Jaki router do sierra wireless compas 885
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router do sierra wireless compas 885
Witam,
Proszę o pomoc. Jaki router kupić by był kompatybilny z modemem Sierra Wireless Compas 885. Cena nie gra za bardzo roli. Mam zamiar połączyć router z laptopami, 1 komputerem PC i drukarką. Sprzęt na potrzeby domowe. Zasięg 3G wzmacniany anteną z bestpartnera, kabel 5m. Mieszkam w domku jednorodzinnym, piętrowym.
Proszę o pomoc. Jaki router kupić by był kompatybilny z modemem Sierra Wireless Compas 885. Cena nie gra za bardzo roli. Mam zamiar połączyć router z laptopami, 1 komputerem PC i drukarką. Sprzęt na potrzeby domowe. Zasięg 3G wzmacniany anteną z bestpartnera, kabel 5m. Mieszkam w domku jednorodzinnym, piętrowym.
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaki router do sierra wireless compas 885
Nie jestem pewien, ale możliwe, że Linksys WRT54G3G V2 może ten modem obsługiwać. Może być sytuacja, że firmware USA trzeba by było wgrać.
Pewien nie jestem ogólnie.
Pewien nie jestem ogólnie.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak jakis czas temu szukałem w usa, to wszyskie routery były tylko na cdma, dopiero niedawno w europie pojawiła się wersja z driverami do gsm. Wiec nie wiem czy w usa w ogole jest już wersja gsm.ja.michal pisze:Może być sytuacja, że firmware USA trzeba by było wgrać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Czyli nie ma pewności? A nie ma nikt routera połączonego z tym modemem?
Krzysztof
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zalip WMQ137 router 3G/WLAN nic więcej nie powiem na temat tego routera. Swego czasu był na allegro http://www.allegro.pl/item636156626_zal ... _mbps.htmlkrzysztof1970 pisze:Witam,
Proszę o pomoc. Jaki router kupić by był kompatybilny z modemem Sierra Wireless Compas 885.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
Witaj Viktor,
Masz ten router? Jak podłączyć do niego modem sierra 885 i drukarkę jak jest jeden port USB? Producent tego routera nie wzbudza u mnie zaufania, może jestem w błędzie (nie znam się na tym). Czy sprzęt wart grzechu? A naprawdę nie ma nic innego co by współpracowało z Sierrą 885?
Masz ten router? Jak podłączyć do niego modem sierra 885 i drukarkę jak jest jeden port USB? Producent tego routera nie wzbudza u mnie zaufania, może jestem w błędzie (nie znam się na tym). Czy sprzęt wart grzechu? A naprawdę nie ma nic innego co by współpracowało z Sierrą 885?
Krzysztof
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Każdy router z hostem USB i możliwością pracy pod Openwrt będzie odpowiedni,np.Asus WL-500gP czy Fonera 2.0.
-
Mam jeszcze pytanie inne natury. Kupiłem w bestpartner antenę panelową ale nie pasuje podłączenie do Sierry Compass 885. Gdzie można dostać końcówkę antenowa do tego modemu?
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
eBay. W sumie 30-40zł z przesyłką.krzysztof1970 pisze:Gdzie można dostać końcówkę antenowa do tego modemu?
-
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Widzę że z tym modemem same kłopoty. Chodzi dobrze ale chcę by chodził w 3g a sygnał za słaby.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej nie z modemem kłopoty tylko z zasięgiem. 

- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja wlasnie posiadam Compass'a 885 i Wl 500 gP V1 i za Chiny nie moge ustanowic polaczenia.
Ma ktos jakis pomysl jak tego dokonac?
Ma ktos jakis pomysl jak tego dokonac?
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SQ08, a są sterowniki w jajeczku do sierry?
- SQ08
Cos mi sie wydaje, ze niema...To wszystko jest takie dziwne, ten Watcher od Sierry na Mac‘a jest tak ograniczony w porownaniu do tego na Windows.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SQ08, to w końcu chodzi Ci o uruchomienie na routerze czy na macu?
W Asusie jest linux z tego co wiem. Jakie jądro tam jest?
W Asusie jest linux z tego co wiem. Jakie jądro tam jest?
- SQ08
Chodzi o uruchomienie na Asus‘ie Wl 500 gP, a jadro to 2.4.20 jest.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To niema zwyczajnie sterownika.SQ08 pisze:a jadro to 2.4.20 jest.
Dopiero w jądrach od 2.6.18 jest sterownik do sierry.
Musisz skompilować sobie jądro w nim i powinno polecieć.
Tutaj masz wszystko co i jak.

http://www.sierrawireless.com/faq/ShowFAQ.aspx?ID=607
[ Dodano: 2009-07-09, 15:23 ]
Tylko nie wiem czy nie trzeba najpierw zrobić nowego jajka a potem sterowniki.

- SQ08
Za bardzo to skomplikowane, chyba dam sobie spokoj.
Myslalem, ze Sierra pojdzie bezproblemow na Wl 500 gP bez zadnych kombinacji, gdybym o tym wiedzial to kupilbym E176 a nie 885, no tak czlowiek uczy sie na bledach.
Myslalem, ze Sierra pojdzie bezproblemow na Wl 500 gP bez zadnych kombinacji, gdybym o tym wiedzial to kupilbym E176 a nie 885, no tak czlowiek uczy sie na bledach.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No bo stare jądro w routerze. Chyba kompilacja nie jest trudna. Patryk_ wie co i jak dokładniej. 

- SQ08
Okay, warto nawet sprobowac.
Skontaktuje sie z Patryk_ i zobacze co i jak, mam nadzieje, ze sie uda.
Skontaktuje sie z Patryk_ i zobacze co i jak, mam nadzieje, ze sie uda.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
Sierra Compass 885 jest obsługiwana przez ten routerek z miejsca, nic nie musisz wymyślać, wgrywać, etc. Podłączasz modem do routera, wprowadzasz dane operatora i śmiga.krzysztof1970 pisze:Jak podłączyć do niego modem sierra 885 i drukarkę jak jest jeden port USB? Producent tego routera nie wzbudza u mnie zaufania, może jestem w błędzie (nie znam się na tym). Czy sprzęt wart grzechu? A naprawdę nie ma nic innego co by współpracowało z Sierrą 885?

Drukarki jednak z tego co wiem, to nie podłączysz, ale może da się coś wyczarować.
Wyczytałem w necie, że ZALIP to nowa marka firmy A.M.I.T. Inc., produkującej podzespoły dla D-linka, SMC, Zyxela i Belkina. Jeśli to prawda, to raczej wiedzą, co robią

- SQ08
Udalo sie juz komus uruchomic Sierra Wireless Compass 885 na Wl 500 gP?
Ja juz nie mam pomyslu, to jest na prawde fajny surfstick, ale niestety z Wl 500 gP trudno bedzie go uruchomic, czytalem na forum koppel.cz, ze wgranie jadra 2.6 = brak WiFi...
Chyba czeka mnie zakup nowego routera, ktory jest kompatibilny z moim 885.
Ja juz nie mam pomyslu, to jest na prawde fajny surfstick, ale niestety z Wl 500 gP trudno bedzie go uruchomic, czytalem na forum koppel.cz, ze wgranie jadra 2.6 = brak WiFi...
Chyba czeka mnie zakup nowego routera, ktory jest kompatibilny z moim 885.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SQ08, ale kartę WiFi masz bradcoma czy zmienioną na atherosa? No i jak oni piszą. Wgranie jądra 2.6 to brak WiFi tego standardowego czy w ogóle? Z broadcomem jest problem w linuxie.
-
SQ08, a nie działa Ci w żaden sposób na firmware z koppel.cz? Może wystarczy wpisać tylko Device Vendor ID i Product ID, a resztą zajmie się usbserial?
Jeśli chodzi o nowsze jądra, to ostatnie snapshoty OpenWRT, bazujące na 2.6.28, obsługują bez większych problemów radio Broadcoma w wl-500gp.
Jeśli chodzi o nowsze jądra, to ostatnie snapshoty OpenWRT, bazujące na 2.6.28, obsługują bez większych problemów radio Broadcoma w wl-500gp.
- SQ08
Wlasnie nie, te Firmware od Koppel.cz nie dziala.
Watpie aby to byla tylko sprawa Device i Product ID, slyszalem ze w tym jadrze niema sterownikow od Sierry i to by sie zgadzalo bo gdy 885 jest wlozony to nawet nie probuje szukac sieci.
Swieci sie tylko jedna dioda na obudowie informujaca ze on jest podlaczony, ale ta druga ktora informuje o sieci w ogole nie.
Wlasnie wyglada na to, ze potrzebuje jadra 2.6.28 wraz z sterownikami od Sierry, tylko nawet nie wiem jak sie do tego zabrac, napisalem 2 PM do pewnego uzytkownika tego forum, ktory sie podobno dobrze na tym zna, jednak nie dostalem juz od 4-5 dni odpowiedzi.
Jak tak dalej pojdzie bede zmuszony sprzedac ten swietny sprzet i zakupic Huawei E176, aczkolwiek nie lubie Huawei, ale bede zmuszony go kupic bo ma takie same parametry jak Compass 885 no i dziala pod koppel wraz z Wl 500gP.
A karta jest taka jaka byla i nie zostala wymieniona. Na forum koppel admin napisal, ze wgranie jadra 2.6.x na Wl 500 gP to brak WiFi, nic wiecej ta osoba nie napisala.
Watpie aby to byla tylko sprawa Device i Product ID, slyszalem ze w tym jadrze niema sterownikow od Sierry i to by sie zgadzalo bo gdy 885 jest wlozony to nawet nie probuje szukac sieci.
Swieci sie tylko jedna dioda na obudowie informujaca ze on jest podlaczony, ale ta druga ktora informuje o sieci w ogole nie.
Wlasnie wyglada na to, ze potrzebuje jadra 2.6.28 wraz z sterownikami od Sierry, tylko nawet nie wiem jak sie do tego zabrac, napisalem 2 PM do pewnego uzytkownika tego forum, ktory sie podobno dobrze na tym zna, jednak nie dostalem juz od 4-5 dni odpowiedzi.
Jak tak dalej pojdzie bede zmuszony sprzedac ten swietny sprzet i zakupic Huawei E176, aczkolwiek nie lubie Huawei, ale bede zmuszony go kupic bo ma takie same parametry jak Compass 885 no i dziala pod koppel wraz z Wl 500gP.
A karta jest taka jaka byla i nie zostala wymieniona. Na forum koppel admin napisal, ze wgranie jadra 2.6.x na Wl 500 gP to brak WiFi, nic wiecej ta osoba nie napisala.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
To ja mogę napisać tylko tyle, co powyżej - w najnowszych snapshotach WiFi na karcie Broadcoma w wl-500gp działa bez problemów na jądrze 2.6.xx o ile nie chcesz instalować jakichś zasobożernych aplikacji na nim (mi niestety na jajku 2.6.xx + klient torrenta nie wyrabiał, ale być może była to tylko kwestia skompilowania OpenWRT ze sprzętową obsługą szyfrowania - nie miałem niestety czasu, aby to sprawdzić).
- SQ08
Wiec przyjmujemy, ze zainstaluje najnowszy openWRT na Wl 500 gP, wiem jak to zrobic.
Problem pojawi sie wtedy kiedy bede chcial na nim uruchomic Compass 885, bo on chyba nie posiada sterownikow do Sierry? Poza tym musze umiec jakos wpisac APN, nazwe uzytkownika itp i zapewne normalny openWRT nie posiada od poczatku obslugi modemow i stick'ow umts, wiec trzeba to dograc, i ja tego po prostu nie potrafie, chyba ze bede mial dobra instrukcje...
Ogolnie to watpie, ze jest mozliwosci uruchomienia Compass 885 na Wl 500 gP, nawet Patryk_ nie byl w stanie mi pomoc.
Problem pojawi sie wtedy kiedy bede chcial na nim uruchomic Compass 885, bo on chyba nie posiada sterownikow do Sierry? Poza tym musze umiec jakos wpisac APN, nazwe uzytkownika itp i zapewne normalny openWRT nie posiada od poczatku obslugi modemow i stick'ow umts, wiec trzeba to dograc, i ja tego po prostu nie potrafie, chyba ze bede mial dobra instrukcje...
Ogolnie to watpie, ze jest mozliwosci uruchomienia Compass 885 na Wl 500 gP, nawet Patryk_ nie byl w stanie mi pomoc.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja napisałem,że nie jestem w stanie pomóc w uruchomieniu 885 na starożytnym firmware Koppela...o openwrt nic takiego nie mówiłem.Ogolnie to watpie, ze jest mozliwosci uruchomienia Compass 885 na Wl 500 gP, nawet Patryk_ nie byl w stanie mi pomoc.
Na mojej kompilacji ( http://yaboll666.rootnode.net/bezkabli/ ... ega-3g.rar) pójdzie na 99% - są wkompilowane drivery do Sierry,i wszystko co potrzebne do uruchomienia połączenia GSM/UMTS na modemach Huawei,Sierra i Option w RAS.
- SQ08
Okay wszystko fajnie, modem 885 dziala...Tylko jest jeden ogromny problem z WiFi, po prostu nie dziala, OpenWRT nie wykrywa zadnej karty WiFi.
Karta jest taka sama jak w orginlanym Wl 500 gP V1, nic nie zmienilem.
Da sie jakos WiFi uruchomic?
Karta jest taka sama jak w orginlanym Wl 500 gP V1, nic nie zmienilem.
Da sie jakos WiFi uruchomic?
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
Sprawdź, czy masz zainstalowany pakiet kmod-b43 - są to sterowniki do radia Broadcoma. Nie można jednak zagwarantować, że będzie ono działało bez problemów na ostatnim stable Kamikaze, jakim jest wersja 8.09.1. Tak, jak napisałem wyżej - na 95% będzie działać, jeśli skompilujesz sobie firmware z najnowszego trunka lub wgrasz tę wersję i poprosisz Patryka_ o wskazówki do dodania obsługi Sierry.