Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
Może ktoś się orientuje jaką antenę wybrać przy średnim zagęszczeniu. Miejscowość oddalona od W-wy o ok 30-40 km.
Fajnie jakby nie był to jakiś olbrzym
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-05, 23:28 ] Przenoszę do kącika technicznego, bo chyba warto. Temat ciekawy.
Ale jakiego tunera ? I na jakie pasmo ?
Radiowego AM czy FM ?
Telewizja na VHF,UHF ? A może DVB-T ?
DVB-S,jaki satelita ?
I jeśli chodzi o emisje naziemne,to sprecyzuj dokładniej miejscowość,choćby nawet powiat,bo inaczej to tylko zgadywać można,w którą stronę od Warszawy masz te 30-40 km.
Heh, wybaczcie. Siedzialem dluzsza chwile w temacie amplitunerow i tak jakos nie podalem szczegolow
Chodzi mi o antene FM. Powiatm Minski, miasto Minsk Maz.
Aktualnie zamontowana jest antena skladajaca sie z masztu i wzmacniacza co jak latwo mozna sie domyslic odbija sie na jakosci sygnalu. Antena bedzie jednak od zachodu (czyli od strony W-wy) zaslonieta przez blok, bo niestety nie wypalila opcja montazu na dachu
Poważne masz problemy z sygnałem ?
Bo jeśli na zewnątrz jest OK,to może wystarczy taki dipolek dwupolaryzacyjny: http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_ ... _A0222.htm
Jeśli oczekujesz czegoś wiecej,to tylko antena Yagi,ale musisz zdać sobie sprawę z wymiarów anten na to pasmo
canidy pisze:Po przeprowadzce mam problem z Antyradiem
Idzie z PKiN z mocą 1 kW,ale pewnie system antenowy nastawiony na pokrycie aglomeracji warszawskiej,bo nadajnik jest tylko jeden.
Możesz mieć problem nadal nawet na antenie Yagi,gdyż jesteś poza wiązką...
Powiem, że mam prowizoryczną antenę "drut" w pokoju. Nosze się od lat z zrobieniem czegoś porządnego i czy miałaby odpowiedni zysk jeśli chodzi o dookólność :-)
Moja prowizorka działa całkiem nieźle, z 100km.
krystianb posiadam dokładnie taką antenkę z dipola, i jest jeden mankament łapie Mi sygnał z nadajnika oddalonego o 70-80 KM o mocy 1kW ale tylko w MONO tyle kombinowałem i nic z tego STEREO nie było Lepiej spisuje się antenka SONUS FM ze wzmacniaczem, tą samą stację odbieram w domu w stereo z leciutkimi szumami, która stoi na parapecie
Patryk_ pisze:Nadaje się na atrapę szpicy odgromowej.
No to wlasnie takie cudo mam
Wczesniej odbieralem na kawalku drutu z zestawu, az wstyd, ze smigalo, ale pokoj mialem od wlasciwej strony i w zasadzieni nie blokowalo mi sygnalu po drodze mimo iz odleglosc taka sama.
Przymierze sie w takim razie do ktorejs z tu proponowanych, tym bardziej, ze koszt niewielki.
Dzieki
canidy pisze:Wczesniej odbieralem na kawalku drutu z zestawu,
No ja cały czas jade, choć eksperymenty różne też robie, było już 5 metrów drutu, a ostatnio mały przedłużacz zrobiłem z porządnego koncentryka i teraz antene teleskopową od starego radia mam na meblach dodatkowo drut z zestawu też podłączony i odpowiednio ułożony. Jedyny problem taki, że w lokalizacji gdzie stoi sprzęt żadne ciekawe radio nie dociera. Problem będzie jak na dach pójdzie blacha, wtedy będzie trzeba sobie coś na zewnątrz założyć żeby jakiekolwiek radio było, ale może przed remontem zdążą FM zlikwidować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Zeby nie bylo,ze jest tak rozowo w stolicy. Pracuje w centrum W-wy na 4 pietrze. Od przestrzeni otwartej dziela mnie 2-3 szklane sciany. Radio mam takie niewielkie z antena teleskopowa i kurcze Antyradio tez marnie lapie Najepiej sygnal zbieraja mi radia i anteny w autach.
Ostatnio zmieniony 2009-10-06, 05:58 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
Osobiście radzę olać wszystke wynalazki typu piorunochron czy te śmieszne dipole dwupolaryzacyjne.
Przerabiałem te kwestie nie raz,nie dwa
Minimalną rozsądną anteną jest dipol pętlowy,ustawiony w zależności od wymaganej polaryazacji (jeśli pion,to wiadomo,ma bocznym wysięgniku z krótką łapą).
Blaupunkt'y są najlepsze, potrafią z bardzo słabego sygnału poprawnie odbierać stację. Padł w Astrze fabryczny, miał prawo zmieniłem na Panosonic i tragedia. Chociaż antena z nim to tyle co przewód z radia do bagażnika bo poprzedni właściciel przerobił to tak że trzeba od początku puścić kable na dach a tego nie potrafię zrobić. Fordowskie fabryczne radia|instalacje są genialne, w Fieście bardzo dobrze radzi sobie z słabym sygnałem.
Jak działa system, że można np. RMFu słuchać w całej Polsce a częstotliwości same się zmieniają? Nadawany jest jakiś ukryty RDS z alternatywnymi częstotliwościami?
Ano, że radia w autach Daewoo nie za bardzo dobrze ściągały sygnał. Niestety nie znam marki tunerów montowanych w tych autach. Prawdopodobnie tunery te także są Daewoo gdyż ta firma robi chyba dosłownie wszystko
canidy pisze:radia w autach Daewoo nie za bardzo dobrze ściągały sygnał
Z tego co wiem, to montowali "fabrycznie" klika rodzajów radioodbiorników. Może faktycznie jedne były gorsze. Z tym co ja się spotkałem nie było problemów.
canidy pisze:Prawdopodobnie tunery te także są Daewoo
Raczej tak.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marens pisze:Padł w Astrze fabryczny, miał prawo zmieniłem na Panosonic i tragedia.
W astrach oryginalne wtyczki od anteny są zdradzieckie, przy byle zgięciu kabla przy wtyczce urywa się gorąca żyła i po odbiorze, trzeba rozebrać całą wtyczkę tak żeby nic z tworzywa nie zostało i przylutować, zwykle się daje bez problemów. Potem instalacja anteny od radia po wyjęciu TID/MID jak już samo radio jest na swoim miejscu (mowa o astrach F, może w następnej wersji problem tej paskudnej wtyczki rozwiązali)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!