Witam!
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem tego forum.
Mam do Was serdeczna prosbe o odpowiedz na pare pytan i pomoc.
Wzielam niedawno n97 w abonamencie telfortu. Mam abonament z internetem w opcji: "Surf & Mail Unlimited databundel-( Met de Surf & Mail Unlimited databundel kunt u onbeperkt data gebruiken voor internet of email in Nederland. De extra kosten van dit data abonnement bedragen € 10,00 per maand)" http://www.gsmweb.nl/forms/tf305.htm .
Po otrzymaniu tel. zaczelam zabawe z samodzielna zmiana menu na polskie, zlamaniem symbiana, zdjeciem simlocka. Moge dopieszczac teraz do bolu swoj telefonik ale dzieki temu bedzie on nadal tylko zabawką i tel., niczym wiecej. Korzystanie z internetu w komorce, nawet tak fajnej jak n97 jest uciazliwe i niewygodne.
1)Czytajac posty na forum probuje uzyskac wiedzę jak wykorzystac dostarczany mi przez telfort internet do laczenia telefonu z komputerem stacjonarnym i laptopem. Czy jest mozliwe zeby podpiac komorke do komputera stacjonarnego i wykorzystac internet, ktory mam z telfortu? Jezeli tak to jakie urzadzenie musialabym dokupic? Jak w praktyce to wygladaloby, na ile szybki bylby taki internet?
Parametry tel. n97 dotyczace internetu:
- Ingebouwde GPS ontvanger met A-GPS support
- HSDPA 3.6 Mbps
- EDGE, Class 32, GPRS class 32, HSCSD
- Wi-Fi 802.11 b/g, UPnP technology
2)Nie wiem czemu ale ale mam zablokowana w telefonie siec WLAN. To pewnie sprawka operatora, czy moge cos z tym zrobic?
3) Jezeli internet, ktory oferuje mi telfot nie moglby byc wykorzystany to moj maz ma tel. (n95 8GB) w vodafonie, na karte. Interesujaca jest opcja internetu, ktora oferuje vodafone: http://www.vodafone.nl/prive/prepaid/vodafone_blox/zorgeloosinternet/ , nielimitowany internet za 9,95 euro na miesiac
Co musialabym zrobic, zeby podlaczyc tel. meza do komputera lub laptopa?
Parametry n95 8GB
Geïntegreerde GPS ontvanger.
- Route 66 Software met Europese detailkaarten.
- WCDMA HSDPA 2100 MHz
- EDGE, Class 32, 296 kbps, DTM Class 11, 236.8 kbps.
- WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g.
4) Czy jest mozliwosc podlaczenia jednoczesnie komputera i laptopa pod jakies urzadzenie, ktore dzieliloby transfer z telefonu?
5) Mam aktualnie komputer stacjonarny. Lacze internetowe, z ktorego aktualnie korzystam to intenet przewodowy z sieci KPN. Jest to 6MB, ktore dzielimy z 3 innymi sasiadami. Planuje kupic laptopa a w routerze juz nie ma miejsc. Do mnie kabel jest ciagniety jakies 30m, miedzy budynkami wiec zeby zalozyc bezprzewodoy router to raczej niemozliwe. Pociagniecie nowej linii telefonicznej tez nie wchodzi w gre. Czy jest jakies rozwiazanie, zeby nitka podlaczona do mnie z routera byla podpieta pod jakis nastepny router bezprzewodowy, ktory przesylalby transfer jednoczesnie do 2 urzadzen: komputera stacjonarnego i laptopa? Jakie urzadzenia bylyby potrzebne o ile w ogle jest taka mozliwosc?
Byc moze pisze w troche zagmatwany sposob ale nie wiem jak inaczej sformulowac moje pytania.
Pozdrawiam serdecznie
Marlena
Internet z telefonu w Holandii
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet z telefonu w Holandii
Tzn w jakim sensie zablokowaną? Co się dzieje jak próbujesz skorzystać z WiFi?Marlentje pisze:Nie wiem czemu ale ale mam zablokowana w telefonie siec WLAN. To pewnie sprawka operatora, czy moge cos z tym zrobic?
Połączyć go z kompem (polecam kablem, ale może być też przez BT) i zainstalować odpowiednie sterowniki. Telefon będzie się zachowywał jak zwykły modem.Marlentje pisze:Co musialabym zrobic, zeby podlaczyc tel. meza do komputera lub laptopa?
Jest jak najbardziej. Z tych polecanych przeze mnie to Ovislink WL-5470 by się w tym świetnie sprawdził. Po prostu podłączasz pod WAN lub jedno z gniazd LAN (zależnie od tego co chcesz osiągnąć) ten kabel, który jest u ciebie i już. Kompy łączysz z Ovisem.Marlentje pisze:Czy jest jakies rozwiazanie, zeby nitka podlaczona do mnie z routera byla podpieta pod jakis nastepny router bezprzewodowy, ktory przesylalby transfer jednoczesnie do 2 urzadzen: komputera stacjonarnego i laptopa? Jakie urzadzenia bylyby potrzebne o ile w ogle jest taka mozliwosc?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A nie jest tak, ze WiFi w celu oszczędzania energii jest wyłączone w samym aparacie?Marlentje pisze:2)Nie wiem czemu ale ale mam zablokowana w telefonie siec WLAN. To pewnie sprawka operatora, czy moge cos z tym zrobic?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziekuje bardzo za informacje!
Jezeli chodzi o siec WLAN w moim telefonie to gdy wchodze w ustawienia->łączność->WLAN to mam ponizej napis skanowanie wlan wyl., jak klikam w to( mam tel. dotykoway) to pokazuje sie "Nie znalezniono sieci WLAN" i nad okienkiem jest napis kreator sieci WLAN i inna siec ukryta, Gdy wchodze w opcje-> polacz, pyta o nazwe sieci WLAN, ktora nalezy wpisac ponizej.
Teraz mnie olsnilo..., byc moze nie znajduje sieci WLAN dlatego, ze nie mam skonfigurowanego polaczenia, i gdyby wpisac w tym kresatorze nazwe itd to skonfigurowalabym WLAn...
Czy dobrze mysle? O ile tak to co musialabym wpisac i dalej zrobic?
Mam jeszcze jedno pytanie czy laptop Acer Aspire 8930G-644G32MN , spelnialby wymagania pod wzgledem podlaczenia go do bezprzewodego internetu w wypadku gdybym zakupila bezprzewodowy router i czy "Wireless LAN", w ktory jest on wyposazony w Holandii to modem dzieki, ktoremu moznaby korzystac z WiFI? Strona holenderska:
http://www.wehkamp.nl/computers-telecom/laptop/laptop/acer-aspire-8930g-644g32mn-laptop/C09_I08_I41_720422/
Na stronie polskiej mowa jest o "Wake-On-LAN" : http://acer.icecat.se/pl/p/LX.ADT0X.275/Aspire%25208930G-644G32MN%2520.htm
Z gory dziekuje!
Pozdrawiam!
Jezeli chodzi o siec WLAN w moim telefonie to gdy wchodze w ustawienia->łączność->WLAN to mam ponizej napis skanowanie wlan wyl., jak klikam w to( mam tel. dotykoway) to pokazuje sie "Nie znalezniono sieci WLAN" i nad okienkiem jest napis kreator sieci WLAN i inna siec ukryta, Gdy wchodze w opcje-> polacz, pyta o nazwe sieci WLAN, ktora nalezy wpisac ponizej.
Teraz mnie olsnilo..., byc moze nie znajduje sieci WLAN dlatego, ze nie mam skonfigurowanego polaczenia, i gdyby wpisac w tym kresatorze nazwe itd to skonfigurowalabym WLAn...
Czy dobrze mysle? O ile tak to co musialabym wpisac i dalej zrobic?
Mam jeszcze jedno pytanie czy laptop Acer Aspire 8930G-644G32MN , spelnialby wymagania pod wzgledem podlaczenia go do bezprzewodego internetu w wypadku gdybym zakupila bezprzewodowy router i czy "Wireless LAN", w ktory jest on wyposazony w Holandii to modem dzieki, ktoremu moznaby korzystac z WiFI? Strona holenderska:
http://www.wehkamp.nl/computers-telecom/laptop/laptop/acer-aspire-8930g-644g32mn-laptop/C09_I08_I41_720422/
Na stronie polskiej mowa jest o "Wake-On-LAN" : http://acer.icecat.se/pl/p/LX.ADT0X.275/Aspire%25208930G-644G32MN%2520.htm
Z gory dziekuje!
Pozdrawiam!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jezeli bedziesz miala router z wifi, to wtedy dopiero polaczysz sie telefonem. Teraz widzisz tylko sieci sasiadow.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)