Problem z działaniem sieci WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kaspa
Początkujący użytkownik forum

Problem z działaniem sieci WiFi

Post autor: Kaspa »

Witam wszystkich serdecznie,
Pracuję w hotelu w którym działa sieć Wifi. Pomieszczenie w którym się znajduję odległe jest od głównego budynku o jakieś 40m. Łącze się za pomocą AP w trybie pracy Client DWL-2100 do którego podłączona jest antena Hama -o taka wycelowana prosto w hotel. Problem polega na tym, iż co chwile gubi połączenie. Siła sygnału na poziomie ok 70%. Wgrałem najnowszy firmware do AP i ciągle lipa. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak poprawić działanie sieci, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z działaniem sieci WiFi

Post autor: Jo_gurt »

Kaspa, przede wszystkim dobra antena.
Poza tym gdzie dokładnie leży AP z którym się łączysz?
Jaki SNR?
Kaspa

Serwerowania mieści się mniej więcej w połowie pięter budynku. Nie wiem jak sprawdzic SNR, w netstumblerze nie wykrywa mojej karty sieciowej a w menu AP jest tylko sila sygnalu. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Generalnie łączenie się radiowo bez widoczności optycznej to trochę loteria. Ciężko coś poradzić w tej kwestii poza dobrą i dobrze wycelowaną anteną.
Kaspa

Dzisiaj zauważyłem pewną rzecz. Możliwe że te przerywania spowodowane są czymś innym. Kiedy próbowałem połączyć się poprzez telnet z AP'kiem, za pierwszym razem błyskawicznie, a za drugim wywalił po kilku sekundach że nie można połaczyć się z urządzeniem na porcie 23. Po kilku minutach znowu mogłem, poźniej znowu nie. Może to wina urządzenia?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Kaspa pisze:Może to wina urządzenia?
Tzn brak odpowiedzi na telnet - jak najbardziej (w końcu to D-Link). Ale same problemy z łącznością - no nie wiem.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Kaspa, Spróbuj przekrzywić antenę, np. o 45* żeby dopasować się do polaryzacji sygnału docierającego do Twojej anteny.
ODPOWIEDZ