Program do zabezpieczania pendrive hasłem.
Moderator: Moderatorzy
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Program do zabezpieczania pendrive hasłem.
Jak w temacie. Jaki polecacie? Nie chodzi mi o U3 lecz o zwykłą pamięć z danymi, e.g. zdjęciami.
--------------------
EDIT:
Ktoś może miał do czynienia z Cryptainer LE Download Center lub TrueCrypt?
Chodzi mi o zabezpieczenie wglądu do danych z USB już na etapie próby wejścia na dysk, a nie samo szyfrowanie np. katalogów.
--------------------
EDIT:
Ktoś może miał do czynienia z Cryptainer LE Download Center lub TrueCrypt?
Chodzi mi o zabezpieczenie wglądu do danych z USB już na etapie próby wejścia na dysk, a nie samo szyfrowanie np. katalogów.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Program do zabezpieczania pendrive hasłem.
Truecryptcanidy pisze:Jak w temacie. Jaki polecacie?

- canidy
Hmmm, testowałem TrueCrypt 6. Czy można spowodować abym nie musiał podłączać/odłączać wolumenu? Nie zawsze będę miał program TrueCrypt na innym kompie aby to wykonać. Wolałbym aby po włożeniu pamięci do portu USB i próbie odczytu dysku wyskoczyła prośba o wpisanie hasełka bez dodatkowych już aplikacji.
Jeżeli nie możliwe jest to w tym sofcie to może jakaś inna aplikacja da radę?
- wojteks
- *** Administrator ***
To może coś takiego, jeszcze nie instalowałem ale się zastanawiam na tym.
http://portableapps.com/apps/utilities/toucan
http://portableapps.com/apps/utilities/toucan
Nie pomagam na PW!
- canidy
Hmmm, ale to chyba nie zabezpiecza samego USB lecz wybrany plik, a takie rozwiązanie byłoby zbyt uciążliwe.
------------------------------------
EDIT:
Właśnie testowałem Tucana z PortableApps i niestety tak jak myślałem nie sprawdza się w moim przypadku
szyfruje tylko pliki i to nie "w locie" lecz konkretnie wskazane.
Szukam dalej
A korzystał ktoś może z pamięci zabezpieczonej sprzętowo?
EDIT:
Właśnie testowałem Tucana z PortableApps i niestety tak jak myślałem nie sprawdza się w moim przypadku

Szukam dalej

A korzystał ktoś może z pamięci zabezpieczonej sprzętowo?
- Ayufan200
- Stały użytkownik forum
Mi do pendrive'a kingstona dołączyli program zakładający hasło- SecureTraveler.
[ Dodano: 2009-09-06, 19:36 ]
[ Dodano: 2009-09-06, 19:36 ]
Sprawdź na stronie producenta pendrive'a czy mają takie narzędzie. Jak masz pendrive Kingstona to będzie do niego SecureTraveler- musisz wtedy z pendrive'a odpalić ten program, prosi o hasło i wtedy masz dostępwojteks pisze:Hmmm, testowałem TrueCrypt 6. Czy można spowodować abym nie musiał podłączać/odłączać wolumenu? Nie zawsze będę miał program TrueCrypt na innym kompie aby to wykonać. Wolałbym aby po włożeniu pamięci do portu USB i próbie odczytu dysku wyskoczyła prośba o wpisanie hasełka bez dodatkowych już aplikacji.

- canidy
Mam SanDiska, ale producent nie daje softu zabezpieczającego.Ayufan200 pisze: Sprawdź na stronie producenta pendrive'a czy mają takie narzędzie. Jak masz pendrive Kingstona to będzie do niego SecureTraveler- musisz wtedy z pendrive'a odpalić ten program, prosi o hasło i wtedy masz dostęp
Tak przy okazji to Secure Traveler Kingstona to nie sam soft lecz zabezpieczenie hardware, więc to zupełnie inna bajka...
- canidy
Trochę odgrzebię temat.
DO powyższego celu genialnie nadaje się USB Flash Security KLIK
Teraz szukam czegoś podobnego do dysku zewnętrznego na USB 640 GB, bo w/w programik daje radę tylko do 500 GB
DO powyższego celu genialnie nadaje się USB Flash Security KLIK
Teraz szukam czegoś podobnego do dysku zewnętrznego na USB 640 GB, bo w/w programik daje radę tylko do 500 GB

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
- canidy
TrueCrypt jest super i darmowy, ale niestety wymaga zabawy z montowaniem/demontowaniem partycji. A to ma być narzędzie również wygodne 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No właśnie o to chodzi - wersja portable nie jest pozbawione tej wady? (nie wiem, nie korzystam, ale może warto pójść tym tropem
).

- canidy
Niestety nawet wersja portable wymaga montowania/demontowania, ale seńor Jo_gurt dzięki za zwrócenie uwagi bo przeoczyłem, że da się to w obecnej wersji skonfigurować aby montowało się z automatu
Potestuję i dam znać 

- kacper1920
- Stały użytkownik forum
Jest jeszcze opcja wykorzystania jakiegoś archiwizera, np. 7-Zip Portable. Z założeniem hasła nie będzie problemów, a sama praca na archiwach, choć może odrobinę uciążliwa, da się przeżyć. 

Głuszyca - to takie miasto jest... 

- canidy
Nie no proszę, tylko bez takich sugestii. Jeżeli miałbym się bawić w archiwa to zdecydowanie lepiej rar bo zapezbpieczenie lepsze. ZIP to żadna ochrona
Poza tym nie można powiedzieć o jakiejkolwiek wygodzie w porównaniu do TrueCrypta, który jest narzędziem szyfrującym z prawdziwego zdarzenia.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Coś mi się kojarzy, że coś ostatnio czytałem, że właśnie trucrypt'a też już rozpracowali i potrafią w jakimś sensownym czasie dostać się do danych tak zaszyfrowanych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- canidy
Zainteresowałeś mnie. Bo w większości przypadków tworzony jest szyfrowany kontener i szyfrowanie jest jedną z kilku metod, a dodatkowo część klucza może stanowić dowolny plik. Jakoś nie wydaje mi się by takie zabezpieczenie można było złamać zanim hakerowi wyrośnie broda do ziemi 
EDIT:
Koniec końców skusiłem się na TrueCrypt Portable. Niestety nie da się w ten piękny sposób zablokować całej partycji czy wręcz dysku. Można wydzielić kontener i on jest automatycznie podłączany,ale to też jest ok
Najlepszym dla mnie rozwiązaniem pozostaje USB Flash Security, bo można zablokować dostęp do całego dysku, nie da się usunąć aplikacji z dysku ani sformatować dysku. Jedyna opcja to odinstalowanie aplikacji. Jedyna wada to limit 500 GB na dysk.

EDIT:
Koniec końców skusiłem się na TrueCrypt Portable. Niestety nie da się w ten piękny sposób zablokować całej partycji czy wręcz dysku. Można wydzielić kontener i on jest automatycznie podłączany,ale to też jest ok

Najlepszym dla mnie rozwiązaniem pozostaje USB Flash Security, bo można zablokować dostęp do całego dysku, nie da się usunąć aplikacji z dysku ani sformatować dysku. Jedyna opcja to odinstalowanie aplikacji. Jedyna wada to limit 500 GB na dysk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To chyba to czytałem http://www.heise-online.pl/newsticker/n ... 73453.html ale jak widać robal tu potrzebny, ale jeszcze do samego dysku raczej nie potrafią się dobrać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- canidy
Dzięki, ciekawy temat.