Opis konfiguracji modemu MV 410 żeby się łączyć przez WiFi..
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Opis konfiguracji modemu MV 410 żeby się łączyć przez WiFi..
Witam.
Gdzie można znaleźć dokładny opis, krok po kroku jak łączyć się z internetem przez WiFi?
Jeżeli nie ma to mógłbym prosić o wytłumaczenie?
Mam lapka więc czasem by mi sie przydało WiFi żeby po pokoju chodzić, albo się położyć i szperać po necie...
Z góry dzięki za pomoc...
Gdzie można znaleźć dokładny opis, krok po kroku jak łączyć się z internetem przez WiFi?
Jeżeli nie ma to mógłbym prosić o wytłumaczenie?
Mam lapka więc czasem by mi sie przydało WiFi żeby po pokoju chodzić, albo się położyć i szperać po necie...
Z góry dzięki za pomoc...
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Opis konfiguracji modemu MV 410 żeby się łączyć przez WiFi..
Coś nikt nie pisze...nikt nie łączy się przez WiFi?
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Jak w temacie...
Szukam i szukam i znaleźć nie mogę...
USB i kabel sieciowy działają bez problemu, ale ni jak nie mogę skonfigurować wifi. Lapek widzi mi sieć, ale nie może połączyć. Wifi dioda się świeci i było włączane w managerze... Co można sprawdzić?
Jak w temacie...
USB i kabel sieciowy działają bez problemu, ale ni jak nie mogę skonfigurować wifi. Lapek widzi mi sieć, ale nie może połączyć. Wifi dioda się świeci i było włączane w managerze... Co można sprawdzić?
-
Witam.
Musisz wejść w ustawienia routera po przez wpisanie w pasku adresu przeglądarki 192.168.0.1 -> jest to domyślny adres routera chyba że coś przestawiałeś to wpisz taki jaki ustawiłeś a jeśli nie wiesz jaki to zobacz jaka masz bramę domyślną i to właśnie będzie twój adres. Następnie wyskoczy ci okienko i podanie loginu hasła, domyślnie jest to login: admin, hasło: admin. Pojawi Ci sie okno konfiguracji routera i po lewej stronie znajdź taką zakładkę Wireless Settings, są dwie tak kliknij na to pod Advanced i tam zaznacz opcje Wireless On, następnie APLLY. Następnie wejdź w System Settings i na samym dole kliknij na RESTART by zresetować router. Po tym wszystkim powinieneś mieć włączone Wi-Fi
Mam nadzieje że w miarę jasno opisałem 
Musisz wejść w ustawienia routera po przez wpisanie w pasku adresu przeglądarki 192.168.0.1 -> jest to domyślny adres routera chyba że coś przestawiałeś to wpisz taki jaki ustawiłeś a jeśli nie wiesz jaki to zobacz jaka masz bramę domyślną i to właśnie będzie twój adres. Następnie wyskoczy ci okienko i podanie loginu hasła, domyślnie jest to login: admin, hasło: admin. Pojawi Ci sie okno konfiguracji routera i po lewej stronie znajdź taką zakładkę Wireless Settings, są dwie tak kliknij na to pod Advanced i tam zaznacz opcje Wireless On, następnie APLLY. Następnie wejdź w System Settings i na samym dole kliknij na RESTART by zresetować router. Po tym wszystkim powinieneś mieć włączone Wi-Fi

-
No własnie to włączenie już zrobiłam dawno
Do tego udało mi się dokopać w necie. Wifi włączone na routerze, karta sieciowa w lapku widzi sieć, ale jak próbuję połączyć wyskakuje komunikat, ze nie może. Próbuję cały czas na ustawieniach bez zabezpieczeń.

-
Witam. Jest to mój pierwszy post tak że proszę o wyrozumiałość. A więc mam podobny problem jak poniżej:
Robię wszystko jak potrzeba (tzn wpisuję w przeglądarce ten kod potem hasło itd) laptop wyszukuję urządzenie MV400 klikam na połącz wpisuję kod. Coś tam się chwilę ładuję po czym wyskakuje błąd "System Windows nie może nawiązać połączenia z siecią AxessMV400". Proszę o pomoc przejrzałem już chyba z pół forum i nie mogę znaleźć rozwiązania. Z góry dziękuję.Witam
Jak w temacie...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
-
Tak przed chwilą. Formatowałem już lapka bo mi karta sieciowa nawaliła. A po za tym to jest tam trochę nie na mój temat gdyż tam zdaję mi się że w ogóle nie wyszukiwało routera a u mnie jest taka sytuacja że znajduje routera łączy,łączy i nagle wyskakuje błąd że "System Windows nie może nawiązać połączenia z siecią AxessMV400". Próbowałem już na różne możliwości od zmiany kanałów po nawet zmianę do niezabezpieczonej sieci w tym WebManager.
No cóż sądzę iż to nawalił router i trzeba będzie na gwarancję oddać
No cóż sądzę iż to nawalił router i trzeba będzie na gwarancję oddać

- Jaco
Może coś z twoją kartą od wifi?
-
To by nie wyszukiwało w ogóle routera .(tak mi się przynajmniej zdaję
)
Może to wina systemu? (mam Vistę Home Premium)

Może to wina systemu? (mam Vistę Home Premium)
- Jaco
Ja testowałem na Vista ale Home Basic . Może antywirus blokuje połączenia? Wyłączałeś zaporę?Rafaello pisze:Może to wina systemu?
-
Mam od niedawna Vistę (XP miałem chyba już z 5 lat) i się w niej trochę gubię. Ale wyłączyłem antywirusa. Nic się nie zmieniło. Informuję iż nie wyłączałem zapory systemu. Też wyłączyć?
-
- Użytkownik forum
Przepraszam, że się wtrącam ale czy resetowałeś modem po zmianach zabezpieczenia sieci wi-fi i czy gdy próbujesz się łączyć przez wifi masz na routerze przełączony przycisk w stronę portów ethernet?
-
Mam przełączone na ethernet. A co do resetowania to wyłączyłem i włączyłem. Nie chodzi Ci chyba a zresetowanie do ustawień fabrycznych?
- Jaco
Nie chodzi aby wyłączyć i włączyć modem. W ustawieniach na dole jest zakładka w której należy zrobić restart urządzenia po zapisanych danych. Wówczas urządzenie zapisuje dane nie odłączając się od zasilania i ponownie się uruchamia.Rafaello pisze:A co do resetowania to wyłączyłem i włączyłem.
-
To też robiłem. Gdyby nie to dioda od wi-fi by się nie świeciła. Mogę jeszcze raz spróbować ale pewnie niewiele to da.
-
- Użytkownik forum
Które połączenie jest lepsze [ping] przez USB czy Ethernet? Chyba to nie ma znaczenia? Sprawdziłbym sam, ale jakoś przez USB nie chce mi działać internet. :X
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No i dobrze, że przez USB nie chce Ci działać
Łącz się skrętką, a nie USB, jest to o wiele lepsze rozwiązanie