World Of Warcraft a PLAY

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

World Of Warcraft a PLAY

Post autor: Tomekm91 »

Witam,

Zamierzam się do kupna WoW-a. Jednak mam pewne wątpliwości co do grania przez internet z PLAY, bo przeglądając forum dotarłem do wątków gdzie ludzie nie mogą pograć przez ten internet. Jeżeli ktoś gra przez PLAY-a w WoWa proszę o wypowiedź.
Nie chodzi mi tutaj o pingi itp. Tylko czytając inne tematy ludzie mają problem z tzw. "nie kończącym się lagiem". Czy ten problem na prawdę występuje?
Bo jak się nie da grać to nie będę marnował 90zł.

Pozdrawiam, jeżeli taki temat już był, przepraszam. Jestem dzisiaj bardzo zabiegany.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
Brudsien
Stały użytkownik forum

Re: World Of Warcraft a PLAY

Post autor: Brudsien »

No ale ten lag jest spowodowany wysokim pingiem, do grania w necie potrzebne sa dobre pingi bez tego ani rusz
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Jakoś gram w wiele gier MMORPG na oficjalnych serwerach i nie mam problemów z pingiem. Nie zgadzam się z Tobą. Czekam na opinie innych, którzy grają w WoWa.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Tomekm91, z graniem w WoWa przy internecie w Playu to jest ruletka. Faktycznie, gdy jesteś blisko nadajnika do którego jest mało użytkowników zalogowanych to można grać. Ja akurat grałem nawet w w SWATA czy ET na Playu i czasem było bez zastrzeżeń a niekiedy gdy pingi skakały to albo gra nie sprawiała przyjemności albo wyrzucało z serwera. Są przecież serwery dla graczy z wysokim pingiem, możesz spróbować tylko pożycz wcześniej od kogoś wowa i przetestuj jeden dzień (w nocy i w dzień) Być może u Ciebie będzie chodzić dobrze, tutaj nie ma reguły. Poczytaj też tematy o grach online, jest taki na tym forum. A najlepiej wcześniej sprawdź pingi i napisz na forum jakie masz. Jak będą w granicach 150 to może być ok. Powtarzam może. start-uruchom-cmd-wpisz ping wp.pl
Zobacz na moim przykładzie. Właśnie sprawdziłem sobie pingi i były w granicach 120. Niby w miarę ok, włączyłem SWATa i wszystko ok przez pierwszą minutę, jednak nawet małe skoki powodowały nieprzyjemne lagi. Dlatego wolę grać w nocy albo wczesnym rankiem;)

A wracając do WOWa to kumpel faktycznie grał na Playu w tę grę. Tragicznie nie było, chociaż wolał też grać w nocy, z tymże on był w teamie, klanie czy jak to oni nazywają i często gdy wspólnie mieli pograć to chłopak się stresował, że nie spełni oczekiwań swoich współtowarzyszy bo mu pingi nie pozwolą. Ale on był mocno wkręcony w ten klimat. Więc myślę, że do "zawodowego" grania to Play się bardzo nie nadaje;)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Wiesz dobry rok gram w MMO na playu nie narzekam. Pingi w granicach 100-130. Mam 300m do nadajnika. Testowałem wiele gier i nie ma problemów. ET I SWAT TO NIE MMORPG. To są FPS-y, gry dynamiczne. Jak wiadomo internet komórkowy do gier dynamicznych się zupełnie nie nadaję. WoW to gra dynamiczna? Nie. To MMORPG. Jak pisałem wyżej nie chodzi mi tutaj o PINGI, z tym nie mam problemów, Tylko o nie kończący się lag patrz tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=16269

Skoro Twój kolega gra w WoWa na PLAYu to nie ma źle, ale już sam nie wiem co robić. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Znam można tak powiedzieć kolegę który grał przez internet z PLAY w wowa grał chyba z pół roku i stwierdził że się nie opłaca grac ponieważ nie ogarniał gry przez lagi chyba że poradzisz sobie z dużym pingiem (opóznieniem) w to raczej wątpie zapomnij o wygranym pvp lub innych eventach w grze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalafein
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Nalafein »

Witam jestem posiadaczem play online i jestem zadowolony. Jak na internet mobilny działa bardzo dobrze strony się bardzo szybko wczytują, pobiera mi z max prędkością która jest w umowie czyli 120kb/s. Nie grałem na nim w Wowa ale grałem w sampa i musze powiedziec że nie jest zle pingi mialem 120-180max nieraz skakało mi wyżej ale bardzo rzadko. Ogolnie nie wyrzucali mnie z serwera. Przez 2h grania w sampa pobrało mi 30mb. Chciałem też sie dowiedziec jak jest z grami mmo innymi ile pobiera na 1h???? Grałem też w LastChaosa i nie miałem opóźnien w grze. Musze przyznac ze za 45zł/miesiecznie 10GB to super oferta

[ Dodano: 2010-08-27, 11:54 ]
Chciałem jeszcze coś dodac większość osób mówi ze play jest do kitu Ale tak nie jest są najbardziej wiarygodni. Miałem internet mobilny z ERY 2gb i co masakra. Obiecali mi predkosc 7,2 MB/s a jaka miałem do kitu Nawet jak nie wykorzystałem limitu to pobierało mi 10-20kb/s masakra gdzie oni maja tą prędkosc 7,2Mb Taka predkosc jest nie możliwa. Tak samo iplus i orange . Dodam jeszcze za internet w erze płaciłem 81zł miesiecznie :)

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-08-27, 12:35 ]
7 punkt regulaminu, podpunkt c. Stosuj się do tego.
Ostatnio zmieniony 2010-08-27, 11:32 przez Nalafein, łącznie zmieniany 1 raz.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Nalafein pisze:Obiecali mi predkosc 7,2 MB/s a jaka miałem do kitu
Nie obiecali Ci prędkości 7,2Mbps oni powiedzieli "prędkości do 7,2Mbps". 7,2Mbps takie prędkości są maksymalne w technologii HSPA. Jeżeli osiągałeś tak jak mówisz 10-20Kbps to byłeś w technologii EDGE. Tam mniej więcej takie można osiągać.
Nalafein pisze:Tak samo iplus i orange
To, że w Play osiągasz dobre transfery, świadczy tylko o tym, że znajdujesz się w zasięgu ich sieci HSPA.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Ściągnij u kogoś ta grę kto nie ma limitu i przetestuj u siebie ( nawet widziałem w gazetach ), możesz założyć sobie testowe konto i wszystko będzie jasne :) u mnie na play-u działało to dziwnie 10-30 sekund gry 2-10 sekundy frezza...

Dopóki sam nie przetestujesz to się nie dowiesz to jest internet mobilny i może działać ale nie musi a może działać i przestać za jakiś czas z innych powodów np.przez przeciążenie stacji bazowej, wydawanie kasy na grę bez testu to strata pieniędzy.

Nalafein TMN z powyłączana muzyka i bez modów pobiera około 15-30 mega up i down na pla-u często red time w dzień, za to w nocy ok
Z wszystkimi bajerami(muzyka+mod) 100 mega 1 godzina grania gdy już są mody wgrane na kompa z danych map które ponownie jedziesz 50 mega 1h grania

Po przesiadce z Play-a na CDMA różnica jest kosmiczna 2 kompy ciągnie www i gry bez problemu

Play się krztusił ostatnimi czasy i na 1 kompie byly problemy a co dopiero na dwóch ;) Z tym,że ja mam kawal drogi do BTS-ów, ping był niby niezły 80-120 transfer tez ok... fakt jest jeden działało dopóki nadajnik nie był przeciążony czyli jakieś 4mc pozniej kicha i dołożyli dodatkowego BTS-a niedaleko, poprawiło się na miesiąc i znowu padło :D
Awatar użytkownika
mccm
Użytkownik forum

Post autor: mccm »

Wszystko zależy od lokalizacji. Ja gram w World of Warcraft na swoim play'u i nie narzekam, brak jakichkolwiek lagów (dodatkowo WoW jest tak stworzony, że ich występowanie jest mocno ograniczone już w samej mechanice gry), pingi są w granicach 200-400ms - oficjalne serwery wow nie są w Polsce, przez to taki ping. Gdy grałem na prywatnym polskim serwerze (nie polecam), to pingi były niższe. Mimo to pozwalają one swobodnie grać, to nie jest FPS, nie potrzeba super dobrego łącza.

Najlepiej abyś pobrał u kogoś triala wowa, zainstalował u siebie i sam sprawdził jak to się ma, trial ma 10 dni, także spokojnie będziesz mógł potestować. Oczywiście najważniejsze jest abyś był połączony w technologii HSDPA, a nie UMTS.

Pozatym nie musisz od razu marnować 90zł. Na początek ściągasz leganie i za darmo instalke WoW'a ze strony Blizzarda, kupujesz na allegro klucz do podstawki - 28zł, i grasz 30 dni za darmo do 60lvl, potem trzeba kupić klucz do następnego dodatku, który obejmuje terytoria gry 60-70lvl itd.
ODPOWIEDZ