Kłopoty z iPlusem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sebastian
Początkujący użytkownik forum

Kłopoty z iPlusem

Post autor: Sebastian »

Witajcie

Mam taki kłopot, zmieniłem miesznkanie i pojawił sie kłopot z modemem. Nie chce wyłapać połączenia HSDPA łaczy się tylko na EDGE czasami wskoczy na HSDPA ale to naprawde czasami.

Czy ktoś może mi podsunać jakies rozwiązanie? bardzo prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Kłopoty z iPlusem

Post autor: Blazej »

Może spróbuj kupić jakąś antenę pokojową i ustaw ją w oknie albo zmień położenie modemu i wymuś połączenia 3g może to pomoże.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Kłopoty z iPlusem

Post autor: krystianb »

Sebastian pisze:Czy ktoś może mi podsunać jakies rozwiązanie?
Na początek wymusić w modemie tryb tylko 3g, być może wystarczy. Jak jednak modem wtedy w ogole nie będzie chciał się łączyć lub będzie zrywał połączenia to niestety trzeba będzie kupić panel umts, jeśli w modemie jest gniazdo antenowe, jak nie ma to dochodzi jeszcze wymiana modemu, bo lutowanie kabla antenowego do pcb to nie najlepszy pomysł.
Blazej pisze:Może spróbuj kupić jakąś antenę pokojową
Co masz na myśli, kawałek drutu z magnesem kupiony na allegro, wszyscy użytkownicy takich sprzętów zgodnie twierdzą, że umts lepiej działa po odłączeniu anteny niż z nią, to jest tłumik a nie antena. Co prawda jak dobrze pamiętam to ja.michał kupił jakąś sensowną antenke dookólną 2100MHz, ale aż zza wielkiej wody.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ