
[ Dodano: 2009-07-24, 16:45 ]
hej, problem jest z pingami, tzn. jak pinguje na brame domyslną to przechodzi, jak chce na zewnatrz np. na wp.pl to nie przechodzą. Wie ktos gdzie ten Ovislink ma ustawinia od firewalla, nie moge tego znalezc
Kiedyś jak jeszcze nie rozdzielałem neta routerem to mialem połączone dwa komputery lanem, i na tym drugim, na ktorego udostepnialem połączenie było tak samo - internet działał, oprócz ssl, komunikatorów....
Jak wpisuje ping www.google.pl w konsole to upłynął limit...
ale intrent działa
[ Dodano: 2009-07-24, 16:45 ]
hej, problem jest z pingami, tzn. jak pinguje na brame domyslną to przechodzi, jak chce na zewnatrz np. na wp.pl to nie przechodzą. Wie ktos gdzie ten Ovislink ma ustawinia od firewalla, nie moge tego znalezc