przymierzam się do kupna Internetu mobilnego w playu jednak mam kilka pytań technicznych.
Wziąłem na tydzień modem HUAWEI E156g w taryfie 10GB.
Pierwsze podłączenie o dziwo ładny odbiór między 300Kpbs - 1Mpbs połączenie ciągłe nie zrywało połączenia, wiadomo sygnał zmienny, ściągając plik nie mogłem liczyć na więcej jak 400-500kpbs ciągłego transferu. Drugi dzień nie co gorzej słabsze transfery większości 300kpbs - 450kpbs, trzeci dzień testu modem zrywa połączenie, najpierw raz, potem nawet co 15min (2 razy potem spokój przez godzinę). Modemem także podróżowałem na kablu USB do góry i w stronę okna. Nie wiem czy warto zapytać dlaczego takie cuda się z tym dzieją

PS. Zasięg cały czas na 5 kreskach i zasięg na 1mpbs (po za jednym razem gdy pokazało bodajże do 600kpbs (to pewnie nie umts ale edge?)
Tak czy owak, mieszkam w 8-piętrowym bloku na drugim piętrze, po jego wschodniej części (prawej stronie bloku), laptop aktualnie stoi w środkowej części pokoju. Nadajnik playa według btsearch jest oddalony o około 270metrów, dwa pozostałe z bliższych oddalone są około 500metrów ode mnie.
Graficznie wygląda to tak:
http://w22.wrzuta.pl/obraz/7aw5y7UVo7B/mapa
cyframi oznaczyłem orientacyjną wysokość budynków w rozdziałce "ilość pięter" inaczej bym tego nie zmierzył

1) Próbowałem znaleźć w google parametry techniczne poszczególnych modemów, jednak nie udało mi się, może ktoś znalazł bądź mierzył moc tych modemów, czy huawei 156g nie jest słabszy od huawei 176g?
2) Jaką antenę najlepiej wybrać przy takiej lokalizacji względem nadajnika, zwykłą magnesówkę (9-12cm), antenę panelową, antenę kierunkową czy może dookólną?
Pozdrawiam
Marek