CDMA Orange OK szok

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AjaS
Początkujący użytkownik forum

CDMA Orange OK szok

Post autor: AjaS »

Witam

Muszę się podzielić moją opinią o tej technologii CDMA w Orange

Przeprowadziłem się z miasta W-wy jakieś 50km w stronę Katowic na wysokości Mszczonowa 5 km w stronę Żyrardowa ( pomiędzy 2 większe miasta ) w totalnym lesie we wsi zapomnianej przez wszystkich.
O jakiś Internecie z kabla czy radiu nie ma mowy.
Plus leciał mi na EDGE – do przyjęcia ale żadna rewelacja
Play – o dziwo HSDPA na 0 do 1 kreski bez anteny nie przerywało działało lepiej jak HSDPA z Plusa w centrum Warszawy ( nie przerywało ) lepiej jak EDGE z Plusa

Byłem zdecydowany ostatecznie na Play ale nie mieli dostępnych modemów z wejściem antenowym.
Postanowiłem poszukać jeszcze czegoś innego pozostało WiMax i CDMA
Że różne opinie krążyły na forum o WiMax postanowiłem spróbować z CDMA w Orange.
Sprawdziłem zasięg na ich mapce wyglądało ok.
Z nikłą nadzieją na takie luksusy udałem się do salonu Orange w Żyrardowie i zakupiłem Fredom Pro z routerem ( zamiar był taki aby szerować neciora na 2 komputery + PS3)

Po podłączeniu całości w domu po zalogowaniu się na router nie znalazłem żadnych ustawień czy informacji o dostępności sieci diody na urządzeniu wygaszone.
Po skonsultowaniu się z Panią z pomocy technicznej i doczytaniu w marnym manualu zainstalowałem aplikację dostarczoną przez nich wpisałem PIN wyłączyłem żądanie pinu i zadziałało.
Zasięg na maxa ( w lesie bez anteny zewnętrznej na dachu ) strony WWW wchodzą znacznie lepiej w porównaniu z HSDPA z Play.
Uruchomiłem WiFi i nawet PS3 się udało podłączyć do netu – pełen sukces.

Działa przyzwoicie dziś zrobię testy prędkości to się okażę ile ciągnie faktycznie.

Mile zdziwiony w szoku Ajas

Minusy
- słaba instrukcja, moja żona sama by sobie z tym rady nie dała
- kompetencja pomocy technicznej przez telefon wiele do życzenia.
- czytaj poniżej

PS.
Aby router podłączył się do sieci trzeba było zrobić 2 rzeczy wpisać PIN I wyłączyć żądanie kodu PIN wszystko robi się przy pomocy małego programu na CD dostarczonego w pudełku wszystko fajnie tylko co zrobić jak się ma tak jak w moim przypadku komputer Asusa EEE bez CD telefonicznie w/w pani wsparciu poinformowała mnie że na ich stronie Orange nie ma tego programu do pobrania i abym szukał na Google gdzie też nie znalazłem i po sprawie.

Tu mi koledzy podpowiadają że można by to spróbować zrobić przy pomocy telefonu wkładając kartę do telefonu ale ja w ferworze walki chciałem to zrobić tak jak oni to zalecają.
Dopiero odpaliłem starego kompa z napędem i przegrałem ten programik na Pena i zainstalowałem na komputerze.

Ps1. Nawet na stronie producenta nie znalazłem tego program do pobrania śmieszne.
marens
Guru bezprzewodowy

Re: CDMA Orange OK szok

Post autor: marens »

Prędkości nie są może oszałamiające w miejscu gdzie akurat się znajduję - do 384-512kbit/s jednak działa to bardzo sprawnie. Nie jest to obiektywny test, bo w jednej lokalizacji. Będę w okolicy weekendu testował inne lokalizacje.
AjaS

test na http://www.speedtest.pl

CDMA
Serwer: http://www.speedtest.pl
Twój adres IP:
Download: 415 kbps (51.9 KB/s)
Upload: 464 kbps (58 KB/s)
Data: 20.8.2009, 17:39:47

w tym samym miejscu HSDPA z Play

Twój adres IP: 79.162.227.44
Download: 427 kbps (53.4 KB/s)
Upload: 318 kbps (39.8 KB/s)
Data: 20.8.2009, 17:51:37
marens
Guru bezprzewodowy

Mógłbyś przetestować VoIP?
kotowy

Post autor: kotowy »

Szukam na mapie Twojego masztu(zeby zobaczyc,z jakiej odleglosci lapiesz)i w zaden sposob nie moge zlokalizowac!W/g mapy tam nie powinno byc cdma!?! :szok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kotowy:
AjaS pisze:Przeprowadziłem się z miasta W-wy jakieś 50km w stronę Katowic na wysokości Mszczonowa 5 km w stronę Żyrardowa ( pomiędzy 2 większe miasta ) w totalnym lesie we wsi zapomnianej przez wszystkich.
W całek okolicy jest CDMA. I wg pozwoleń UKE i wg mapy Orange.

BTSy są:
Orange » CDMA (0170)
Szeligi, Szeligi 2
GPS: 51.956667,20.466389
(koło Mszczonowa)

Orange » CDMA (0531)
Jeżewice
GPS: 51.975000,20.766667
(koło Tarczyna)

Mapka

[ Dodano: 2009-08-20, 18:26 ]
AjaS, tak w ogóle to tutajmiałeś ten manager do Axesstela.
AjaS

Nie mam możliwości przetestować VoiP

Co do masztów to tak gościu mówił że koło Mszczonowa jest jeden od tej technologii i że tam CDMA jest gwarantowane

I liczyłem że do mnie doleci i faktycznie doleciało

Teraz zapodałem zasysanie na PS3 paczora do KZ2 aby sprawdzić grę po sieci i teraz widocznie na 2 kompie przymula WWW tak jak bym leciał po HSDPA text wskakuje po chwili gorzej z grafiką i innymi udziwniaczami na stronie.

Co do stronki z sterownikami i oprogramowaniem deam czemu mi wszystko wiedzące google tego nie znalazło ;/
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez AjaS, łącznie zmieniany 1 raz.
AjaS
kabelek

Post autor: kabelek »

Czyli mamy juz wypowiedzi z okolic Wroclawia i Zyrardowa. Obaj macie Free Optimum? Testowal to ktos w miejscowosciach wypoczynkowych?
marens
Guru bezprzewodowy

On ma Orange Freedom PRO, ja mam Optimum które najprawdopodobniej zostawię.
nabukadnezar

Post autor: nabukadnezar »

Witam!

Także mieszkam w okolicach Mszczonowa ~10 km i planuje założyć internet CDMA z orange. Jak na razie mam iplusa ale to taki szajs, że szkoda gadać. Chce podłączyć PS3 i kompa.

Wie ktoś jak wygląda takie podłączanie pod PS3 i jak wygląda taki net na konsoli?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

nabukadnezar pisze:Wie ktoś jak wygląda takie podłączanie pod PS3
Router Axesstel który jest dostarczany razem z usługą ma 4-portowy switch, więc żaden problem podpiąć do niego PS3 za pomocą skrętki.
nabukadnezar pisze:jak wygląda taki net na konsoli?
Co masz na myśli?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja bym się radziła zastanowić czy nie lepiej zakupić Orange Free od Optimum w górę bo limity większe są.
nabukadnezar

Post autor: nabukadnezar »

Blido chodzi mi o to czy nie wywala podczas przeglądania witryn czy grania na multi.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Tego się nie da generalizować, bo CDMA jak każde łącze mobilne, działa w każdym miejscu inaczej. Niektóre stacje bazowe mogą być bardzo obciążone i będzie przerywało połączenia albo ping będzie bardzo wysoki.
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

AjaS, zaczną się limity, zacznie się płacz... CDMA jest fajne, ale limity i obciążenie sieci rośnie z dnia na dzień.
Trzeba było zastanowić się nad WiMAXem jeśli jest dostępny.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
cypeks

Post autor: cypeks »

Również jestem użytkownikiem Orange CDMA, tyle że w taryfie Orange Free Optimum, więc mam limit 7GB - jak dla mnie jest to wystarczająco.
Oto kilka testów, które przeprowadziłem: test Orange CDMA.

Ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony, tym bardziej, że jako stały klient (przedłużałem umowę na internet od Orange) modem ADU 635 dostałem na 38zł oraz 50% zniżkę na abonament.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Digitall pisze:AjaS, zaczną się limity, zacznie się płacz... CDMA jest fajne, ale limity i obciążenie sieci rośnie z dnia na dzień.
Trzeba było zastanowić się nad WiMAXem jeśli jest dostępny.
W takim lesie WiMAX?Nie wiem ale przy czestotliwosci 3,5GHz nie ma na taki net najmniejszych szans, tym bardziej ze na zwykle 2,4GHz kolega pisze ze ma bardzo male szanse:/

[ Dodano: 2010-02-04, 12:11 ]
AjaS pisze:Z nikłą nadzieją na takie luksusy udałem się do salonu Orange w Żyrardowie i zakupiłem Fredom Pro z routerem ( zamiar był taki aby szerować neciora na 2 komputery + PS3)
3GB to w zaleznosci od potrzeb moze byc za malo, bo jednak 2 kompy +PS3 to moze sporo transferu poleciec...proponuje sie zastanowic nad Orange Free Premium lub Platinium , bo w wypadku Orange Free Optimum jest bardzo niska predkosc polimitowa rzedu 16kb/s
Awatar użytkownika
czarenty6587

Post autor: czarenty6587 »

Moze jest niska prędkośc polimitowa lecz tańszy rachunek ;] 75 zł a 120 zł lub 150 to bardzo wielka różnica :D
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
cypeks

W Optimum jest 7GB (8GB przy zakupie przez internet) a nie 3GB Orange Free poza tym jak napisał czarenty6587 75zł (w moim przypadku 37,5zł :cwaniak: ) to nie 120 lub 150.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

cypeks pisze:W Optimum jest 7GB (8GB przy zakupie przez internet) a nie 3GB Orange Free poza tym jak napisał czarenty6587 75zł (w moim przypadku 37,5zł ) to nie 120 lub 150.
W sumie mozesz wziac OF Optimum a pozniej jak bedzie faktycznie duzo transferu brakowalo to mozesz zmienic na OF Premium.
LukeX
Stały użytkownik forum

Post autor: LukeX »

A ja się tak zastanawiam ciągle nad wyborem taryfy optimum a premium dodatkowo na jaki okres podpisywać umowę czy 12 czy 24 . Może lepiej wydać te 430 zł na modem i podpisać na rok bo kurczę kto wie jak to będzie z tą technologią za ten rok , w końcu z dnia na dzień obciążenie nadajnika wzrasta i różnie może być . Ciekawe po roku jak by się umowa kończyła a by było ok ciekawe czy jakieś zniżki Orange by dawał za kontynuowanie umowy. Wspomnieliście że jest możliwość zmiany taryfy w trakcie umowy no z Optimum na Premium? wiąże się to z jakimiś dodatkowymi kosztami ?
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

To poczytaj trochę w tym temacie co się dzieje ale nie wiem po co cypeks swojego posta tu umieścił.
Awatar użytkownika
Digitall

Po pierwsze wykopanie tego trupa to szaleństwo.

Po drugie:
adixm pisze:W takim lesie WiMAX?Nie wiem ale przy czestotliwosci 3,5GHz nie ma na taki net najmniejszych szans, tym bardziej ze na zwykle 2,4GHz kolega pisze ze ma bardzo male szanse:/
Co Ty piszesz? WiMAX to nie WiFi, nie ta moc nadawania (przede wszystkim), lepsze kodowanie.. Nie porównuj Malucha do ciężarówki. Oczywiście przez las bezpośrednio może nie polecieć ale maszty zwykle powinny być umiejscowione wysoko. Nie pisz bzdur.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Digitall pisze:WiMAX to nie WiFi, nie ta moc nadawania (przede wszystkim)
Może coś wiecej w tym temacie ? :hyhy:

[ Dodano: 2010-02-04, 21:33 ]
Digitall pisze:lepsze kodowanie.
A lepsze (wydajniejsze) kodowanie to czasami nie wymaga lepszych warunków w linku radiowym ? :]

[ Dodano: 2010-02-04, 21:33 ]
Digitall pisze:Nie pisz bzdur.
Jak na razie to Ty bzdury piszesz,za przeproszeniem :]
Awatar użytkownika
Digitall

Troszeczkę się zapędziłem bo Wi-Fi na 5GHz ma tą samą moc 1W.. a mnie oczywiście chodziło o WiFi 2.4 GHz, gdzie moc wyjściowa nadajnika powinna wynosić max 100mW o ile dobrze pamiętam. A pisząc kodowanie miałem na myśli modulację sygnału.

A resztę poczytaj sobie troszkę i odwal się ode mnie. A jak coś to rozwiń temat i podziel się swoją wiedzą.

http://www.kabelkom-pomiary.pl/data/pliki/wimax.pdf
cypeks

Digitall -> po co tyle agresji? Nie do końca masz rację z tą wyższością Wi-Max'a nad CDMA. Jak to mówią każda sroczka swój ogon chwali.
Zobaczmy jakie są fakty:
- CDMA chodzi na 450MHz Wi-Max na 3,5GHz
- dłuższe fale (te o mniejszej częstotliwości) lepiej przenikają przez przeszkody (np. drzewa) i mają większy zasięg przy tej samej mocy nadajnika
- krótsze fale natomiast mogą przenieść dużo większą ilość danych
Jak widać wszystko zależy od lokalnych warunków. Jeżeli mieszkasz z dala od cywilizacji :] to prawdopodobnie nie będziesz miał dobrego zasięgu Wi-Max, za to CDMA doleci do Ciebie bez problemu. Jeżeli użytkownik znajduje się w miarę blisko nadajnika Wi-Max i zawsze ma pełny zasięg w tej właśnie technologii, to lepiej wybrać właśnie Wi-Max'a właśnie ze względu na większą przepustowość.
Jak na razie CDMA bije na głowę Wi-Max'a jeżeli chodzi o zasięg i to jest największym atutem CDMA.
Awatar użytkownika
Digitall

cypeks, nie twierdzę że WiMAX jest lepszy od CDMA.. (zależy do czego, gdzie, i czego od linku wymagamy), ale WiMAX w PL aktualnie jest bez limitów, a w CDMA limity zabijają zabawę całkowicie. BTW jedna stacja WiMAX teoretycznie obsłuży 1000 klientów.

Moje porównanie dotyczyło WiFi i WiMAX w ostatnim przypadku.
ogrodnick
Użytkownik forum

Post autor: ogrodnick »

AjaS, Orange CDMA działa bardzo nierówno, życzę oczywiście ciągłego działania na 100% ale
u mnie w ciągu roku nieustannie zmieniają się parametry - latem liście na drzewach - zimą szrona na antenach?
Wieczorami internet w zasadzie nie działa. Nie chodzi o to że wolno, po prostu strona typu gazeta.pl ładuje się w nieskończoność.
Orange bezprawnie blokuje porty co nie pozwala połączyć się Twoim własnym komputerem z innej maszyny. Pracuje nad kampanią medialną w tej materii...
Jeśli masz inną możliwośc olej orange.

peace
cypeks

U mnie działa od 2 tygodni cały czas bez zarzutu. Być może masz problemy z zasięgiem?
ogrodnick pisze: Orange bezprawnie blokuje porty co nie pozwala połączyć się Twoim własnym komputerem z innej maszyny. Pracuje nad kampanią medialną w tej materii...
Jeśli masz inną możliwośc olej orange.
Jakie porty? Wytłumacz mi w jaki sposób chcesz się połączyć ze swoją maszyną z zewnątrz jeżeli w Orange nie masz zewnętrznego IP?
ogrodnick
Użytkownik forum

Post autor: ogrodnick »

@ cypeks

W orange cdma użytkownik ma przypisany publiczny (zewnętrzny) adres IP.
Adres ten jest zmienny co jednak nie stanowi problemu - istnieje cała masa bezpłatnych
serwisów które pozwalają przypisać takiemu adresowi stały adres DNS.
Nawet oprogramowanie modemu Axesstel do orange CDMA ma interface do konfiguracji
takiej usługi, tym bardziej schizofreniczne wydaje się podejście orange do tej sprawy.
ODPOWIEDZ