Jaki modem/-y do takiego rowiązania?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
h_kris
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem/-y do takiego rowiązania?

Post autor: h_kris »

Witam serdecznie :)

Interesują mnie modemy do komputerów stacjonarnych jak również do instalacji na laptopach.
Co mnie interesuje :

- możliwość podłączenia anteny zewnętrznej,
- stabliność,
- obsługa komend AT,
- możliwość wpisania do modemu na stałe APN-u i PIN karty, po zaniku zasilania ma być podany PIN i APN.

Modemy z jakich korzystałem to Wavecomy, lecz nie udało mi się napisać do nich programu z podanym Pinem ,miałem problemy z uruchomieniem środowiska programistycznego ;/

pozdrawiam
Kris

Proszę o sugestie odnośnie modemów jakie byście polecali.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki modem/-y do takiego rowiązania?

Post autor: krystianb »

h_kris pisze:- możliwość wpisania do modemu na stałe APN-u i PIN karty, po zaniku zasilania ma być podany PIN i APN.
Niestetu pin'u żaden modem nie zapamięta. Musi być podawany przez soft. W przypadku modemów option działający w trybie NDIS można podawać pin z poziomu sterownika (już bezpośdrednio a konfigu sterownika można dopisać komende AT podającą pin, ale nie zawsze działa to tak jak powinno)
Resztę kryteriów spełnia wiekszość modemów dostępnych na rynku, może jakieś wynalazki typu samsung nie obsługują komend at podczas połączenia z powodu braku osobnego (wirtualnego) portu com do komunikacji.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
h_kris
Początkujący użytkownik forum

Post autor: h_kris »

obecnie korzystam z modemów WAVECOM i one mają antenę przykręcaną i to jest o tyle fajnie, iż wiem że połączenie jest na "stałe", mam też w lapku modem merlina i tam antenę zewnętrzną podłącza się poprzez włożenie jej w odpowiednie miejsce i wystarczy pociągną i antena wylatuje, chciałbym aby anteny zewnętrze były tak zamontowane aby nie było możliwości poprzez pociągnięcie jej rozłączenie.

Przeglądając forum wiem, że można wymusić w jakiej technologi ma być komunkacja - GPRS czy EDGE a może 3G

i interesuje mnie taki właśnie modem.

Wiadomo że kryterium jest też cena.
zależy mi aby było 3G ale to nie najważniejsze, mocowanie anteny zewnętrznej jest dla mnie ważne, i stabilność pracy.

Jeszcze jedno pytanie mam:
Czy jak do kompa stacjonarnego zamontuje karte na PCI która będzie miała slot PCMCIA i włożę do niej modem to będzie dobre rozwiązanie ??
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

h_kris pisze:i interesuje mnie taki właśnie modem.
Był kiedyś modem teltoniki hsdpa 7.2 z przykręcaną anteną (rp-sma, zrobiony na module option gtm 378) ale sie marnie sprzedawł i już go się chyba nie dostanie. Innego z przykręcaną anteną i pracującego na 3g nie kojarze. Inna sprawa, że taki przypociągnięciu za kabel wypada cały z portu usb.
Czy jak do kompa stacjonarnego zamontuje karte na PCI która będzie miała slot PCMCIA i włożę do niej modem to będzie dobre rozwiązanie ??
Jak żadna z 3 części (MB, przejsciówka, modem) się nie pogryzą przy instalacji to bedzie działać, tylko w takim przypadku antena zewnętrzna niezbędna (karta pracuje "do góry nogami" zwylke jeszcze w kącie pokoju z ostaatniej wolnej strony zasłonięta obudową kompa)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ