Dzięki za naświetlenie sprawy.
Dałbym "pomógł", gdybym mógł.

Moderator: Moderatorzy
To PayPal robi jeśli na nim jest kasa. Jeśli masz podpiętą kartę do PayPala to idzie przewalutowanie przez Twój bank. Wszystko jest automatycznie tak czy tak.kowalsoft pisze:przewalutowanie jest automatyczne w momencie zakupu? za free?
Są różne przesyłki. Paczka w tej cenie może iść nawet 3 tygodnie. Ja zamawiałem bluetooth mini (jak w Polsce było to po 60zł w górę) z Texasu to za całość (BT+wysyłka) dałem 16zł. Przesyłka szła ponad 2 tygodnie listem zwykłym.kowalsoft pisze:Nie sądziłem, że przesyłka ze Stanów może kosztować poniżej 20 zł.
Wszystko za co płacisz to na eBayu masz. Wszystko idzie z automatu. Kurierowi nic się nie płaci (przynajmniej ja nigdy nie płaciłem).kowalsoft pisze:Oprócz tego są jeszcze jakieś koszty? Płacę coś kurierowi przy odbiorze?
Różnie to sprzedawcy robią. Z reguły wysyłają pod adres PayPal'a. Czasem jest wymóg, że tylko na adres PayPal i konto PayPal musi być zweryfikowane.kowalsoft pisze:Towar dostarczają pod wskazany adres?
Zwracają na konto Paypal.ja.michal pisze:Chyba zabierają 6zł z karty a potem je zwracają, albo i nie.
Jak nie będziesz miał szczęścia i paczka zostanie oclona,to płacisz przy odbiorze.kowalsoft pisze:Płacę coś kurierowi przy odbiorze?
No to tak. Chyba 1zł zabierają za podpięcie karty czego nie zwracają. Za coś 1zł było.Patryk_ pisze:Zwracają na konto Paypal.
U mnie PayPal jedynie zablokował 1 zł na karcie na kilka dni, po czym blokada została zdjęta bez pobrania z karty.ja.michal pisze:Chyba 1zł zabierają za podpięcie karty czego nie zwracają. Za coś 1zł było.
a mnie wychodzi za USPS Express Mail International Flat Rate Envelope 32,95 USD x 2,9 (kurs dolara) = około 100 złotych. I tym samym taki modem będzie kosztował około 330PLN3-5 days kosztuje koło 60zł.
Pisałem o czasie jak kupowałem i dolar było po 2coś. A teraz faktycznie. Koło 100zł.miko24 pisze:a mnie wychodzi za USPS Express Mail International Flat Rate Envelope 32,95 USD x 2,9 (kurs dolara) = około 100 złotych.
Musisz mieć konto PayPal. Do niego możesz podpiąć kartę kredytową/do płatności w necie. Teraz karta nie jest niezbędna bo można przelać kasę na swoje konto PayPal bo jest specjalny rachunek bankowy.miko24 pisze:ps/ zeby kupic na eBayu musze mieć kartę kredytową? Visa Electron nie przejdzie? ")
Jeśli dobrze Cie rozumiem, to masz na myśli ebay.pl? Słabo się znam na eBay, bardziej oswojony jestem z rodzimym alledrogo. W każdym razie na ebay.pl również nie znalazłem tam żadnego compassa 885 z lokalizacji Polska.sp6huk pisze:na polskim eBay'u cena Sierry jest podobna i jest podany koszt wysyłki. A dowiadywałeś się czy sprzedawca wysyła towar poza kraj???
Zaraz zobaczę. Dzięki! Allegro to dla mnie coś znanego, ale eBay mnie nieco onieśmiela.ja.michal pisze:miko24, wchodzisz na eBay Polska. Wchodzisz w wyszukiwania zaawansowane. Wpisujesz Sierra 885 i jedziesz nieco niżej do opcji i zaznaczasz "pokaż produkty dostępne dla:" i wybierasz z listy Polskę.
No bo na eBayu mało w sumie w Polsce jest. Za granicą większość.miko24 pisze:W każdym razie na ebay.pl również nie znalazłem tam żadnego compassa 885 z lokalizacji Polska.
A jest prostszy wg mnie i jeśli chodzi o bezpieczeństwo płatności przy użyciu PayPal dużo większe.miko24 pisze:eBay mnie nieco onieśmiela
hehe, dzięki za radę. Rozważam w zasadzie tylko tego sunsunsun'a. Są na eBayu tańsze oferty (np. numer przediomtu: 250392247010) niż sunsunsun, ale to chyba używane, zresztą to już podejrzanie tanio.Nie kupuj w Chinach bo możesz mieć problemy z dotarciem paczki
Faktycznie wygląda na używany. Jednak ma ich dużo. Mogą to być modemy tzw. refurbished czyli po odnowieniu. AT&T daje na testy usługę i potem jest to zwracane.miko24 pisze:Są na eBayu tańsze oferty (np. numer przediomtu: 250392247010)
Bez problemu. Zweryfikowane konto i od razu płacisz i jest ok. Tutaj inne nieco zasady niż allegro.miko24 pisze:Czy sprzeda nowemu użytkownikowi?
Ale to się tyczy (przynajmniej w Banku Sląskim tak jest,i to tylko dla kart płaskich) tylko transakcji w walutach innych,niż USD.ja.michal pisze:W Enter Bank Fee podajemy prowizję jaką bank bierze za przewalutowanie. W mBanku jest to 2%.
Jak dawno temu?Szadzik pisze:Ja jedyne jakie kiedykolwiek cło zapłaciłem było za telefon, który kupiłem w stanach.
Dawno, ponad 2.5 roku temu.ja.michal pisze:Jak dawno temu?
Ebay działa nieźle. Miałem niedawno taki przypadek, że kupiłem uzywany obiektyw, który w opisie aukcji miał zaznaczone, że jest sprawny i że ma gwarancję.ja.michal pisze: A jest prostszy wg mnie i jeśli chodzi o bezpieczeństwo płatności przy użyciu PayPal dużo większe.
Tylko design i layout to kupaja.michal pisze:Do tego wg technicznie jest bardziej funkcjonalny w porownaniu do allegro.
Prostota i szybkość jeśli chodzi o eBay wg mnie. Trzeba tylko umieć się obchodzić.Tylko design i layout to kupaZresztą jak wiele zachodnich stron sklepowych.