SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Witam!!!
Chciałbym wiedzieć czy w mojej miejscowości będzie działać Orange Freedom Pro?
Mieszkam w miejscowości Goszczewice woj.Mazowiecki. Poniżej zamieszczam screena z mapki Orange.
Bierz na probe tym bardziej ze z tego co patrze Orange ma pozwolenie na BTSa z Cdma niedaleko Ciebie w miejscowosci Słowików, wiec jesli jeszcze nie masz zasiegu to zapytaj w BOKu Orange kiedy odpala ten nadajnik:)
Po dłuższym zastanowieniu myślę, że powinien być zasięg w mojej miejscowości, ponieważ 9km dalej w miejscowości Potworów stoi nadajnik CDMA. Ludzie kiedyś pisali na forum, że maja do nadajnika 20 km i spokojnie się łączą. Aby sygnał mi złapało z nadajnika w podanej powyżej miejscowości muszę ustawić w tamtym kierunku router?
Aby sygnał mi złapało z nadajnika w podanej powyżej miejscowości muszę ustawić w tamtym kierunku router?
Ustawienie routera (urządzenia) nie ma żadnego znaczenia. Router ma anteny pionowe które odbierają sygnał dookólnie - z każdego kierunku. Może mieć znaczenie postawienie routera np. na oknie gdzie sygnał będzie większy (mniej tłumiony), a nie np. - na środku pokoju . Ustawienie w danym kierunku - na określony BTS ma znaczenie wyłącznie w wypadku anteny zewnętrznej która jest anteną kierunkową.
Według mnie ustawienia routera ze standardowymi antenkami ma jednak minimalne znaczenie. Lepiej ustawić router tak, aby anteny tworzyły linię prostopadłą do BTS-a, tzn. tak aby jedna drugiej nie zasłaniała. Raz to sprawdzałem i przy ustawieniu równoległym sygnał diversity osłabł o ~3dBm