E169 problem z wykryciem urzadzenia

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
newuser3
Początkujący użytkownik forum

E169 problem z wykryciem urzadzenia

Post autor: newuser3 »

Witam, mam problem z tym modemem (h e169) i chcialbym to rozwiazac bo zaczyna mnie juz denerwowac.
Modem z karta micro sd 2gb. Po podlaczeniu do stacjonarnego PC z win XP od razu wykrywa go (dysk ze sterowanikami) oraz pamiec przenosna (micro sd). Na laptopie z Vista jeszcze niedawno tez tak bylo. Niestety teraz wykrywa mi tylko dysk ze sterami a karty juz nie. Co za tym idzie nie moge sie polaczyc z siecia bo wywala bolad - brak urzadzenia. Wczesniej tez tak mialem gdy podlaczalem modem bezposrednio do portu USB, jak podlaczylem przez kabelek-przedluzke, wszystko bylo ok i wykrywal oba "dyski". Teraz obojetnie do jakiego portu w laptopie nie podlacze jest lipa. Zaznaczam ze urzadzenie jest na pewno ok - sprawdzalem na kilku PC i dzialalo. Porty USB w lapku tez sa na pewno sprawne-nie jedno urzadzenie podlaczam i dziala. Na lapku nic nie bylo grzebane od czasu gdy modem dzialal normalnie. Wczoraj przeinstalowalem stery i tez lipa. Ogolnie nie wiem dlaczego nie chce wykryc tej pamieci sd a tylko wtedy da rade podlaczyc sie do netu. Teraz jest jakgdyby pol-wykrywalny. Abu uprzedzic pytania - sygnal mam doskonaly, system orginalny, najnowsze sp tez.

Powiem wiecej- ostatnio bylem u znajomego pomoc mu podlaczyc modem huawei e160 i rowniez byly takie jaja. Ale to na zupelnie innym laptopie i to tez z XP. Pomoglo podlaczenie przez kabel .

Jakie macie porady na moj problem?

edit:
znalazlem mozliwa przyczyne - na lapku z vista instaluje sie w menadzerze urzadzen urzadzadzenie kompozytowe USB i urzadzenie pamieci masowej USB, po ich wywaleniu instaluje sterowniki ale sypie sie przy "DAta inteface", nie moze tego znalezc na urzadzeniu (znaczy sterow), chyba tutaj lezy problem. ale nie wiem jak sobie poradzic
duszek00

Re: E169 problem z wykryciem urzadzenia

Post autor: duszek00 »

Mam taki sam problem...Tyle, że mam e156g.
Ma ktoś jakiś pomysł, co z tym zrobić ?

Próbowałem się łączyć programem " Top_NetInfo" ale też się nie da na Windows Vista oraz Windows 7...
Jedyne co można zrobić to połączyć się przez system operacyjny - "połączenie telefoniczne" wtedy niby działa (na Windows 7) ale niestety Mobile Partne wyświetla, że nie ma połączenia itp...
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

newuser3 pisze: Niestety teraz wykrywa mi tylko dysk ze sterami a karty juz nie.
O ile nie było to już robione to warto sprawdzić w Menedżerze urządzeń czy nie ma jakiś wykrzykników, jak jest taka możliwość to podłączyć modem do innego portu.
duszek00 pisze:Jedyne co można zrobić to połączyć się przez system operacyjny - "połączenie telefoniczne"
Ale to jest inny przypadek, newuser3 pisze że w ogóle nie może zainstalować modemu a Ty masz zainstalowany. Swoją drogą jak można się połączyć za pomocą połączenia systemowego to w Top_netino też powinno być dobrze po wybraniu tego połączenia.
Pozdrawiam
Janek
newuser3

Post autor: newuser3 »

ok problem naprawiony. wywalilem wszystkie pola w menadzerze udrzadzen pod USB czyli koncetratory, masowe urzadzenia magazynujace itd. zeskanowalem nowy sprzet. Wolalo o jakies pliki Data interface tak jak przedtem. Dopiero za 5 razem sie udalo. Nie wiem o co chodzi dalej ale wazne ze smiga.
ODPOWIEDZ