Modem GSM - USB

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
plosaczek
Początkujący użytkownik forum

Modem GSM - USB

Post autor: plosaczek »

Witam

Chcę kupić laptopa ale niestety nie posiada on wyjścia Express card ani PCMCIA.

Czy te modemy na usb do mobilnego internetu, będą dobrze funkcjonować ? - Nie będzie zrywać połączania (na stałym-ciągłym połączeniu bardo mi zależy) itp ? np. klik

Prędkość to od 512 do maks 1mb - ściągać i tak nic nie będę, przeglądanie internetu, youtube czasami. Nic specjalnego :)

Laptop bardzo mi się spodobał i teraz tylko brak tych wyjść budzi u mnie wątpliwości :D

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Modem GSM - USB

Post autor: SQ08 »

Powiedz jaki to laptop ma byc.
Mysle, ze wejscie USB musi on juz posiadac, wiec jezeli on nie posiada PCMCIA i Express Card to pozostaje USB.
Z tych wszystkich modemow w Play na USB E176G jest najlepszy, ale E156G, E169 lub E160 tez wystarcza na Play, bo w Play max. to 1Mbps/384 kbps, wiec HSUPA nie jest tobie potrzebne jezeli nie bedziesz uzywal go z inna simkarta innego operatora.
Odradzam zakup ZTE.
Ostatnio zmieniony 2009-09-28, 01:04 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jaki to laptop?
Modemy na USB jak inne. To czy zrywa polaczenie to zalezy od sieci i warunkow. Oczywiscie ma znaczenie wydajnosc pradowa gniazda USB. Tez zalezy jaki modem wybierzesz.
Trudno powiedziec na 100% jak to bedzie.
plosaczek

Piszę z komy to bez linków notebook to acer timeline 3810T coś tam... Nie pamiętam oznaczenia :) 13,3 c za 2,5 k. Internetu mobilnego od razu nie kupie, playa podałem tylko przykładowo. Na razie będe przeglądał stronki na nim przez gprs phona, poza domem. Ale jak mi się skończy umowa z tp to chcę wziąć taki mobilny :) Konkrętny modem wybiorę później, ale będzie musiał być na usb...
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

plosaczek pisze:Ale jak mi się skończy umowa z tp to chcę wziąć taki mobilny :) Konkrętny modem wybiorę później, ale będzie musiał być na usb...
Zrobisz błąd rezygnując z TP na rzecz internetu mobilnego.
Są osoby na tym forum, które myślały podobnie a mają dużo większe doświadczenie od Ciebie ;). Popracuj nad błędami.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak marens napisał. Zostawić kabelek w domu.
W teren proponuję zakupić jakiś internet na kartę i modem na wolnym rynku do tego.
plosaczek

Dobra to kabelek zostaję :) chociaż to
Forum bez kabli
:cfaniak:

Który z tych routerów będzie najlepszy klik - cena gra rolę :D - będzie na 2 piętrze w domku jednorodzinnym. Piętra są 3 zasięg musi być na 1 i 3. Tylko to nie są takie piętra jak w bloku, dużo wolnej przestrzeni w sumie pionowo to jest jakieś 5 metrów w górę i 5 metrów w dól. Poziomo jakieś 15 metrów.

Musi mieć przynajmniej jedno wyjście na kabel sieciowy - ale to jest chyba norma :)

Komórka wykrywa liveboxa sąsiada bez problemu, nie wiem jak by było z połączeniem bo haseł nie znam :) Odległości identyczne tylko, gruba ściana między nami.

A te modemy usb są takie drogie ? :/

klik

Moglibyście podać linka do jakiegoś dobrego, dobrze by było gdyby był tani ale musi działać :)

Dzięki za pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

plosaczek pisze:A te modemy usb są takie drogie ? :/
Zajrzyj na eBay i allegro. :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

plosaczek pisze:tóry z tych routerów będzie najlepszy klik - cena gra rolę
Gwarancji zasięgu nikt Ci nie da ale zainteresuj sie tym http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=43005
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ