Wymiana anteny i brak poprawy sygnału

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zetka
Początkujący użytkownik forum

Wymiana anteny i brak poprawy sygnału

Post autor: zetka »

Witam. Mój problem wygląda tak. W domu posiadam router D-Link DI-524 który znajduje się na strychu. Z dołączonej do niego anteny siła sygnału jest znakomita na piętrze, na parterze jednak sygnał jest już słaby a czasem nawet bardzo słaby. Jako że z komputera najczęściej korzystam na parterze, osoby montujące u mnie internet doradziły zakup mocniejszej anteny (12dBi) i taką też kupiłam na allegro. Jej parametry:

Pracuje ze wszystkimi AP w standardzie 802.11b/802.11g/802.11n ze złączem RP-SMA
Pozwala zwiększyć zasięg sieci bezprzewodowej o 300-400%!
Częstotliwość pracy 2400-2483MHz
Polaryzacja pionowa
Kąt promieniowania w pionie 12 stopni
Kąt promieniowania w poziomie 360 stopni
VSWR <2
Impedancja 50 Ohm
Długość 38 cm

Niestety po wkręceniu nowej anteny do routera nie widzę żadnych zmian w sygnale :( (a głupia miałam nadzieje że jeszcze w ogrodzie będę mogła korzystać z neta :zdziwko:) Wobec tego chciałabym zapytać czy kupiłam nie taką antenę jak potrzeba, czy może trzeba jeszcze dodatkowo coś zrobić o czym nie wiem? :niepewny: Bardzo proszę o pomoc. Od razu napiszę że w tych sprawach kompletny ze mnie laik więc proszę tłumaczyć jak "krowie na rowie" :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wymiana anteny i brak poprawy sygnału

Post autor: wojteks »

zetka pisze:taką też kupiłam na allegro
Podaj link do aukcji.
zetka pisze:Kąt promieniowania w pionie 12 stopni
Z tą anteną powinno być gorzej jak z oryginalną. Jedyny sensowny sposób poprawy sygnału to antena panelowa skierowana w dół ale to też półśrodek. Najlepiej by było przenieść router na parter.
Nie pomagam na PW!
zetka

Tanie to jak barszcz więc pewnie nic nie warte? :/
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=675638879

W ostateczności rozważę przeniesienie routera do pokoju na półpiętrze, ale szczerze wolałabym uniknąć ciągania kabli ze strychu :zawstydzony: Może jakaś lepsza antena? :niepewny:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

zetka, anteny dookólne promieniją w poziomie. Im większy zysk anteny tym mniejszy kąt promieniowania, a co za tym idzie - niższe wartości sygnału pod/nad routerem.
W tym przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem jest przeniesienie nadajnika niżej.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Rozumiem,że strych nieużytkowy ?
Ja mam u siebie na strychu panel 8 dBi zamocowany do belki szczytowej,siejący prosto w dół.
TXp na routerze 12 dBm,5 m kabla.
Zasięg mam w cały domu (10x10m),zarówno na piętrze,jak i na parterze i w piwnicy (czyli przez jeden strop drewniany i dwa gęstożebrowe).
zetka

Jo_gurt pisze:zetka, anteny dookólne promieniją w poziomie. Im większy zysk anteny tym mniejszy kąt promieniowania, a co za tym idzie - niższe wartości sygnału pod/nad routerem.
No i wszystko jasne. Szkoda tylko że panowie monterzy mnie o tym nie poinformowali, a nawet sami wskazali antenę jaką powinnam kupić :zly: Dobrze chociaż że tania była i dużo nie straciłam ;)
Zaraz wkręcę starą antenę bo właśnie zaobserwowałam że na tej praktycznie cały czas sygnał jest niski a na tamtej to i dobry czasem bywał :]
Patryk_ pisze: Rozumiem,że strych nieużytkowy ?
Ja mam u siebie na strychu panel 8 dBi zamocowany do belki szczytowej,siejący prosto w dół.
TXp na routerze 12 dBm,5 m kabla.
Zasięg mam w cały domu (10x10m),zarówno na piętrze,jak i na parterze i w piwnicy (czyli przez jeden strop drewniany i dwa gęstożebrowe)
Tak strych nieużytkowy. Weszłam naprędce na allegro żeby popatrzeć jak wyglądaja te anteny panelowe i trochę tego tam jest. Czy w przypadku tak zamontowanej anteny kąty promieniowania w pionie i poziomie są ważne? (ile powinny wynosić?) W ogródku też się załapie na sygnał? :roll:
A może zaproponujecie jakąś konkretną antene? :)

Czy może jednak kombinowanie z antenami nie ma sensu i lepiej przenieść router? (już widzę zadowolenie mojego M na wieść że znów musi gdzieś jakieś kable ciągnąć :/ :D )
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

zetka pisze:Czy w przypadku tak zamontowanej anteny kąty promieniowania w pionie i poziomie są ważne?
Są bardzo ważne :) - powinny być jak najszersze.
zetka pisze:W ogródku też się załapie na sygnał?
Niestety raczej nie.
A może zaproponujecie jakąś konkretną antene?
Panel 8 dBi z Dipola - www.dipol.com.pl
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
zetka

Ok, dziękuje Wam za pomoc. Teraz przynajmniej wiem co i jak. Coś się pokombinuje :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

zetka pisze:Ok, dziękuje Wam za pomoc. Teraz przynajmniej wiem co i jak. Coś się pokombinuje
Na początek jak masz tego badyla, to spróbuj go w poziomie położyć, co prawda 50% sygnału pójdzie w niebo ale może reszta wystarczy. Innym bezkosztowym sposobem na poprawienie zasiegu wifi jest "przesiadka" na starszy standart b (można to zastosować jeśli po wifi nie przesyła się wiekszych plików między kompami, no i łącze do netu nie jest zbyt szybkie ale do 4Mb/s powinno wystarczyć) ustawiamy na routerze standar b dzięki czemu można choć trochę poprawić czułość wszyskich kart, dysponują też większą mocą (choć "sianie" sygnałem po okolicy nie jest zbyt elenagckie zbyt eleganckie)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ