WiFi a rejestr systemu Vista
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WiFi a rejestr systemu Vista
Mam pytanie jakie aplikacje nadpisują własności połączenia WiFi. Mam następujący problem, który opisałem w innym wątku (por. tutaj ).
W rejestrze systemu Vista
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servies\Tcip\Parameters\Interfaces\{klucz odpowiedzialny za połączenie}
można sztucznie zmieniać adresy IP bramek, masek podsieci itp... Chciałem we właściwościach TCP/IPv4 sztucznie sobie to wszystko powklepywać (już nie mam pomysłu na to co dalej), co więcej zmienić sobie to z poziomu rejestru. Przy próbie nawiązania połączenia z takimi parametrami rejestr jest nadpisywany, a niektóre klucze są wręcz kasowane (!) np DhcapSubnetMaskOpt. Co z tym fantem zrobić? Pozdrawiam.
W rejestrze systemu Vista
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servies\Tcip\Parameters\Interfaces\{klucz odpowiedzialny za połączenie}
można sztucznie zmieniać adresy IP bramek, masek podsieci itp... Chciałem we właściwościach TCP/IPv4 sztucznie sobie to wszystko powklepywać (już nie mam pomysłu na to co dalej), co więcej zmienić sobie to z poziomu rejestru. Przy próbie nawiązania połączenia z takimi parametrami rejestr jest nadpisywany, a niektóre klucze są wręcz kasowane (!) np DhcapSubnetMaskOpt. Co z tym fantem zrobić? Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: WiFi a rejestr systemu Vista
Przecież grzebanie w rejestrze to ostateczność a nie sposób konfiguracji.fremlin pisze:co więcej zmienić sobie to z poziomu rejestru
Nie rozumiem po co chcesz "sztucznie" zmieniać klucze konfiguracyjne?
Nie pomagam na PW!
-
Przeczytaj mój problem do którego linkuję, to zrozumiesz dlaczego. Pozdrawiam!
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytałem i nic więcej niż napisałem nie wymyślę tak w ciemno bez dotykania systemu.fremlin pisze:Przeczytaj mój problem do którego linkuję, to zrozumiesz dlaczego.
Często na problemy pomaga odinstalowanie IPv6 i jego składników.
Czy laptop łączy sie poprawnie z innymi sieciami WiFi?
Nie pomagam na PW!
-
Ano łączy się stety/niestety.
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc problem w LB występuje albo jego konfiguracji. Dodaj MAC przyciskiem "reg".fremlin pisze:Ano łączy się stety/niestety.
Sprawdź czy coś da wymuszenie "only B" w LB.
Nie pomagam na PW!
-
Hmm a jak to się robi? W panelu liveboxa jest do wyboru tylko b+g i g. Kolega miał podobny kłopot - ustawił g i Kanał 1 i mu działało. Mnie niestety nie. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Jak nie LB to kartę przełącz tylko w "b", z LB miałem tylko raz do czynienia i nikomu go nie polecam. albo ustaw "only g", kanały to możesz dowolnie zmieniać od 1 do 11 (ewentualnie do 13).fremlin pisze:Hmm a jak to się robi?
Nie pomagam na PW!