TP-LINK TL-WN651G i Windows 7

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kowalmisiek
Użytkownik forum

TP-LINK TL-WN651G i Windows 7

Post autor: kowalmisiek »

Witam. Mam klopot z ta karta wifi TP-LINK TL-WN651G. Mam zainstalowany system windows 7 i chcialbym korzystac z tej karty w technologi super g (108mb). Problem polega na tym ze gdy router przelacze na 108 karta nie widzi w ogole sieci. Ogolnie przez system jest wykrywana jako "atheros ar5005gs". Sterownikow jako takich do windows 7 niema nigdzie. Do visty sa ale nie obsluguja technologi super g. Znalazlem sterowniki beta do visty z obsluga super g ale nie dzialaja ba win 7. Jak zaktualizuje na te z visty to wywala blad i sieciowka nie dziala. Dziala tylko na sterach atheros 2.0.0.74 ale na nich niema supoer g. Duzo czytalem i duzo szukalem i nie znalazlem odpowiedzi :( Moze ktos tu mi pomoze? Nie mowcie mi zebym zmienil na 54mb i po problemie bo mam kilka osob w sieci i wszyscy maja sprzet tp-linka z obsluga super g po to kupiony zeby bylo to 108 a poza tym duzo sie kopiuje u mnie przez siec i roznica jest bardzo duza miedzy 54 a 108. Na kopiowaniu filmu 700mb 5 min a nie 17.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: TP-LINK TL-WN651G i Windows 7

Post autor: morion »

Jak chcesz zeby Twój sprzęt działał prawidłowo to nie pakuj niedorobionego systemu i jeszcze gorszych sterowników... Nikt do benzyniaka nie leje ropy bo jest tansza...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
kowalmisiek
Użytkownik forum

morion pisze:Jak chcesz zeby Twój sprzęt działał prawidłowo to nie pakuj niedorobionego systemu i jeszcze gorszych sterowników... Nikt do benzyniaka nie leje ropy bo jest tansza...
Hmmm niedorobiony jak nie dorobiony. Mam juz wersje win 7 oznaczona jako build 7600 RTM. A oficjalny RTM powinien na dniach trafic do sieci. Tak ze system jednak jest dorobiony w przeciwienstwie do sterownikow :( Ma ktos moze jakies doswiadczenie z ta karta?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kowalmisiek, niestety taka prawda - bez dedykowane sterownika nic z tego nie będzie. Takie rozwiązania jak super duper g, g+ itp są rozwiązaniami polegającymi właśnie na sterowniku (zapewne używa kilku kanałów lub coś takiego).
kowalmisiek
Użytkownik forum

No nic. Szkoda bo mi sie system bardzo spodobal.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kowalmisiek, pozostaje czekać na oficjalne wypuszczenie systemu licząc, że TP-Link zrobi to samo ze sterownikiem.
kowalmisiek
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:kowalmisiek, pozostaje czekać na oficjalne wypuszczenie systemu licząc, że TP-Link zrobi to samo ze sterownikiem.
No niby tak ale tak jak producent spieszyl sie z udostepnieniem sterownikow do visty ze teraz dopiero one sie pojawily i to w wersji beta a vista juz chyba z 3 lata na rynku jest to na 7 beda pewnie tez dopiero za 3 lata a to mnie nie ratuje :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kowalmisiek, może być o tyle lepiej, że XP->Vista to była dość znaczna zmiana. Vista -> 7 już tak nie jest.
ODPOWIEDZ