Zew. ip w Radiówce. Kilka pytań...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zew. ip w Radiówce. Kilka pytań...

Post autor: Corpose »

Witam,
kiedyś dostawcę pytałem to mówił, że zew ip się nie da bo mi nic tego nie przekieruje... Dzisiaj dzwoniłem bo jednak jest mi to bardzo potrzebne (strona www).

Dostawca powiedział, że można, pytał do czego, powiedziałem, że www np. ściąganie plików (np. rs - są limity na ip, a u mnie w sieci ktos non-stop sciaga). Powiedział mi, że musi pomyśleć nad kosztem i mam jutro zadzwonić.

A ja piszę z zapytaniem. Czy router Black Box BB54Gv2 ma opcję przekierowywania portów. Znalazłem "Port Forwarding" ale ostatni raz kiedy bawiłem się z portami to jakieś 3 lata temu na routerze CNet i nie pamiętam jak to było.

Tam muszę wybrać TCP lub UDP i wpisać adres IP mojego kompa, aby było działało? Jeżeli to ta opcja to wygląda tak:
Obrazek

W pierwsze muszę dać adres IP mojego kompa (ten adres który daje mi router), w drugim wybrać ?TCP?, a w trzecim i czwartym nie wiem. Port np. 80 - ?? Będę potrzebował porty 80 i 3306 do MySQL. W ostatnim polu nie wiem co. To chyba nie ta opcja co ? :/
Jeżeli nie to chyba router nie ma przekierowania?

Drugim pytaniem jest ile takie zew ip może kosztować? Czy są to jakieś duże koszta? Wiem, że zależy od dostawcy. W tym przypadku ten jest naprawdę tani, za neta 768 / 128 płaciłem 45zł, przy zmianie anteny z 2,5 GHz na 5 GHz nic nie płaciłem.
Proszę o podanie przedziału cenowego ile się mniej więcej płaci za zew. IP. (np. 60-180zł).

Pytań chyba na razie tyle. Chyba, że o czymś zapomniałem (jak coś to dopiszę). Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Corpose
Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Zew. ip w Radiówce. Kilka pytań...

Post autor: Patryk »

Jak dostawca nie dysponuje odpowiednią pulą IPków (sieć oparta na DSL czy innych łączach nieoperatorskich),to Ci nie przydzieli publicznego,bo zwyczajnie nie ma jak.

W normalnych sieciach opartych na łączach symetrycznych i dysponujących zasobami adresów to zwykle koszt 5 zł/miesiąc.
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Corpose »

Skoro mówił, że można tylko nad ceną musi pomyśleć to znaczy, że raczej się da?
Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tzn generalnie samo uzyskanie puli adresów przez operatora (który potem według uznania odsprzeda końcowym użytkownikom) nie jest drogie. Jednak ze względu na wyczerpującą się pule adresów IPv4 co raz ciężej dostać zgodę na np. całą podsieć /24.
Corpose pisze:Skoro mówił, że można tylko nad ceną musi pomyśleć to znaczy, że raczej się da?
Najpewniej tak. Właśnie zależy - czy ma już wolne adresy do wykorzystania czy dopiero będzie się o takowe starał.
ODPOWIEDZ