Wifi między 2-ma domami

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lapeno
Początkujący użytkownik forum

Wifi między 2-ma domami

Post autor: lapeno »

Mam takie zapytanie chcę w przyszłości wziąć wyższego neta jakieś 6mb/s noi chce się podzielić nim z moim sąsiadem.

Jako że znajomy ma niski dom i zakłócenia powodowałyby samochody wyjeżdżające z jego posesji jak i te obok z drogi głównej to mam taką wizję, żeby zrobić to na zasadzie takiej o ile jest to możliwe.

Mój dom udostępnia sygnał oczywiście antena jest jakoś wypuszczona na zewnątrz by się widziała z anteną sąsiada a w domu miałbym ruter wifi, i tu pytanie jaki byłby dobrym rozwiązaniem bo chcę nie tylko żeby udostępniał internet sąsiadowi a także żeby w domu był zasięg.

Dom sąsiada antena na dachu taka jak do radiówki + access point również wifi żeby odbierał i jak udostępniał sygnał. Odległość ok 50m max

Pytanie jaki sprzęt, jaka antena na dach sąsiada i w jakich granicach bym się wyrobił(CENA). Planowany internet od NETII.

Oczywiście ma być to net taki że sąsiad będzie odbierał zarówno w złych warunkach atmosferycznych jak i dobrych. Pytanie czy mój stary linksys wrt54g sie nada do tego czy nie bardzo v7 na atherosie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wifi między 2-ma domami

Post autor: wojteks »

To tak, u siebie musisz meic router WiFi żeby mieć zasięg w domu, na dachu dajesz AP w puszce (jaka odległość do sąsiada?) i antenę, u sąsiada antena i AP Client a do tego jakiś AP nadający na dom. Koszty router powiedzmy do 150zł, AP 3x 70zł i 2 puszki i anteny.
Nie pomagam na PW!
lapeno

To firmy proszę tzn. sugerowane modele. I czy byłoby to stabilne bo na tym mi bardzo zależy.

I schemat podpięcia Byłby taki?

Główny Router (Bez wifi)
|Antena |Antena
Mój dom AP (z wifi Sąsiad AP (z wifi

W sieci będzie pracowało max 3 kompy w tym samym czasie. Odległość 50m do sąsiada.

pytanie co masz na myśli puszka... Nigdy nie miałem radiówki więc jestem ciemny w tych sprawach....

Dzięki za pomoc z góry
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lapeno pisze:To firmy proszę tzn. sugerowane modele.
Router główny Tp-Link TD-W8910, AP to 3x Tp-Link WA501G. Pozostaje problem podziału pasma, lepszym rozwiązaniem byłby modem ADSL i do niego np. Linksys WRT54GL z tomato zamiast pierwszego routera.

Puszka to plastikowy pojemnik większy trochę niz AP i w miarę szczelny w którym można AP umieścić na dachu od strony sąsiada tak żaby żadne drzewa nie przesłaniały. Można też dołożyć antenkę panelową 7-8dBi co nie jest moim zdaniem konieczne o ile w okolicy nie ma sieci WiFi.

Do AP zasilanie PoE.
Nie pomagam na PW!
lapeno

W okolicy są sieci wifi ale ich sygnał jest słaby.

To tak Głowny Router na Tomato

Tp-Link TD-W8910 -> Nie mogę znaleźć tego modelu. jest jak już W89101G tj 120 zł
Tp-Link WA501G 3x 80 zł
Zasilanie poe 2x -> czy to to wystarczy?
Link Allegro
I na jakiej zasadzie to działa że gdzie wpinam do prądu? i mi śmiga?
Puszka 2x 70 zł
Allegro Link

Całość jakieś 500 zł

Ale pytanie jak to będzie odbierać w złych warunkach atmosferycznych i czy to ma sens?
A i pytanie gdzie podpinam ten 3ci AP

Może jakieś własne doświadczenia co do takich sytuacji?

[ Dodano: 2009-10-07, 11:57 ]
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lapeno pisze: Tp-Link TD-W8910 -> Nie mogę znaleźć tego modelu
Jeżeli ma być coś z tomato to musisz zamiast tego routera kupić sam modem ADSL (do neostrady) i do niego podłączyć Linksys WRT54GL z tomato (Ovislink WL-1600GL z tomato).
lapeno pisze:Zasilanie poe 2x
Z rysunku widzę że wystarczy 1 x PoE dla sąsiada. Jeżeli możesz do swojego routera podłączyć antenkę panelową 8dBi na powiedzmy 3m kabla wystawioną za okno to jeden AP mniej. U sąsiada AP w puszce nad dachem (powyżej przeszkód) z PoE i kablem ethernet do drugiego AP nadającego na dom (jeżeli wystarczy mu kabel to nie trzeba drugiego AP).
Nie pomagam na PW!
lapeno

Mi chodzi o coś prostego niekoniecznie z tomato żebym potem 2x nie kupował planowany net od netii teraz chcę przez zimę spróbować jak to będzie działało minimalnym kosztem,bo umowa z tepsą się kończy w maju, a potem chce netie wsiąść.

Pytanko czy trudno się konfiguruje te tp-linki?

Antena panelowa
nada się taka ?
Allegro Link

Ta antena panelowa gdzie ma się znajdować na maszcie razem z puszką?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lapeno pisze:Antena panelowa
nada się taka ?
16 dBi na 50 metrów? pisałem że 7-8dBi np. http://dipol.com.pl/antena_mikropaskowa ... _A7130.htm
Pomijam to, że na allegro anten się nie kupuje bo mają parametry z nieba wzięte.

Jeżeli ma być najmniejszym kosztem to jednak Tp-Link TD-W8910G ( http://allegro.pl/listing/search.php?sg ... =td-w8910g ) jako modem/router/AP, do niego wspomniana antena i u sąsiada AP Client w puszce albo też taka sama antena nad dach a AP pod dachem (wtedy bez puszki). Jeżeli u sąsiada musi być WiFi to drugi AP jako nadawczy.
Nie pomagam na PW!
lapeno

No nic to czekam na wypłatę i pogadam z sąsiadem. I będziemy sprawdzać to rozwiązanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lapeno pisze:I będziemy sprawdzać to rozwiązanie.
Oczywiście musisz pamiętać że jak sąsiad zapuści torrenta to internet będzie działał gorzej bo zajmie on całe pasmo (tak samo filmiki z YT czy inne transmisje).
Nie pomagam na PW!
lapeno

Hmm... No ale przecież na routerze istnieje możliwość podziału pasma chyba nie? Pamiętam, że na routerze planet było coś takiego, że wpisuje się określoną prędkość Odbierania i Wysyłania.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

lapeno pisze:No ale przecież na routerze istnieje możliwość podziału pasma chyba nie?
Na bardzo niewielu.
lapeno

TD-W8910G Ten się nada?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lapeno pisze:TD-W8910G Ten się nada?
Każdy z modemem ADSL Annex A się nada i odkręcaną antenką ale prawie żaden nie ma podziału pasma. Jak ma mieć podział pasma i modem ADSL to zobacz www.draytek.pl
Nie pomagam na PW!
lapeno

To jeszcze takie pytanko ja od Netii Dostane modem żeby odbierać neta oczywiście będzie tylko 1 wyjście pewnie rj-45 i podpinam ten router który podzieli mi to pasmo tak? potem od routera ciągnę kabel do ap'a od którego wykręcam antenke i zakręcam końcówkę od tej panelowej. U sąsiada w ap ten przykręcam też panelową od ap ciągnę kabel albo bezpośrednio do kompa albo na switch i powinno to ładnie u niego działać.u mnie ustawiam wifi i szyfrowanie na wszystkim. Dobrze zrozumiałem? Noi biorę podział pasma na głownym routerze.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

lapeno pisze:ja od Netii Dostane modem żeby odbierać neta oczywiście będzie tylko 1 wyjście pewnie rj-45
Pewnie raczej USB niestety.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lapeno pisze:ja od Netii Dostane modem żeby odbierać neta oczywiście będzie tylko 1 wyjście pewnie rj-45
Jeżeli dostaniesz modem ADSL od Netii to Linksys albo Ovislink. Inna możliwość to zakup do obecnie posiadanej neostrady samego modemu ADSL i użycie tego samego routera teraz i później.
lapeno pisze:Dobrze zrozumiałem?
Mniej więcej tak to ma wyglądać.
Nie pomagam na PW!
lapeno

Ja za Neostradę podziękuje niestety mam dosyć, nie zamierzam nic kupować od nich.
ODPOWIEDZ