Sieci radiowe a zapisy prawne

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
triken
Początkujący użytkownik forum

Sieci radiowe a zapisy prawne

Post autor: triken »

Czy moze sie ktos wypowiedziec na temat zapisów prawnych a
sieci bezprzewodowych,dzielenie łącza internetowego ,
czy to do konca jest legalne.
Słyszałem od operatora ze potrzebne specjalne zezwolenia.
Chciałem podzielic sie ze znajomymi laczem radiowym,
w regulaminie operatora za takie cos grozi kara 1000zł,
zadzwoniłem do operatora z pytaniem czy mozna legalnie za jego wiedza
odpowiedział ze nie ma nic przeciwko temu ale nie moze bo prawo mu nie pozwala :(
Co wy na to?
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Sieci radiowe a zapisy prawne

Post autor: ikw »

hmmm
jesli dobrze zrozumialem to prawo nie pozwala mu na to zebys kumlowi udowtepnil lacze radiowo? hmmm jesli tak no to niezle ci wkrecil.
generalnie operator nei odpowiada za to co sie dzieje ze jego sygnalem za twoimi drzwiami. mozesz go wykorzystywac do czego chcesz. lacznie z pogrozkami do prezydenta (przpraszam na chwile - wlasnie jedna wysylam) .no juz jestem...o czym to? aaa...no...to tak jak powiedzialem.
a kolega nie moze sobie od tego providera bezposrednio wziasc neta? takie cyckanie sie z dzieleniem czegos co najprawdopodobnie jest niepodzielne to niezbyt odbry pomysl. ale jak juz tak bardzo chcesz to jesli nie prowadzisz dzialalnosci gospodarczej no to nie musisz miec zadnych zezwolen...inaczej kazdy co ma wirelasa w domu i sasiad sie laczy do niego przez sciane podpadal by pod takie prawo. takze..jak nie musisz miec zezwolen no to teras robisz siec lokalna...poprostu kumpel sobie od ciebie radiowo cos sciaga...filmy dajmy na to...a ze ty tam dasz...udostepnienie lacza...hmmm..kto to bedzie wiedzial?
pzdr!
mpralat2

Post autor: mpralat2 »

ikw nie masz racji. Jezeli podpisales w umowe ,w ktorej rozdzielanie netu grozi kara to operator ma prawo do tego. Podpisujac taka umowe godzisz sie na jego warunki. Sa dostawcy ktorych to nie interesuje i mozesz robic ze swoim laczem co tylko chcesz ,ale sa tez tacy u ktorych jest inaczej. Sposobow na wykrycie i udowodnienie dzielenie lacza jest wiele. Inna kwestia jest czy komus bedzie chcialo sie to robic.
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

mpralat2 chyba zle mnie zrozumiales..nie chodzilo mi o to czy mozna jak nie mozna...tylko ze nie mozna bo operatorowi prawo tego zabrania - mozesz mi powiedziec jakie prawo zabrania klientowi za zgoda operatora rozdzielic radiowo lacze? bo ja tekiego nie znam.
pzdr!
mpralat2

Post autor: mpralat2 »

hehe
ODPOWIEDZ