Problem z routerem td-w8901G gdy podłacze drugi komputer

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bombadd
Początkujący użytkownik forum

Problem z routerem td-w8901G gdy podłacze drugi komputer

Post autor: bombadd »

Witam!
Mam router tp-linka td-w8901G do wieczora wszystko było super. a teraz gdy podłączy się drugie urządzenie to wywala >> Testing ADSL Synchronization FAIL (pierwsze zdjęcie) ustawienia mam takie jak na pozostałych dwóch zdjęcia. Pozostałe 2 Mac to telewizor i telefon. Nie wiem co jest grane. Proszę o pomoc
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z routerem td-w8901G gdy podłacze drugi komputer

Post autor: wojteks »

bombadd pisze:Nie wiem co jest grane.
Uszkodzony/odłączony/źle podłączony kabel linii telefonicznej albo mikrofiltr. Inna opcja to awaria linii telefonicznej/centrali.

Synchronizacja ADSL powinna nastąpić jeżeli tylko parametry konfiguracji ADSL są w miarę poprawne. Żeby sprawdzić linie podłącz modem USB, jeżeli będzie dobrze to przepnij do routera i jeżeli będzie źle zrób "reset to factory default" i przeprowadź konfigurację.

Jeżeli ten zabieg nie pomoże to reklamacja/zakup nowego routera.
Nie pomagam na PW!
bombadd
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bombadd »

Wiem co oznacza >> Testing ADSL Synchronization FAIL ale dlaczego wyskakuje gdy włączę do sieci drugi komputer. jak jest jeden wszystko jest w porządku. Modemu usb nie posiadam ale internet działa gdy z routerem połączony jest jeden komputer. Może to być wina tego że włączyłem udostępnianie płków na jednym z komputerów ?? Jeśli tak To jak to wyłączyć
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bombadd pisze:Może to być wina tego że włączyłem udostępnianie płków na jednym z komputerów ?? Jeśli tak To jak to wyłączyć
Bez znaczenia.
bombadd pisze:ale dlaczego wyskakuje gdy włączę do sieci drugi komputer.
To też nie powinno mieć znaczenia. ADSL to modem a dalej jest router, switch i WiFi.
Ten komputer to po kablu czy po WiFi podłączasz? Jeżeli po kablu to może kabel jest uszkodzony albo karta sieciowa w tym komputerze nie działa prawidłowo (jakieś zwarcia/przebicia/napięcie)

Zabezpieczenie po MAC to kiepskie praktycznie żadne zabezpieczenie.

Ja bym jednak zrobił "reset to factory default" i ponownie skonfigurował tylko user/password/PPPoA/Encapsulation u usunął zbędne PVCs (powinno zostać tylko jedno 0/35)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ