Mniejsza prędkość
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mniejsza prędkość
Od kilku dni mam problem mój OFP działa wyraźnie wolniej. Od początku użytkowania aż do niedzieli net śmigał niźle transfer śr 180 kb/s . Teraz internet działa wolno transfer 20-40 kb/s a do tego niestabilnie . Zasięg 5 kresek -69 do -72 więc chyba dobry. Nie wiem w czym tkwi problem. Próbowałem na 2 kompach nadal net się muli nie wiem co robić. Z góry dzięki.
- acprzemu
- Stały użytkownik forum
Re: Mniejsza prędkość
To raczej limity bo u wszystkich się dzieje to samo
-
Czyli mam rozumieć że zaczęli je już nakładać. Wcześniej chyba tego nie roblili czy się mylę? A więc mówisz że u wszystkich spadła prędość?
-
- Użytkownik forum
- acprzemu
- Stały użytkownik forum
Ja też mamm prędkość dobrą, lecz coś jest nie tak bo jakoś przerywa, i plik 10 mb pobiera się godzinę przy prędkości 80 kb/s

Ostatnio zmieniony 2009-07-21, 21:44 przez acprzemu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Może i masz racje.
No w sumie nie wiadomo czy prędkośc wzrośnie od następnego okresu rozliczeniowego czy kiedy? No bo nie wiem. Dodam jeszcze że w badając prędkość łącza na speedtest.net download skakał raz download 1,6mb a potem 0,4, a i jeszcze te wyniki moim zdaniem były i tak złe patrząc równolegle na działanie programu netmeter nie wiem co o tym myślicie???

- acprzemu
- Stały użytkownik forum
nie no akurat te zbieżne wyniki nic nie znaczą ponieważ jest to internet radiowy. A spróbuj pobierać plik 10 mb i zobacz czy płynnie go pobiera ? Czy jakoś nie przerywa etc.
-
Z tym pobieraniem mam tak jak acprzemu. Pokazuje że pobiera z prędkością 50kb/s plik 10 mb a właściwie to stoi w miejscu i nie wiem na co liczy
-
- Użytkownik forum
tak jak pisałem nie myślę zęby był to limit ja swój okres rozliczeniowy mam 26 lipca więc napisze w razie czego gdyby limit wpłyną na jakość połączenia ale nie sądzę żeby tak było 

-
Zresztą w umowie było chyba podane nawet do jakiej max prędkości spadnie prędkości po przekroczeniu limitu w tej chwili nie pamiętam liczb ale chyba 0,5mb to o wiele więcej niż jakbym przekroczył limit no nie?
-
- Użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Po co Wy zakładacie takie same tematy?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18755 Mniejsza prędkość
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18746 Przycina się pobieranie plików
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18694 Bardzo wysoki ping i niski upload
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18671 slaba predkosc
To wszystko dotyczy tego samego. Nie wiem czy moderator coś zaproponuje/zrobi (np. zamknie/połączy/powycina posty i zostanie jeden temat) czy sami zaczniemy utrzymywać porządek na forum... Ale według mnie trochę robi się bałagan (a taki moje skromne zdanie).
Wina wprowadzenie limitu to nie może być, bo by była ograniczona do stałej prędkości tzn. 64kb/s (jeśli zrobiłem błąd poprawcie, bo piszę z pamięci). A przy takich możliwościach tego internetu (powyżej 1mb/s) poniżej tej wartości by nie spadało. Wniosek? Cały czas byłoby te 64kb/s.
Prace na konkretnym BTSie to też nie mogą być bo użytkownicy mieszkają w różnych częściach Polski. Chyba, że prace trwają równocześnie na wszystkich BTSach. Ale czy robią tam coś o godzinie np. 23 czy 6 rano (i cały dzień a nieraz w nocy) to wątpię.
Wina komputerów użytkowników też nie może być, bo to dzieje się u wielu osób. Mało prawdopodobne aby coś się popsuło na tylu kompach na raz. Chyba, że jakiś wirus rozsyłany masowo... Ale gdyby tak, użytkownicy innych dostawców internetu też mieliby podobne problemy.. A ja o tym nie słyszałem (szczerze mówiąc rzadko zaglądam do innych działów).
Przeciążenie spowodowane dużą ilością użytkowników masowo ściągających dane? Też nie. Od czwartku wszyscy by się tak rzucili na internet? A zresztą takie przeciążenie spowodowałoby spadek prędkości a nie przycinanie się (ale aż tak to ja się nie znam więc pewny nie jestem).
Zostaje i ja tak uważam: Orange coś robi w całej infrastrukturze (nie na jednym BTSie) tylko całej "sieci"... O ile mają taką sieć. I to raczej nie są typowe prace, tylko jakieś "trwałe remonty" (np. odłączenie/wymiana jakiejś części serwerów/routerów/itp - nie wiem, nie znam budowy sieci). Ale z relacji rozmów z BOKiem wynika, że jest "wszystko ok". Albo nie chcą powiedzieć, że coś kombinują, albo na prawdę nic nie robią
Podsumowując objawy:
- spowolnienie downladu i uploadu (1 drastyczny przypadek acprzema był chyba tylko u niego, więc można domyślać się, że coś nie tak było z jego komputerem)
- zwiększony ping
- "przycinanie" się internetu (podczas pobierania czy grania)
Co ciekawe nie u wszystkich występują identyczne objawy (no chyba, że niektórzy nie zauważyli albo nie napisali. U mnie są wszystkie).
U godzinach nocnych objawy trochę (lub u niektórych całkowicie(?)) łagodnieją.
A takie podsumowanie ;]
// edit
A zauważyłem jeszcze coś ciekawego. Po otwarciu AxessManager'a najpierw "Wyszukuje" (no to jest normalne). A potem jest "Urządzenie Niedostępne":

I zostaje na tym drugim. Nie wiem od kiedy tak jest, ale podejrzewam, że związane to ze zwolnieniem i przycinaniem. Więc w sumie program niepotrzebny (niedziałający do niczego się nie nada). A z funkcji routera i tak korzystam przez przeglądarkę (co ciekawe w niej działa).
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18755 Mniejsza prędkość
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18746 Przycina się pobieranie plików
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18694 Bardzo wysoki ping i niski upload
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18671 slaba predkosc
To wszystko dotyczy tego samego. Nie wiem czy moderator coś zaproponuje/zrobi (np. zamknie/połączy/powycina posty i zostanie jeden temat) czy sami zaczniemy utrzymywać porządek na forum... Ale według mnie trochę robi się bałagan (a taki moje skromne zdanie).
Wina wprowadzenie limitu to nie może być, bo by była ograniczona do stałej prędkości tzn. 64kb/s (jeśli zrobiłem błąd poprawcie, bo piszę z pamięci). A przy takich możliwościach tego internetu (powyżej 1mb/s) poniżej tej wartości by nie spadało. Wniosek? Cały czas byłoby te 64kb/s.
Prace na konkretnym BTSie to też nie mogą być bo użytkownicy mieszkają w różnych częściach Polski. Chyba, że prace trwają równocześnie na wszystkich BTSach. Ale czy robią tam coś o godzinie np. 23 czy 6 rano (i cały dzień a nieraz w nocy) to wątpię.
Wina komputerów użytkowników też nie może być, bo to dzieje się u wielu osób. Mało prawdopodobne aby coś się popsuło na tylu kompach na raz. Chyba, że jakiś wirus rozsyłany masowo... Ale gdyby tak, użytkownicy innych dostawców internetu też mieliby podobne problemy.. A ja o tym nie słyszałem (szczerze mówiąc rzadko zaglądam do innych działów).
Przeciążenie spowodowane dużą ilością użytkowników masowo ściągających dane? Też nie. Od czwartku wszyscy by się tak rzucili na internet? A zresztą takie przeciążenie spowodowałoby spadek prędkości a nie przycinanie się (ale aż tak to ja się nie znam więc pewny nie jestem).
Zostaje i ja tak uważam: Orange coś robi w całej infrastrukturze (nie na jednym BTSie) tylko całej "sieci"... O ile mają taką sieć. I to raczej nie są typowe prace, tylko jakieś "trwałe remonty" (np. odłączenie/wymiana jakiejś części serwerów/routerów/itp - nie wiem, nie znam budowy sieci). Ale z relacji rozmów z BOKiem wynika, że jest "wszystko ok". Albo nie chcą powiedzieć, że coś kombinują, albo na prawdę nic nie robią

Podsumowując objawy:
- spowolnienie downladu i uploadu (1 drastyczny przypadek acprzema był chyba tylko u niego, więc można domyślać się, że coś nie tak było z jego komputerem)
- zwiększony ping
- "przycinanie" się internetu (podczas pobierania czy grania)
Co ciekawe nie u wszystkich występują identyczne objawy (no chyba, że niektórzy nie zauważyli albo nie napisali. U mnie są wszystkie).
U godzinach nocnych objawy trochę (lub u niektórych całkowicie(?)) łagodnieją.
A takie podsumowanie ;]
// edit
A zauważyłem jeszcze coś ciekawego. Po otwarciu AxessManager'a najpierw "Wyszukuje" (no to jest normalne). A potem jest "Urządzenie Niedostępne":

I zostaje na tym drugim. Nie wiem od kiedy tak jest, ale podejrzewam, że związane to ze zwolnieniem i przycinaniem. Więc w sumie program niepotrzebny (niedziałający do niczego się nie nada). A z funkcji routera i tak korzystam przez przeglądarkę (co ciekawe w niej działa).