SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Witam,
mam router MV400 w ktorym sa 4 antenki: 2 wieksze po bokach (CDMA) i 2 na gorze Wi-Fi. Chcialbym wzmocnic sianie wifi montujac zewnetrzna dodatkowa antene WiFi.
Czy jest mozliwosc odkrecenia tych antenek na gorze modemu (nie chcialbym na sile czegos urwac, ale z tego co widze chyba sie nie da )?
Jesli nie zostaje podpiecie dodatkowego AP, i dopiero do niego mocna antene...
Gdy trzymałem MV410R na piętrze, sygnał przechodził przez ceglaną ścianę grubości ok. 28cm i przez betonowy strop, odległość od komputera wynosiła jakieś 7 metrów, sygnał miałem na poziomie 55%. Średnio, ale internet działał bez zarzutu. W takiej sytuacji znaczenie ma też kanał na jakim pracuje połączenie Wi-Fi, u mnie najlepsze parametry uzyskałem na kanale nr 7.
Teraz router trzymam 11 metrów od komputera ale jedyną przeszkodą między komputerem a modemem jest regał. Sygnał nie spada poniżej 95%. Kartę Wi-Fi mam standardową PCI z chipsetem Ralink RT2600.
Ciekaw jestem jakie znaczenie ma jakosc karty Wi-Fi w kompie oraz anteny odbiorczej sygnal...
Generalnie kombinuje tak zeby MV'a wywlec na strych i miec po WiFi pokrycie calego domu wewnatrz (jednorodzinny z poddaszem + piwnica, ale tam powiedzmy przezyje jak sieci nie bedzie)
Mam router WiFi Ovis'a i planuje do niego wrzucic jakas lepsza antenke dookolna i odpalic go w trybie repeater. Jeszcze do zastanowienia jest czy zamontowac go zaraz przy MV czy powiedzmy kolo komputera (ponizej strychu), kompuyter moglby do routera sie kablem laczyc, a na reszte domu by sobie sial antenka dodatkowa
gpi pisze:wrzucic jakas lepsza antenke dookolna i odpalic go w trybie repeater.
Pamiętaj o tym, że im mocniejsza antena tym mniejsze kąty pionowe anteny, kompletnie to się nie nadaje do mieszkania/domu wielopoziomowego. Co do repeatera to jest to dość nieprzewidywalne rozwiązanie, przynajmniej taką opinię ma na forum.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!