[OFP] Axesstel MV410R - Jak rodzielić na kilka komputerów wi

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
borkus
Początkujący użytkownik forum

[OFP] Axesstel MV410R - Jak rodzielić na kilka komputerów wi

Post autor: borkus »

Witam, słyszałem, że ten modem ma wbudowany router, który może ten internet rodzielić przez wifi, jak to zrobić ? Właśnie będę mieć ten modem i chciałbym wiedzieć jak rozdzielić to na kilka komputerów przez wifi.

Z góry dzięki za odpowiedzi ! ;)
We <3 Drum & Bass !
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Re: [OFP] Axesstel MV410R - Jak rodzielić na kilka komputerów wi

Post autor: roshkov »

Wielkiej filozofii nie ma. Po prostu w każdym komputerze wyszukujesz dostępne sieci, wybierasz sieć AxessMV400 i łączysz sie z routerem. Oczywiście musisz mieć włączone wi-fi w routerze, ale to jest chyba od początku włączone.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

I oczywiście posiadać karty wi-fi w tych komputerach :hyhy:
borkus

Post autor: borkus »

Karty wifi mam w komputerach, a jak włączyć w tym urządzeniu WiFi? Bo ja dopiero to dostane.
We <3 Drum & Bass !
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

Wi-fi powinno być już włączone, ale jakby co to włączasz AxessManagera->ustawienia sieciowe (login: admin, hasło: admin)->Advanced->Wireless Settings->Wireless On. I pamiętaj, żeby zabezpieczyć sieć.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

roshkov pisze:I pamiętaj, żeby zabezpieczyć sieć.
I po wprowadzeniu ustawień zresetować router (oczywiście nie do ustawień fabrycznych)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Justyna**

Post autor: Justyna** »

cześć mam podobny problem do kolegi tyle że łącze się przez ten modem przez USB. nie wiem jak zrobić żeby włączyć wifi...
innej możliwości nie mam na podłączenie tego modemu a chciałabym móc korzystać i na laptopie z internetu przez wifi właśnie. jak to zrobić?
z góry dzięki za pomoc
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Justyna** pisze:cześć mam podobny problem do kolegi tyle że łącze się przez ten modem przez USB. nie wiem jak zrobić żeby włączyć wifi...
innej możliwości nie mam na podłączenie tego modemu a chciałabym móc korzystać i na laptopie z internetu przez wifi właśnie. jak to zrobić?
z góry dzięki za pomoc
Sorry ale nic nie zrozumiałem :gwiazdki: tzn.masz Axssestela i laptopa? i z netem łączysz się przez usb tylko Axssestel=laptop? A chcesz po wi-fi? Czy też masz jeszcze podpięty np,PC stacjonarny?
Jeżeli tylko laptop to:w lapku musisz mieć włączoną kartę wi-fi-nie wiem jak to tam się robi-bo nie mam laptopa :zawstydzony: Odłączasz kabel usb i przełączasz ''pstryczek''z przodu rutera(axssestel) w prawo w stronę portów RJ45 ;) Powinno działać-wi-fi jest włączone od razu-a jak nie to trzeba zrobić to w menadżerze Axssestela.
A czy w lapku jest może wejście ethernet(RJ45)?
se6ek
Użytkownik forum

Post autor: se6ek »

Musisz podłączyć modem przez sieciówkę. Masz w lapie chyba? Jak nie to weź modem do kogoś kto ma kartę sieciową. Podpinasz, przełączasz przełącznik na modemie w prawo. Wchodzisz do przeglądarki, wklejasz ten adres : http://192.168.0.1/ wpisujesz login : admin hasło: admin, klikasz w panelu po lewej "Wireless setting" i zaznaczasz opcję "Wirelles on" , potem wchodzisz w opcję "System setting" i na samym dole klikasz "Restart" . Modem się zrestartuje, a na modemie powinna świecić ostatnia dioda od WiFi i powinno śmigać.
www.speedfight.com.pl
Strona poświęcona skuterowi Peugeot Speedfight
cachero

Post autor: cachero »

roshkov pisze:Wi-fi powinno być już włączone, ale jakby co to włączasz AxessManagera->ustawienia sieciowe (login: admin, hasło: admin)->Advanced->Wireless Settings->Wireless On. I pamiętaj, żeby zabezpieczyć sieć.
Witam.

Mam pytanie, piszesz żeby zabezpieczyć sieć, rozumiem, że to z tego powodu, aby nikt nieupoważniony nie mógł się podłączyć i za darmo ciągnąć internetu, tak? I ja właśnie mam ten ORANGE CDMA i udało mi się w końcu zrobić tą sieć Wi-Fi i teraz mam pytanie jak mam zabezpieczyć tą sieć i czy to nie spowoduje jakiegoś problemu z łączeniem się użytkowników upoważnionych?

Pozdrawiam.
TP = noob
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

cachero pisze:piszesz żeby zabezpieczyć sieć, rozumiem, że to z tego powodu, aby nikt nieupoważniony nie mógł się podłączyć i za darmo ciągnąć internetu, tak?
Nie tylko po to, ale także dlatego aby jakiś cracker nie wykradł poufnych danych z Twojego komputera.
cachero pisze:teraz mam pytanie jak mam zabezpieczyć tą sieć i czy to nie spowoduje jakiegoś problemu z łączeniem się użytkowników upoważnionych?
Tak samo jak włączyłeś WLAN, tj. za pomocą AxessManagera. Nie trzeba chyba tłumaczyć jak krowie na granicy gdzie kliknąć? Po prostu aktywuj szyfrowanie WPA lub najlepiej WPA2 i wymyśl hasło.
Szyfrowanie nie spowoduje żadnych problemów z łączeniem, oczywiście o ile użytkownik poda hasło.
ODPOWIEDZ