Witam wszystkich bardzo serdecznie. Dzisiaj po przeprowadzce do Opola postanowiłem założyć internet Student z UPC. Prędkość 1Mb/s. W umowie niby było napisane, że jest tylko na jeden komputer. Natomiast prędkość 5 Mb/s jest u nich np na 3 komputery. Ofc babeczka powiedziała, że mogę sobie zrobić sieć z tego 1Mb/s tak żeby oni nie wiedzieli o tym smilies/tongue.gif. No i przyszedł dzisiaj do mnie pan technik założył internecik i zapytałem go czy router każdy będzie tutaj pasował i odpowiedział, że tak. Technik wyszedł a ja poszedłem po router. Kupiłem jeden z tańszych firmy TP-LINK model TL-WR 340G. Zrobiłem wszystko tak jak było napisane w niezbyt wylewnej instrukcji no i... Na komputerze do którego podłączył internet technik z UPC jest internet przez router natomiast na drugim komputerze go nie ma. Szczerze powiem, że to moje pierwsze montowanie routera i możliwe, że zrobiłem coś źle. Na jednym komputerze jest windows XP na drugim zaś Vista i to może też być problemem bo może czegoś nie ustawiłem w związku z różnicą systemów operacyjnych. Generalnie sytuacja wygląda tak. Na laptopie (Vista) necik śmiga. Na stacjonarnym (XP) niby internet działa. Ikonka w systemowym się świeci jak klikam na "Stan" to coś tam niby wysyła, coś tam niby odbiera ale na tym się kończy. Nie działa ani GG, ani strony. No dobra postanowiłem podłączyć internet do stacjonarnego. No i puff... Nie da się. Podłączam i nie chce automatycznie pobrać IP. Klikam napraw i nic. Przeszła mi przez myśl opcja, że może ten technik zastrzegł internet tylko do laptopa bo coś tam niby klikał chwile przy nim. No ale nawet gdyby tak było to nic czego nie da sie zrobić na stacjonarnym bo nie wkładał ani żadnej płyty ani nic. Czy ktoś ma może jakieś pomysły co do tego problemu? Jeśli tak to proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Zrobiłem diagnostykę sieci na tym komputerze na którym internet nie chodzi i przesyłam screeny z tym co jest błędne. Niestety ja niewiele z tego rozumiem, może ktoś coś więcej.
Diagnostyka 1
Diagnostyka 2
Internet 1Mb/s z UPC, router i dwa komputery, problem -.-
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet 1Mb/s z UPC, router i dwa komputery, problem -.-
Mając 8 lat, udając pełnoletniego pracowałem przy połowie tuńczyków...
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet 1Mb/s z UPC, router i dwa komputery, problem -.-
1. Napisz do jakiego gniazda w routerze podłączyłeś modem kablowy
2. Czy komputery maja ustawione "automatyczne otrzymywanie IP"
3. Co masz ustawione na WAN routera? "Get IP automatically" czy coś podobnego
4. Wyłącz modem kablowy z prądu, wyłącz router z prądu, włącz modem i za chwilę włącz router. Zobacz w "Status" jakie dostał IP.
2. Czy komputery maja ustawione "automatyczne otrzymywanie IP"
3. Co masz ustawione na WAN routera? "Get IP automatically" czy coś podobnego
4. Wyłącz modem kablowy z prądu, wyłącz router z prądu, włącz modem i za chwilę włącz router. Zobacz w "Status" jakie dostał IP.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
1. Do gniazda WAN jest podłączony internet w routerze.
2. Tak mają ustawione automatyczne otrzymywanie IP.
3.
4. Zrobiłem tak jak powiedziałeś i:

Dalej to samo. Laptop ma neta a stacjonarny niby neta ma ale nic się tam nie włącza.
2. Tak mają ustawione automatyczne otrzymywanie IP.
3.

4. Zrobiłem tak jak powiedziałeś i:

Dalej to samo. Laptop ma neta a stacjonarny niby neta ma ale nic się tam nie włącza.
Mając 8 lat, udając pełnoletniego pracowałem przy połowie tuńczyków...
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź w oknie poleceń (start/uruchom/cmd) <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all na obu komputerach jakie mają IP, maska, brama, dns.DarkGaret pisze:Dalej to samo. Laptop ma neta a stacjonarny niby neta ma ale nic się tam nie włącza.
Sprawdź na obu w tym samym oknie ping wp.pl i ping 212.77.100.101
Nie pomagam na PW!