Przepraszam jeśli to banalne pytanie, ale szukałem dość długo i nie mogłem znaleźć odpowiedzi.
Czym się różni opcja abonamentowa od pre-paid dla internetu mobilnego przez modem stick.
Np. w niemieckim O2 opłata miesięczna jest taka sama (nie licząc promocji przez kilka miesiecy dla abonentów), transfer w obu ofertach nieograniczony.
W obu ofertach pobierają automatycznie opłątę miesieczną z konta bankowego.
W abonamencie to logiczne, czy uzywam neta czy nie, zawsze na końcu miesiąca pobierają opłątę.
Ale jak to jest w opcji pre-paid, kiedy pobierają kasę na końcu miesiąca rozliczeniowego, czy na poczatku. I czy jak w danym miesiącu nie będę uzywal w ogole neta to mi nie pobiora kasy z konta ? A jak tylko uzyje chociaz na chwile w danym miesiacu to pobiora ?
Czy ktos wie jak to wszystko dziala ?
Pre-paid
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Pre-paid
W wielkim skrócie: Tym, ze abonament płacisz "z dołu" a "pre-paid" z góry.W8inG4DeatH pisze:Czym się różni opcja abonamentowa od pre-paid dla internetu mobilnego
Abonament musisz płacić, bo podpisałeś jakiś cyrograf (tak jest w PL).
Pre-paid nie płacisz, to przestaje działać i już.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziekuje za odpowiedz.
Mam jeszcze jedno ostatnie 2 pytania:
1) W jaki sposob place z gory. Dostaje jakis rachunek na ktory moge przelac kase z dopiskiem Pre-paid ?
2) Czy jest jakas granica czasowa, podczas ktorej nieuzywania i nie placenia nie bede juz mial mozliwosci wykupienia nowego miesiaca ? (np. w wakacje nie bede placil i uzywal neta to po wakacjach, moze sie okazac, ze juz mi calkowicie karta wygasla albo cos ?
[ Dodano: 2009-07-22, 09:55 ]
Dokładniej mi chodzi o taki tekst (ostatnie zdanie):
"Wird nicht gekündigt, wird das Internet-Pack-L automatisch für einen weiteren Monat aktiviert, wenn innerhalb von 48 Std. nach Ablauf des vorherigen Buchungsmonats ausreichend Guthaben vorhanden ist, ansonsten erfolgt keine Reaktivierung. Mehrfachbuchungen nicht möglich."
Nie za bardzo umiem niemiecki, ale czy to nie chodzi o to, ze po miesiacu uzywania neta mam 48 godzin na zaplacenie na nowy miesiac, a jak nie zaplace, to juz nie bede mial w ogole takiej mozliwosci ?
Mam jeszcze jedno ostatnie 2 pytania:
1) W jaki sposob place z gory. Dostaje jakis rachunek na ktory moge przelac kase z dopiskiem Pre-paid ?
2) Czy jest jakas granica czasowa, podczas ktorej nieuzywania i nie placenia nie bede juz mial mozliwosci wykupienia nowego miesiaca ? (np. w wakacje nie bede placil i uzywal neta to po wakacjach, moze sie okazac, ze juz mi calkowicie karta wygasla albo cos ?
[ Dodano: 2009-07-22, 09:55 ]
Dokładniej mi chodzi o taki tekst (ostatnie zdanie):
"Wird nicht gekündigt, wird das Internet-Pack-L automatisch für einen weiteren Monat aktiviert, wenn innerhalb von 48 Std. nach Ablauf des vorherigen Buchungsmonats ausreichend Guthaben vorhanden ist, ansonsten erfolgt keine Reaktivierung. Mehrfachbuchungen nicht möglich."
Nie za bardzo umiem niemiecki, ale czy to nie chodzi o to, ze po miesiacu uzywania neta mam 48 godzin na zaplacenie na nowy miesiac, a jak nie zaplace, to juz nie bede mial w ogole takiej mozliwosci ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sposobów płatności za prepaid jest cała masa. Może być tak jak mówisz bezpośredni przelew, może być wykupienie kart-zdrapek z kodem po wklepaniu którego zostaje doładowane twoje "konto" usługi, może być bezpośrednio np. w bankomacie po podaniu numeru telefonu, który ma być doładowany. I pewnie znalazłoby się jeszcze kilka sposobówW8inG4DeatH pisze:1) W jaki sposob place z gory. Dostaje jakis rachunek na ktory moge przelac kase z dopiskiem Pre-paid ?

Tak, są takie terminy. Często środki na karcie SIM mają jakąś tam ważność po przekroczeniu której nie będziesz w stanie wykonać połączenia. Potem naliczany jest jeszcze okres w czasie którego możesz odbierać połączenia i możesz spokojnie doładowywać dalej. Po tym okresie, jeśli nie doładujesz, karta najczęściej jest całkiem blokowana.W8inG4DeatH pisze:2) Czy jest jakas granica czasowa, podczas ktorej nieuzywania i nie placenia nie bede juz mial mozliwosci wykupienia nowego miesiaca ?
Co do długości tych okresów oraz tego czy niewykorzystane środki po terminie przepadają to wszystko zależy już od konkretnego operatora.
-
- Guru bezprzewodowy
Widać, że korzystasz z abonamentu 
Dodam na przykładzie Polskich realiów, że często bardziej opłaca się prepaid od abonamentu. Jeśli chodzi o połączenia głosowe, bo jeżeli porównujemy dostęp do internetu to już jest gorzej.

Dodam na przykładzie Polskich realiów, że często bardziej opłaca się prepaid od abonamentu. Jeśli chodzi o połączenia głosowe, bo jeżeli porównujemy dostęp do internetu to już jest gorzej.