Any DATA ADU 635 czy MV 400

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomek323
Początkujący użytkownik forum

Any DATA ADU 635 czy MV 400

Post autor: Tomek323 »

Witam. Nie znam się na tematyce modemów, a muszę wybrać pomiędzy Any DATA ADU 635 i MV 400 sieci Orange. Czy moglibyście mi doradzić, który modem wybrać. Liczy się dla mnie przede wszystkim prędkość transferu. Jeden konsultant mówi że Any DATA ADU 635 jest lepszy od MV 400, a drugi że MV 400 pod tym względem niczym się nie różni od drugiego pod tym względem, a posiada więcej opcji.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Any DATA ADU 635 czy MV 400

Post autor: wojteks »

MV400 to router z WiFi i USB czyli można podłaczyć więcej niż 1 komputer po kablu ethernet albo po WiFi ale obsługuje tylko CDMA

AnyData to terminal USB do pojedynczego komputera który obsługuje technologie CDMA+GPRS+UMTS+HSDPA

Więc co i dla kogo lepsze to trudno ocenić.
Nie pomagam na PW!
Tomek323

Czyli mam rozumieć że ten nowy modem obsługuje 4 zasięgi, router tylko cdma ale posiada więcej możliwości takich jak ww?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomek323 pisze:Czyli mam rozumieć że ten nowy modem obsługuje 4 zasięgi,
Tak, może być używany z nową usługą CDMA łączone z GSM/3G
Tomek323 pisze:router tylko cdma ale posiada więcej możliwości takich jak ww?
Jeszcze dodatkowo można antenę zewnętrzną podłączyć.
Nie pomagam na PW!
hoobz

Post autor: hoobz »

Wybór zależy też od sposobu użytkowania. Jeśli urządzenie ma być traktowane jako stacjonarny dostęp do Internetu w oparciu o cdma to zdecydowanie lepiej wybrać MV410, który z racji na spore anteny zewnętrzne ma znacznie lepsze osiągi. ADU-635 nawet z dołączoną anteną zewnętrzną daje gorsze rezultaty niż MV410.

Natomiast jeśli będzie to wykorzystanie mobilne to zdecydowanie ADU-635, bo ma mniejsze gabaryty, a w dużym mieście można skorzystać z HSDPA.
Tomek323

Jeszcze jedno pytanie, czy nie będzie problemów z połączeniem CDMA poprzez MV400 jeżeli przekroczony zostanie limit przesyłu danych? Miałem do tej pory Business Everywhere i takie rzeczy niestety miały miejsce, dlatego zastanawiałem się nad ADU który posiada więcej zasięgów i w razie czego będę mógł korzystać np. z 3G
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomek323 pisze:jeżeli przekroczony zostanie limit przesyłu danych?
Problemów nie będzie a tylko prędkości polimitowe a to znaczy że do 16/32/64kbps w zależności od warunków technicznych.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

wojteks pisze:Problemów nie będzie a tylko prędkości polimitowe a to znaczy że do 16/32/64kbps w zależności od warunków technicznych.
A czy nie jest tak, że limit jest niezależny od technologii dostępowej? A jego wyczerpanie np. przez 3G powoduje włączenie prędkości polimitowej na CDMA?
Pytam, bo nie mam Orange więc jeśli ktoś wie to fajnie byłoby się dowiedzieć.
Tomek323 pisze:zy nie będzie problemów z połączeniem CDMA poprzez MV400 jeżeli przekroczony zostanie limit przesyłu danych? Miałem do tej pory Business Everywhere i takie rzeczy niestety miały miejsce, dlatego zastanawiałem się nad ADU który posiada więcej zasięgów i w razie czego będę mógł korzystać np. z 3G
Sprawdź to, co napisałem powyżej - być może dodatkowe zakresy w niczym nie pomogą.
hoobz pisze:ADU-635 nawet z dołączoną anteną zewnętrzną daje gorsze rezultaty niż MV410.
Czy mógłbyś napisać coś wiecej o tym? Jeśli robiłeś jakieś testy to proszę podziel się wiedzą... sam zastanawiam się nad zakupem Orange Free Optimum z ADU-635WH i jestem ciekaw jakie są realne osiągi tego modemu - zwłaszcza w CDMA gdzieś "w totalnym polu"...
Pozdro,
GutEQ
hoobz

Post autor: hoobz »

guteq pisze:Czy mógłbyś napisać coś wiecej o tym?
Znajomy ma ADU-635 i miałem okazje skonfrontować go z moim MV410. Patrząc na wskazania z Axesstel Manager to pomiar robiłem w polu -80dBm natomiast poziom odbieranego sygnału w ADU-635 musiał być jakieś kilka dB niższy (nie można tego stwierdzić, bo aplikacji do zarządzania nie ma pomiaru sygnału). Natomiast jeśli chodzi o wyniki to 2-3 razy lepiej na korzyść MV410. Nie wiadomo jak na wyniki przełożyło się obciążenie BTSa. z którego korzystałem. Jednak tak jak pisałem wyżej router to typowe rozwiązanie stacjonarne
ODPOWIEDZ