Play kupuje sieć UMTS od Netii

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Play kupuje sieć UMTS od Netii

Post autor: Blazej »

Telekomunikacyjna spółka Netia zawarła ze spółką P4, operatorem komórkowej sieci Play, umowę sprzedaży sprzętu transmisyjnego używanego przez Netię do świadczenia usług
transmisyjnych w technologii
UMTS dla P4.

źródło: http://media2.pl/telekomunikacja/54154- ... n=podobne2
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Play kupuje sieć UMTS od Netii

Post autor: ja.michal »

Skoro radiolinie będą 100% własnością P4 wtedy to może transmisja wzrośnie bo będą mieli pełne możliwości zmiany parametrów i pozwoleń w UKE.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Wg mnie w tytule jest blad, poniewaz oni nie odkupuja siec UMTS ale siec transmisyjna (dosylowa) do stacji, ktore maja zarowno 2G jak i 3G.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Cos tak mi sie wydaje, ze niedlugo Play predkosc na 2 Mbps albo 3.6 Mbps podniesie.
Po przejeciu radiolini od Netii, jest to bardzo mozliwe, ciekawe tylko kiedy do tego dojdzie.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Najlepiej to by HSUPA dorzucili :P
Mi się jednak wydaje, że nie będą na razie ruszać. Niech zacznie dobrze działać to co jest.
A tak poza tym to byłem dzisiaj w salonie Playa i na ścianie wisiał jakiś "certyfikat" najtańszego szerokopasmowego neta w Europie :rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

yagi pisze:Wg mnie w tytule jest blad,
Słusznie.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Ja się zastanawiam nad jednym, ile osób jest w stanie obsłużyć NodeB bez zapchania. Zakładamy, że jest podłączony światłem i nie mamy ograniczenia w dosyle.
Kwestia jakie są zasoby transmisyjne czyli ile osób może pobierać 1Mbit w przypadku P4 naraz.

Porównajmy to do APka, mamy podłączonych 30komputerów po WiFi a skrętką dochodzi 100Mbitów, to wiadomo że 30komputerów nie będzie miało po 1Mbicie bo siędzie radio (AP nie wyrobi)

Może tu jest problem, bo jak działy utrzymania sieci widzą, że jest problem z wydajnością to do mojego NodeB nie ma problemu zwiększyć dosyłu i tak się zastanawiam czy nie jest maksymalny dostępny a potem mamy efekt "zawoalonego radia znany w APków"
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Ja się zastanawiam nad jednym, ile osób jest w stanie obsłużyć NodeB bez zapchania.
Polscy operatorzy UMTS mają po 3 kanały radiowe o szerokości 5 MHz.
Poteoretyzujmy więc.

Zakładając komórkę trójsektorową,po jednej nośnej na sektor i brak jakichkolwiek innych stacji wokół,daje to przepływność teoretyczną po 14,4 Mbit/s na sektor w najwyższej modulacji 16QAM.
W takim razie userzy podpięci do jednego sektora, w bardzo dobrych warunkach w kanale radiowym,mieli by do dyspozycji pasmo 14,4 Mbit / liczba użytkowników z zastrzeżeniem,ze żaden nie osiągnie więcej niż 7.2 Mbit/s.
marens
Guru bezprzewodowy

Czyli z 50os?
Jeśli dobrze myślę to zgadzałoby się gdyż w obszarze, który pokrywa 1NodeB P4 spokojnie może być 50userów.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Czyli z 50os?
Wystarczy policzyć,i odjąc od tego tak z 20-30% na różne narzuty,zależne od warunków panujących w sieci.
Oczywiście zakładamy tylko ruch pakietowy (a to,szczególnie w przypadku Playa,nierealne,bo dużo voice'u idzie też po UMTS) i trzeba pamiętać,że sytuacja,w której wszyscy zasysają/wysyłają non stop też jest mało realna.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Patryk_ pisze:daje to przepływność teoretyczną po 14,4 Mbit/s na sektor w najwyższej modulacji 16QAM.
Patryk_ nie uwzględniłeś jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy "zasilania" nodeB, bo w tym miejscu cały pies jest pogrzebany, bo do takiego nodeB w taki razie powno być 43Mb/s + jeszcze GSM dla podpięte. Tam gdzie jeest klka(naście) par miedzi albo światełko to się da ale po radiu to już nie tak łatwo, sam musze się dokopać jaka radiolinia do mojego zapchanego nodeB dochodzi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krystianb, takie było założenie - nie uwzględniamy dosyłu :)
marens pisze:Zakładamy, że jest podłączony światłem i nie mamy ograniczenia w dosyle.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Tak to jest tak się wybiórczo czyta posty.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:nie uwzględniłeś jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy "zasilania" nodeB
Wiem o tym :]

[ Dodano: 2009-07-26, 13:40 ]
krystianb pisze:Tam gdzie jeest klka(naście) par miedzi albo światełko to się da
I to też zwykle na pojedyńczą stację max to 16xE1 (E1 - kanał 32xPCM,czyli 32x64 kbps),czyli 32 Mbit...
A same rozmowy głosowe są też zasobożerne - te 9,6 kbit/s jest na stacji dopełniane śmieciami do 16 kbps,czyli w jednej peceemce transmisji mieszczą się ledwo cztery rozmowy,i to chyba także w HR...

[ Dodano: 2009-07-26, 13:51 ]
krystianb pisze:sam musze się dokopać jaka radiolinia do mojego zapchanego nodeB dochodzi.
Jak sprawdzałem u siebie,to zwykle Play ma 6 Mbit/s na stację GSM/UMTS,Orange i Plus 8,choć u Plusa dwie stacje GSM/UMTS mają 4 Mbit/s łącze.
A samo GSM to w ogromnej większości przypadków 4 Mbit/s u wszystkich opów.
Mowa oczywiście o "ostatniej mili" do stacji z jedną radiolinią.

A samo sprawdzanie jest niezbyt przyjemne,z uwagi na rozbieżności współrzędnych geograficznych pomiędzy wykazami btsów i radiolinii...pewnie jedno sekstansem określane,a drugie GPSem :rotfl:
marens
Guru bezprzewodowy

Jest jakiś dostępny spis radiolini?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Jest jakiś dostępny spis radiolini?
Na tej samej stronie,co spis BTSów: http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... 8&layout=9
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:A samo sprawdzanie jest niezbyt przyjemne,z uwagi na rozbieżności współrzędnych geograficznych pomiędzy wykazami btsów i radiolinii...pewnie jedno sekstansem określane,a drugie GPSem
No sam nie mogę znaleźć radiolinii play'a u mnie, duże są te rozbierzności.
marens
Guru bezprzewodowy

Nie ma jak pięknie pobierać spis z prędkością 120kB/s
ODPOWIEDZ