Czy ja za to zapłacę więcej?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Czy ja za to zapłacę więcej?

Post autor: lubczyk »

Witam. Mam pewne pytanie. Mianowicie czy jest taka możliwość aby po przełożeniu karty sim z modemu do telefonu (karty z Orange Free 60) i korzystaniu z internetu na operze mini (po ustawieniu apn : internet) operator naliczył jakieś koszta większe. Niby banalne pytanie bo sam myślę że nie. Ale ten internet na operze chodzi jakoś dziwnie szybko. O wiele szybciej niż na komputerze ;)

Edit. Jeszcze ważna sprawa że limit już wszedł.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Czy ja za to zapłacę więcej?

Post autor: Jaco »

lubczyk pisze:Mianowicie czy jest taka możliwość aby po przełożeniu karty sim z modemu do telefonu (karty z Orange Free 60) i korzystaniu z internetu na operze mini (po ustawieniu apn : internet) operator naliczył jakieś koszta większe.
Nie naliczy ci więcej.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

lubczyk pisze:Ale ten internet na operze chodzi jakoś dziwnie szybko. O wiele szybciej niż na komputerze ;)
To oczywiste, bo proxy Opery Mini dostosowuje strony internetowe do telefonu komórkowego, m.in zmniejsza obrazki i (zależnie od ustawień) pogarsza ich jakość. Wczytanie strony na Operze Mini kosztuje znacznie mniej kB niż wczytanie strony na jakiejkolwiek przeglądarce na komputerze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Opera Turbo tez dziala na tym proxy Opery Mini wiec jakas na pc jest przegladarka. ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Empirycznie sprawdziłem, że jednak Opera Turbo zżera więcej kB niż Opera Mini :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No pewnie tak bo Mini niema flash. ;)
ODPOWIEDZ