Wyniki pingu - dobre, złe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wyniki pingu - dobre, złe
Korzystam z sieci Lan i podłączony jestem przez switch'a i WiFi do dostawcy. Niestety nie mam doświadczenia i proszę mi wybaczyć być może lamerskie pytania. Jaką wartość pingu w [ms] można uznać za b. dobrą, jaką za dobrą, jaką za niedobrą. Jeżeli mam np 10% utraconych pakietów, czym to skutkuje w praktyce. Czy istnieje sposób ograniczenia szybkości karty sieciowej ze 100M do 10M? Jakie to ma praktyczne znaczenie gdy moja szybkość max = 2Mb?
Co oznacza w pingu skrót TTL?
wojteks:
przy pingowaniu Onetu z opcją -l ilosc -t, jeżeli ilosc <=72 pingi są 13ms; jeżeli ilosc>72 występuje przeterminowanie. Co o tym sądzisz jako specjalista?
Co oznacza w pingu skrót TTL?
wojteks:
przy pingowaniu Onetu z opcją -l ilosc -t, jeżeli ilosc <=72 pingi są 13ms; jeżeli ilosc>72 występuje przeterminowanie. Co o tym sądzisz jako specjalista?
Ostatnio zmieniony 2009-07-19, 07:13 przez kortyg, łącznie zmieniany 1 raz.
Ed
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wyniki pingu - dobre, złe
Dla LAN/WiFi:kortyg pisze:Jaką wartość pingu w [ms] można uznać za b. dobrą, jaką za dobrą, jaką za niedobrą.
idealna (wewnątrz sieci): 1ms
b. dobra (na zewnątrz): do 15ms
dobra: do 40ms
znośna: do 100ms
kiepska: powyżej
Oczywiście to są wartości w żaden sposób przez nikogo nie ustalone tylko moja pewna ocena. Zależy też do czego wykorzystujesz neta - jak grasz to interesuje cię ping ok 10ms. Jak tylko WWW to i z 100ms da się spokojnie żyć.
Spowolnieniem transmisji, możliwymi "upłynął czas oczekiwania na połączenie", wydłużeniem się ładowania strony lub niepojawianiem się niektórych elementów. Generalnie oznacza to tyle, że czasem pakiety nie są w stanie do ciebie dotrzeć (lub ty ich wysłać).kortyg pisze:Jeżeli mam np 10% utraconych pakietów, czym to skutkuje w praktyce.
Istnieje często np. w sterowniku karty sieciowej, ale jest to potrzebne w bardzo rzadkich sytuacjach.kortyg pisze:Czy istnieje sposób ograniczenia szybkości karty sieciowej ze 100M do 10M?
Raczej żadne.kortyg pisze:Jakie to ma praktyczne znaczenie gdy moja szybkość max = 2Mb?
Time To Live. Poczytaj np tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live a tu czemu może cię to interesować: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>kortyg pisze:Co oznacza w pingu skrót TTL?
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź poleceniem ping -l 1400 -t onet.pl (czy innego dużego serwera) ile będziesz miał utraconych pakietów. Jeżeli więcej niż 1-2% to oznacza najczęściej problemy w sieci dostawcy.kortyg pisze:Jeżeli mam np 10% utraconych pakietów
Nie pomagam na PW!
-
chyba coś nie tak, ale wyslane 807 pingów na Onet wykazało 2% nieodebranych, przy min 13ms, max 19ms. Pomimo tych wyników, rzeczywiste połaczenie z Onetem na pasku Opery wykazuje szybkość <100B/sec. Nie wiem jak to interpretować. Komp nie ma wirusów, ale mimo wszyatko jeszcze sprawdzę.-l 1400 -t
Ed
- wojteks
- *** Administrator ***
To prawie perfekcyjne pingi.kortyg pisze:ale wyslane 807 pingów na Onet wykazało 2% nieodebranych, przy min 13ms, max 19ms.
To znaczy? "-l" to małe L. Ale widzę że używasz w98 więc tam może być troszkę inns składnia polecenia ping sprawdź ping -?kortyg pisze:chyba coś nie tak
Nie pomagam na PW!
-
wojteks:wojteks pisze:[...]
To znaczy? "-l" to małe L. Ale widzę że używasz w98 więc tam może być troszkę inna składnia polecenia ping sprawdź ping -?
Bardzo ciekawy jestem jakich instrumentów użyłeś dla określenia pod jakim systemem pracuję. Rzeczywiście, wysyłając post byłem pod win98 mimo że mam jeszcze XP prof. Jeżeli nie chcesz publicznie ujawnić, bardzo proszę o wiadomość na adres podany w profilu. Zajmuję się projektowaniem układów elektronicznych, ale umiem programować (c++,Pascal....).
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-07-20, 07:36 ]
Przycinam zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2009-07-20, 06:35 przez kortyg, łącznie zmieniany 1 raz.
Ed
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
kortyg, spójrz w prawy dolny róg swojego posta i najedź myszką na logo przeglądarkikortyg pisze:Bardzo ciekawy jestem jakich instrumentów użyłeś dla określenia pod jakim systemem pracuję.