Sierra czy aby to nadal ta sama Sierra?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sierra czy aby to nadal ta sama Sierra?
Kilka dni temu osobiście miałem w ręku a nawet testowałem dwa modemy Sierra Wireless Compass 885 w opakowaniach. Jedno opakowanie kolor czarny( taki rozmyty) a na nim napisy koloru rdzawego na opakowaniu ani słowa gdzie wyprodukowane jedynie logo at&t. Sam modem posiadał logo firmy at&t a na odwrocie dwie naklejki okrągłe Φ 12 mm jedna koloru seledynowego a na niej napis S9 druga koloru żółtego a na niej napis GB. Drugie opakowanie w kolorze jasnego błękitu. Napisy na opakowaniu w kolorze niebieskim oczywiście też nigdzie na opakowaniu ani słowa gdzie wyprodukowane. A cha to błękitne nie miało logo at&t. na opakowaniu. Podczas oględzinach nie wytrzymałem po co te kolorowe okrągłe na odwrocie modemu naklejki delikatnie skalpelem odkleiłem ta seledynową zamarłem a tam napisane Made in China. Same modemy zarówno w jednym jak i w drugim opakowaniu na obudowie modemu miały logo at&t oraz oryginalne oprogramowanie. Pozostaje z dylematem czy to podróba czy Chińczycy wykupili od Kanadyjczyków licencje lub Kanadyjczycy zostali wchłonięci przez jakiś chiński koncern. Dość długo zastanawiałem się po co takie różne opakowania oraz czy umieścić to na forum. Być może rozwiążemy ten problem.
Podaje napisy na odwrocie modemu z tego z błękitnego opakowania:
Na naklejce;
IMEI: 359 xxxxx razem16 cyfr
FSN: D603 xxxx razem 12 cyfr
SKU:648xx
Dalej napisy na obudowie
AT&T
USB Connect Mercury
IC:2417C-C885
FCC ID:N7NC885
N1246
СЄ 0682
QUALCOMM ® 3G
Made in China
Proszę o informacje
Podaje napisy na odwrocie modemu z tego z błękitnego opakowania:
Na naklejce;
IMEI: 359 xxxxx razem16 cyfr
FSN: D603 xxxx razem 12 cyfr
SKU:648xx
Dalej napisy na obudowie
AT&T
USB Connect Mercury
IC:2417C-C885
FCC ID:N7NC885
N1246
СЄ 0682
QUALCOMM ® 3G
Made in China
Proszę o informacje
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Sierra czy aby to nadal ta sama Sierra?
Niektóre modemy są robione w Kanadzie a niektóre w Chinach. To żadna podróbka.
Ja mam AC881 brandowaną dla AT&T Made In China a widziałem AC880 Made In Canada.
Modemy barndowane mają inne pule IMEI.
W Chinach po prostu tańsza produkcja jest. To żadna podróba.
Ja mam AC881 brandowaną dla AT&T Made In China a widziałem AC880 Made In Canada.
Modemy barndowane mają inne pule IMEI.
W Chinach po prostu tańsza produkcja jest. To żadna podróba.
-
- Guru bezprzewodowy
Której jestem posiadaczem, niebrandowana.ja.michal pisze:widziałem AC880 Made In Canada.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam wszystkich.
Myślę o iPlusie (chyba najkorzystniejsza oferta w tym momencie).
Myślę, żeby kupić do niego zestaw Sierra wireless compass 885 + asus wl-500gp v1.
http://www.allegro.pl/item698763155_mod ... _fvat.html
Zdziwił mnie ten tekst o "sygnowaniu" sprzętu przez AT&T.
Zadzwoniłem do nich i facet mi powiedział, że mają ten model z logiem AT&T albo sierry, ale oba mają dashboard AT&T.
Pytania:
Zakup na tej aukcji to dobry pomysł?
Da sie zmienić dashboard w tym modemie na niebrandowany?
Myślę o iPlusie (chyba najkorzystniejsza oferta w tym momencie).
Myślę, żeby kupić do niego zestaw Sierra wireless compass 885 + asus wl-500gp v1.
http://www.allegro.pl/item698763155_mod ... _fvat.html
Zdziwił mnie ten tekst o "sygnowaniu" sprzętu przez AT&T.
Zadzwoniłem do nich i facet mi powiedział, że mają ten model z logiem AT&T albo sierry, ale oba mają dashboard AT&T.
Pytania:
Zakup na tej aukcji to dobry pomysł?
Da sie zmienić dashboard w tym modemie na niebrandowany?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Prawdopodobnie można wgrać program Sierra Watcher za pomocą funkcji Tru-Install, ale na 100% nie wiem. Dashboardu jako takiego samego jak Huawei to robi nie ma Sierra.
-
Z rozmowy wynikało, że z modemu instaluje się właśnie manager AT&T. Da się to wywalić? (Nie lubię brandowanego sprzętu.)
Rozumiem, że można zainstalować na kompie oprogramowanie producenta, ale co z wgraniem tego do modemu?
Ew. oryginalny soft można wsadzić na kartę sd w modemie.
Z ciekawości: TRU-install działa w ten sposób, że w systemie instaluje się wirtualny CD?
Po aktualizacji firmware nie zmieni się zawartość tego VCD?
Da się u nas kupić niebrandowanego compassa?
Rozumiem, że można zainstalować na kompie oprogramowanie producenta, ale co z wgraniem tego do modemu?
Ew. oryginalny soft można wsadzić na kartę sd w modemie.
Z ciekawości: TRU-install działa w ten sposób, że w systemie instaluje się wirtualny CD?
Po aktualizacji firmware nie zmieni się zawartość tego VCD?
Da się u nas kupić niebrandowanego compassa?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
TRU-Install to jest właśnie wirtualny CD Sierry.kowalsoft pisze:Z ciekawości: TRU-install działa w ten sposób, że w systemie instaluje się wirtualny CD?
Instalując Sierra Watcher na komputerze za jego pomocą wsadzasz oprogramowanie Sierry (oryginalne) do modemu. Taki dashboard robiony nieco inaczej.
Firmware to co innego aniżeli dashboard. Nie mają związku.
Pewnie, że się da. Z Kalifornii.kowalsoft pisze:Da się u nas kupić niebrandowanego compassa?
https://www.sierrawireless.com/eStore/d ... 793&CID=19
885 to wersja dla AT&T. 888 to wersja niebrandowana.
-
To co polecacie?
885 z allegro, czy 888 zza oceanu?
Nie robiłem nigdy zakupów za granicą. Jak wygląda płatność/wysyłka?
Chyba, że jeszcze jakiś inny sprzęt. Te sierry mają dość dobrą opinię...
885 z allegro, czy 888 zza oceanu?
Nie robiłem nigdy zakupów za granicą. Jak wygląda płatność/wysyłka?
Chyba, że jeszcze jakiś inny sprzęt. Te sierry mają dość dobrą opinię...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak wolisz.kowalsoft pisze:885 z allegro, czy 888 zza oceanu?
Płaci się kartą (taka, która umożliwia zakupy przez internet). Przesyłka leci albo kurierem, albo USPS. Nie wiem tylko jak z cłem będzie i jak to oznaczą.kowalsoft pisze:Nie robiłem nigdy zakupów za granicą. Jak wygląda płatność/wysyłka?
Ja kupuję jak już to sprzęt tak czy siak za oceanem na eBayu i płacę kartą a właściwie PayPalem. Przesyłka jest oznaczana jako gift. Cła nie płaciłem od sprzętu elektronicznego. Karty do łączności były kiedyś zwolnione z cła a jak teraz to nie wiem.
Strasznie drogo na allego te 885. Na eBayu są już po 124 zł + przesyłka od 17zł.
-

Dzięki za zwrócenie uwagi na eBay.
Różnica ogromna...
Ktoś na Allegro ładny interes kręci z tymi modemami...
Zdecyduję się w takim razie na 885 z eBay.
Ku ścisłości: te modemy działają z Sierra Watcher'em?
Dzięki za pomoc.
Edit: nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Za pomocą Watchera można zrobić tak, że po podłączeniu modemu (tego AT&T) do innego kompa zainstaluje się watcher, a nie manager AT&T?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ależ oczywiście.kowalsoft pisze:Ku ścisłości: te modemy działają z Sierra Watcher'em?

Nie jestem pewien czy na 100% uda się wywalić ten manager AT&T czy nie ma jakiejś blokady. Ale jeśli pójdzie to w Sierra Watcher masz w menu coś takiego jak Tryb Instalacji Oprogramowania.kowalsoft pisze:Za pomocą Watchera można zrobić tak, że po podłączeniu modemu (tego AT&T) do innego kompa zainstaluje się watcher, a nie manager AT&T?

Jeszcze można zrobić manewr i wyłączyć całkowicie wirtualny CD (TRU-Install). Nie jestem pewien w 100% czy z tym AT&T zadziała, ale spróbować można. Na stronie ze sterownikami wrzuciłem TRU-Install Enable/Disable software.
-
Chmm...
Z pomocy do watchera wynika, że tryb instalacji oprogramowania służy do instalacji oprogramowania na pc (tego w modemie, czyli AT&T).
Zobaczymy. Jak nie wypali zawsze można instalkę wrzucić na kartę w modemie.
Trzeba zainstalować soft z modemu, żeby się przestawił w tryb modemu, czy w systemie jednocześnie widać VCD, pendrive i modem?
Z pomocy do watchera wynika, że tryb instalacji oprogramowania służy do instalacji oprogramowania na pc (tego w modemie, czyli AT&T).
Zobaczymy. Jak nie wypali zawsze można instalkę wrzucić na kartę w modemie.
Trzeba zainstalować soft z modemu, żeby się przestawił w tryb modemu, czy w systemie jednocześnie widać VCD, pendrive i modem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co się orientuję to zobaczy jako VCD modem. Jako pendrive nie jestem pewien czy się pojawi. Modem na pewno dopiero po zainstalowaniu sterowników.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja mam AirCard 881U i jest w TruInstall soft od AT&T. Ja z pliku wrzucilem Sierra Watcher i smiga. Tylko trzeba ta jak pokazal ja.michal przestawic sprzet w tryb modemu i lata jak rakieta 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie