Antena do netbooka Samsung NC10 (HSDPA Y3100)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
musso87
Początkujący użytkownik forum

Antena do netbooka Samsung NC10 (HSDPA Y3100)

Post autor: musso87 »

Czesc!

Mam pytanie.
Ostatnio zdarza mi się często podróżować po Polsce. Różnie to z zasięgiem.

Z ciekawości rozkręciłem netbooka wymienionego w tytule posta.
Zrobiłem kilka fotek modemu. Szare przewody są odpowiedzialne za antenę. Po ich odłączeniu i uruchomieniu komputerka, aplikacja samsunga uważa, że jestem w nieprawidłowym obszarze usług. Dodam, że obecnie znajduję się w Szczecinie, przy Alei Piastów, jakieś 40 m w lini prostej od akademickiego nadajnika. Więc full zasięg HSUPA jest.

Problem pojawia się jak jadę np na wiochę. Tam ledwo (i to w jednym pokoju łapię 2-3 kreski EDGE). Najbliższy nadajnik mieści się ok. 6 km. Zaś HSPA ok 15 w lini prostej.
Pewnie z tym szybszym nie mam szans (choć gdzieś czytałem na tym forum, że ktoś łapie z 18 km ???!)

Ok. Wrzucam załącznik zeby praca nie poszła na marne: Modem Samsung HSDPA Y3100 FOTO

Zrobienie małych otworków to nie problem, czy puszczenie nawet otworami wentalycyjnymi to chyba nie problem. Pytanie czy MY uzytkownicy tego netbooka jesteśmy skazani na wbudowaną antenkę?
Złącze wydaje się być sprytne. Czy gdzieś da radę dostać jakąś porzadną antenkę?
Ostatnio zmieniony 2009-07-22, 09:15 przez musso87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Antena do netbooka Samsung NC10 (HSDPA Y3100)

Post autor: Jo_gurt »

To jest zapewne taki konektor jak w kartach sieciowych WiFi mini-PCI czyli u.FL (mogę się mylić, średnio orientuję się w gniazdach GSM - niech mnie ktoś poprawi).
Tak czy inaczej zawsze można dokupić pigtail, jednak różnie to może być potem z działaniem jeśli jedno gniazdo będzie podłączone do antenki wbudowanej a drugie do zewnętrznej.
Awatar użytkownika
skopek
Użytkownik forum

Post autor: skopek »

To jest zapewne taki konektor jak w kartach sieciowych WiFi mini-PCI czyli u.FL
Tak, to jest złącze u.FL

Co do odległości to wszystko zależy od ukształtowania terenu i zalesienia ale spróbować nie zaszkodzi.
atanor
Stały użytkownik forum

Post autor: atanor »

Czy jest możliwość do takiego wewnętrznego modemu dosztukować coś w stylu rozdzielacza?
Chodzi o to, żeby mieć możliwość dołączenia zewnętrznej anteny w razie doraźnej potrzeby (dziurka w obudowie i jakieś złącze) bez zbytniej ingerencji z laptopa jak odkręcania obudowy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

atanor pisze:Czy jest możliwość do takiego wewnętrznego modemu dosztukować coś w stylu rozdzielacza?
Niestety nie. Musisz podpiąć albo antenę wewnętrzną lub konektor do anteny zewnętrznej. Oczywiście da się konektor wyprowadzić na zewnątrz.
ODPOWIEDZ