Pytanie techniczne: PLAY MOBILE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marekd1986
Użytkownik forum

Pytanie techniczne: PLAY MOBILE

Post autor: marekd1986 »

Witam wszystkich,
przymierzam się do kupna Internetu mobilnego w playu jednak mam kilka pytań technicznych.

Wziąłem na tydzień modem HUAWEI E156g w taryfie 10GB.
Pierwsze podłączenie o dziwo ładny odbiór między 300Kpbs - 1Mpbs połączenie ciągłe nie zrywało połączenia, wiadomo sygnał zmienny, ściągając plik nie mogłem liczyć na więcej jak 400-500kpbs ciągłego transferu. Drugi dzień nie co gorzej słabsze transfery większości 300kpbs - 450kpbs, trzeci dzień testu modem zrywa połączenie, najpierw raz, potem nawet co 15min (2 razy potem spokój przez godzinę). Modemem także podróżowałem na kablu USB do góry i w stronę okna. Nie wiem czy warto zapytać dlaczego takie cuda się z tym dzieją ;)
PS. Zasięg cały czas na 5 kreskach i zasięg na 1mpbs (po za jednym razem gdy pokazało bodajże do 600kpbs (to pewnie nie umts ale edge?)

Tak czy owak, mieszkam w 8-piętrowym bloku na drugim piętrze, po jego wschodniej części (prawej stronie bloku), laptop aktualnie stoi w środkowej części pokoju. Nadajnik playa według btsearch jest oddalony o około 270metrów, dwa pozostałe z bliższych oddalone są około 500metrów ode mnie.
Graficznie wygląda to tak:
http://w22.wrzuta.pl/obraz/7aw5y7UVo7B/mapa
cyframi oznaczyłem orientacyjną wysokość budynków w rozdziałce "ilość pięter" inaczej bym tego nie zmierzył :)

1) Próbowałem znaleźć w google parametry techniczne poszczególnych modemów, jednak nie udało mi się, może ktoś znalazł bądź mierzył moc tych modemów, czy huawei 156g nie jest słabszy od huawei 176g?

2) Jaką antenę najlepiej wybrać przy takiej lokalizacji względem nadajnika, zwykłą magnesówkę (9-12cm), antenę panelową, antenę kierunkową czy może dookólną?

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Pytanie techniczne: PLAY MOBILE

Post autor: sp6huk »

marekd1986 pisze: przymierzam się do kupna Internetu mobilnego w playu
Internet z play nie jest do końca internetem mobilnym, gdyż działa tylko w miejscowościach gdzie jest zasięg sieci macierzystej P4.
marekd1986 pisze:Pierwsze podłączenie o dziwo ładny odbiór między 300Kpbs - 1Mpbs połączenie ciągłe nie zrywało połączenia, wiadomo sygnał zmienny, ściągając plik nie mogłem liczyć na więcej jak 400-500kpbs ciągłego transferu. Drugi dzień nie co gorzej słabsze transfery większości 300kpbs - 450kpbs, trzeci dzień testu modem zrywa połączenie, najpierw raz, potem nawet co 15min (2 razy potem spokój przez godzinę).
Powodem niskiego transferu może być zbyt duże obciążenie stacji bazowej, lub też słaby sygnał spowodowany gęstą zabudową lub też innymi czynnikami co mogło by również przekładać się na rozłączanie,
marekd1986 pisze:Modemem także podróżowałem na kablu USB do góry i w stronę okna.
Na jak długim kablu USB robiłeś ten test ?
marekd1986 pisze:Zasięg cały czas na 5 kreskach i zasięg na 1mpbs
Mocy zasięgu nie podaje się w kreskach tylko w jednostce dBm np. przy pomocy programu Top NetInfo (pobierz)
marekd1986 pisze:(to pewnie nie umts ale edge?)
Nie mogło być to EDGE, gdyż EDGE jest do 236,6 kb/s, a po za tym to mało który (prawie żaden) BTS wpuszcza do sieci po EDGE'u, dlatego ,że internet z play jest dostępny na infrastrukturze PLAY'a w UMTS.
marekd1986
Użytkownik forum

Witam,
sp6huk, odpowiadając pokolei
ad 1). wiem, głównie internet będzie używany w dużych miastach i dla mnie jest to bez różnicy
ad 2). tak; tak; tak; dlatego stworzyłem ten temat żeby poradzić się Was specjalistów (względem mnie) w tej tematyce o to w jaką antenę warto się zaopatrzyć, zdaje sobie z tego wszystkiego sprawę :)
ad 3). 2m, bez szału, ale wiem jedno, antena się przyda tylko jaka?
ad 4). pytałem o moc wyjściową (chyba tak się to nazywa) myślę o miliwatach, chociaż dBm jakbym znał to bym nie pytał (więcej = lepiej). Co do programu, oddałem już plusa minął tydzień, teraz następnym krokiem będzie wzięcie plusa na stałe.
ad 5). No właśnie nie byłem tego pewien, nie pamiętałem maks transferu na edge, jednak obok skali zasięgu w programie playa pojawiła się inna nazwa, oczywiście w tedy się tym nie przejąłem i jej nie zapisałem, z tym że skala w programie zmieniła się na od 0 do 6xxKpbs, zamiast jak wcześniej od 0 do 1024kpbs.

A po za tym że czegoś chciałeś mnie nauczyć (co bardzo szanuję że ktoś wkłada w odpowiedź więcej niż "poszukaj w google" :ok:), to przydałyby mi się odpowiedzi na te 2 pytania.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No dobra, doradzę Ci jakąś antenkę ale muszę znać aktualną moc sygnału a więc jak byś mógł to podaj go z programu Top NetInfo ;)
marekd1986
Użytkownik forum

Tfu playa oddałem i następnym krokiem będzie wzięcie playa na stałe, pomyłka się wkradła :) Nie mam jak sprawdzić tym programem, bo nie mam już modemu.
A że jestem na internecie to tylko dlatego że zjechałem do domu na weekend :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Aha, to znaczy ,że nie masz już Play Online na próbę ? Może interesuje cię internet mobilny od innego operatora ?
marekd1986
Użytkownik forum

Raczej nie, kwestia $$, 10gb to nie jest wcale dużo, a tylko play oferuje mi to w cenie 45zł, era 80zl, orange 120zl, iplus jakoś tam więcej około 100-110zł, jestem zmuszony na playa, dlatego tak kombinuje.
Ciekawe jest to że za plecami mam nadajnik orange 50metrow, nastepnie nadajnik Ery jakies 190metrow i to na przeciwko mojego okna, potem plus/play w podobnej odleglosci. Najchetniej patrzac na cene i nadajniki wzialbym Ere jednak jest prawie 2 krotnie droższa :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

marekd1986 pisze:Raczej nie, kwestia $$, 10gb to nie jest wcale dużo, a tylko play oferuje mi to w cenie 45zł
Za 45zł jeżeli jesteś już ich klientem lub też posiadasz modem, inaczej bulisz 80 zł. :]
marekd1986
Użytkownik forum

Fakt, ale też w ramach oszczędności przechodzę z Ery do playa, więc połączę obie sprawy za jednym razem :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

W plusie masz za 110 zł 16GB limitu ;) więc jest to dość dobra oferta.

[ Dodano: 2009-10-10, 16:00 ]
marekd1986 pisze:Fakt, ale też w ramach oszczędności przechodzę z Ery do playa, więc połączę obie sprawy za jednym razem :)
Przejście z ery (jeżeli dobrze działał ten mobilniak) do Playa może oznaczać katastrofę, chyba wiesz o co chodzi.
marekd1986
Użytkownik forum

Z Ery przechodzę "telefonem", a internet to nowość, przeprowadziłem się i już po kablu nie mogę mieć internetu. PS. napisz do mnie na gg, bo zaczynamy sobie tutaj prowadzić dialog, xxxxxxx :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

marekd1986 pisze:PS. napisz do mnie na gg, bo zaczynamy sobie tutaj prowadzić dialog, xxxxxxx :)
Oj nie ładnie, właśnie do tego jest to forum aby prowadzić Dialog między użytkownikami.
marekd1986 pisze:Ciekawe jest to że za plecami mam nadajnik orange 50metrow
Testowałeś jak to działa? Masz 3G/HSDPA z Orange?
Zainteresuj się ofertą Multimo:
http://www.multimo.pl/internet-mobilny/
Jest minimalnie droższa i ma mniejszy limit jednak powinna być pewniejszym rozwiązaniem niż Play ile masz 3G.

Niestety Play będzie działał gorzej niż lepiej i takie spadki transferu, oraz sygnału zaczynają być normą.
marekd1986 pisze:chociaż dBm jakbym znał to bym nie pytał (więcej = lepiej)
Akurat jest odwrotnie gdyż operujemy na wartościach ujemnych.

marekd1986 pisze:Wziąłem na tydzień modem HUAWEI E156g w taryfie 10GB.
marekd1986 pisze:Z Ery przechodzę "telefonem"
Do PLAY'a ?
Jeśli nie jesteś abonentem Playa to płacisz za 10GB z modemem 80zł.

Szczerze odradzam Ci PLAYa jako Voice i Data. Po 6mies. korzystania z usług tej "sieci" będziesz wiedział co mam na myśli.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

marens pisze: Testowałeś jak to działa? Masz 3G/HSDPA z Orange?
Zainteresuj się ofertą Multimo:
http://www.multimo.pl/internet-mobilny/
Z tego co się dowiedziałem to marekd1986 chce korzystać aktualnie z internetu mobilnego w warszawie - centrum, gdzie mogłoby wydawać się ,że obciążenie nodeB każdej z sieci będzie dość duże i żaden operator nie będzie mógł zaoferować satysfakcjonującej prędkości, ale są to tylko moje przypuszczenia, (testował u znajomych iPlusa i przy ściąganiu pliku osiągał transfer ~400 kbps, z tego co zrozumiałem to z tej samej lokalizacji co kolega chce korzystać z playa)
marens pisze:Niestety Play będzie działał gorzej niż lepiej i takie spadki transferu, oraz sygnału zaczynają być normą
Też mu to mówłem, ale chłopak się uparł na Play'a bo duży limit za małą kasę,
marens pisze:Do PLAY'a ?
Jeśli nie jesteś abonentem Playa to płacisz za 10GB z modemem 80zł.
Ma zamiar wziąć telefon w Play'u więc miałby za 45zł ;)
marekd1986
Użytkownik forum

Jak sp6huk napisał tak to ma wstępnie wyglądać ;)
Dokładnie pisząc, do playa z telefon przechodzę z kilku powodów:
1) Coraz więcej znajomych (oraz rodzinka) przechodzą do playa (2x drożej do play)
2) Z erą po negocjacjach z Panią z wyższej istancji która ma już sensowne możliwości zaoferowała mi abonament 230zł za połowę ceny już myślałem że jakoś się z playem zrównała względem ilości minut, a jednak nie, w playu płacę 15zl netto mniej, oraz przez 13miesiecy place 50% abonamentu. - to już w przeciągu 2 lat, robi dużą różnicę w kwestii $$
3) Co do internetu:
a) Nie mogę mieć stałego (czy to kablówka czy telefon)
b) Napisałem zapytana do dostawców internetu przez WIFI w wawie, jednak wątpię jak będę miał zasięg to dostanę umowę na czas nie określony (a to jest wymagane w razie przeprowadzki rezygnuję a nie płacę dalej nie korzystając)
c) testując playa (akurat taki zabiegany tydzień miałem) średnio dziennie na stronach www + gg + drobne aplikacje zużywałem około 150-200mb dziennie (200mb * 30dni = 6GB)
d) patrząc na ilość danych 6GB i więcej, to w Erze za 10gb płaciłbym 80zł (24mies), w iplusie około 100zł (24mies), w orange 120zl (24mies), a w playu 45zl (18mies)

jak sobie przeliczycie i dodacie pieniążki z punktu 2) i 3.d) zrozumiecie dlaczego zdecydowałem się na playa.

Przejrzałem ofertę multimo.pl 7GB opłata to 55zl + 8zł za dzierżawę modemu. Nie jest źle gdyż 45zł netto (play) to 55zł brutto(multimo.pl) różnica 8zł.

Orientujesz się może gdzie multimo.pl ma zasięg oraz czy mogę przy tych opłatach wziąć tylko internet mobilny czy może też ma haczyki i muszę mieć jakąś inną usługę przy tym?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

marekd1986 pisze:Nie jest źle gdyż 45zł netto (play)
Skąd taka cena, w play abo to 45zł lub 80zł brutto.
marekd1986 pisze:Orientujesz się może gdzie multimo.pl ma zasięg oraz czy mogę przy tych opłatach wziąć tylko internet mobilny czy może też ma haczyki i muszę mieć jakąś inną usługę przy tym?
Działa to na infrastrukturze Orange. Co do haczyków, to przy umowie na czas nieokreślony może się zdarzyć że cenę abo podniosą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jaka jest polimitowa prędkość w Multimo mobilny? Gdzieś czytałem, że 64kb/s ?
marens
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Gdzieś czytałem, że 64kb/s ?
Ja pisałem, ale tak mnie poinformował konsultant. Jak będzie w praktyce to się okaże.

marekd1986 pisze:jak sobie przeliczycie i dodacie pieniążki z punktu 2) i 3.d) zrozumiecie dlaczego zdecydowałem się na playa.
Chytry płaci dwa razy więcej.
Sam mam

=> Plus & Multimo w drodze
=> Play One i Play Online (nie da się sensownie korzystać dlatego 13+8mies trzeba płacić)

Zresztą przekonaj się sam jak działa zapchane 2G i 3G...
marekd1986
Użytkownik forum

marens pisze:Ja pisałem, ale tak mnie poinformował konsultant. Jak będzie w praktyce to się okaże.
A jak u innych sieci, wiesz może?
marens pisze: Chytry płaci dwa razy więcej.
O ile nie jest studentem studiującym dziennie. Chociaż co raz poważniej myślę o innym internecie...
marens pisze: Sam mam

=> Plus & Multimo w drodze
=> Play One i Play Online (nie da się sensownie korzystać dlatego 13+8mies trzeba płacić)

Zresztą przekonaj się sam jak działa zapchane 2G i 3G...
Rozumiem że i Play One i Play Online ci nie odpowiadają, a na to miejsce dałeś Plus (tel) i Multimo (int). Dlaczego oba playe ci nie odpowiadają? I dlaczego plus?
Ostatnio zmieniony 2009-10-11, 18:51 przez marekd1986, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

marekd1986 pisze: A jak u innych sieci, wiesz może?

Prędkości polimitowe:
Plus - 32kb/s
Era - 16kb/s
Orange - 16kb/s
Play - 16kb/s

Z czego jak widać Plus wypada najlepiej :ok:
marens
Guru bezprzewodowy

marekd1986 pisze:O ile nie jest studentem studiującym dziennie.
Jestem w identycznej sytuacji, znam doskonale budżet studenta.
marekd1986 pisze:Dlaczego oba playe ci nie odpowiadają?
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=37034
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=37035
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=35717

1) Play One
=> GSM - szumy, trzaski, przerywa rozmowę
=> Kiedy 3G przełącza się na 2G następuje rozłączenie rozmowy i odwrotnie.
=> 3G w miejscach gdzie jest obciążona sieć potrafi na 2s zrobić ciesze.
=> Kłopoty z reklamacjami w BOK

2) Play Online
=> zrywa sesje
=> działa z miesiąca na miesiąc coraz wolniej
=> wszystko co się tylko da jest zablokowane RS|P2P|VoIP=lotto

Obrazek

Co do wartości dodatnich

Play One
=> roaming międzynarodowy działa bardzo dobrze pod warunkiem, że nie korzystamy z taniego roamingu
=> MMS międzynarodowy do 300kB
=> Odbieranie MMS w roamingu za darmo
=> Sprawdzanie salda konta *101#
=> 2=>1
=> tanie telefony

Play Online
=> sprawdzanie stanu limitu przez USSD
=> duży limit w dobrej cenie
=> NodeB Playa mają większy zasięg niż W3.
marekd1986 pisze:na to miejsce dałeś Plus (tel) i Multimo (int)
marekd1986 pisze:I dlaczego plus?
55zł => 180min

Co do abonamentu głosowego, to nie namawiam do Plusa, ale odradzam Playa.
Większość rodziny, osób z którymi się kontaktuje to właśnie Plus. Plus ma dobre pokrycie w miejscach gdzie lubię się przemieszczać. To jest indywidualna sprawa, dodatkowe pakiety obniżające koszty połączeń. Plus ma program 5 plus i można przekazywać punkty Vitay. Wszystko można wymienić na pakiet roamingowy.

Musisz zastanowić się gdzie więcej dzwonisz, do kogo, kto da Ci taniej.

Multimo, nowa oferta którą chce przetestować gdyż jest to moje hobby. Dodatkowo jest na czas nieokreślony, gdzie można w każdej chwili zrezygnować. Tu gdzie mieszkam NodeB Orange jest podłączone światłowodem do sieci szkieletowej i zawsze działa HSPA 6Mbit.
marekd1986
Użytkownik forum

Rozumiem, play jest :dobani:, możliwe że każda inna sieć jak ma tam dużo abonentów też będzie do :dobani:, internetu stacjonarnego nie mogę wziąć :dobani:, wifi możliwe że nie ma :dobani:, pozostaje włamać się do sieci sąsiada :hyhy:

Co do play moje preferencje:
1) $$
2) rodzina w play
3) coraz więcej znajomych w play
4) 2->1

Nie mam wyjścia, najwyżej będę :cry: chociaż miałem pomysł zostać w Erze oraz kupić jakiegoś playa taniego na kartę, który ładuję w "groszach" i tylko odbieram tel od rodziców czy znajomych którzy do play mają tam w pakietach po 2000-3000min miesięcznie, z tym że nosić 3 komórki to duży kłopot, a do tego trzeba by się umawiać na godziny (każdy żyje swoim życiem inaczej ma wykłady czy pracę) to też jest bardzo kłopotliwe.

Pomyślę nad multimo, orange za pewne nie ma takich problemów, a na pewno nie będzie tak szybko zwiększał ilość abonentów mobilnych przy swoich cenach.

Generalnie z tym playem jest różnie, dziewczyna brata miała i chwaliła, brat ma i chwali (no może czasem coś tam się dzieje ale naprawdę rzadko). Zasięg ma dobry nawet na wsi gdzie do kumpla jeździ, a tam najbliższy nadajnik ma jakieś 20km od siebie (działa na playowych nadajnikach). Ale dzięki temu że play korzysta do rozmów(2g) z plusa to zawsze będzie miał zasięg - to wszyscy wiemy ale jest to jakiś ratunek względem małej ilości nadajników.

Nie wiem naprawdę co zrobić.
klikmk
Użytkownik forum

Post autor: klikmk »

Pomyślę nad multimo, orange za pewne nie ma takich problemów, a na pewno nie będzie tak szybko zwiększał ilość abonentów mobilnych przy swoich cenach.

U mnie jest wręcz na odwrót, Orange działa jakby chciało, a nie mogło (wiem bo mam telefon od 5 lat w tej sieci). Ciągle przerywa rozmowy, szumi, rozłącza, nie da się rozmawiać i wiele innych rzeczy... Pewnego dnia się zdenerwowałem i wziąłem Play'a i jest o wiele lepiej. Rozmowy bardzo dobrej jakości, nic nie strzela trzaska. Działa o wiele lepiej niż Orange, Plus czy Era w tej lokalizacji (wiem po sobie i znajomych). Mam też Play On-line i śmiga przyzwoicie... prawie non stop mam 1Mb/s,a czasami nawet deczko więcej.

Tak więc widzisz to jak działa dana siec nie jest regułą, w jednym miejscu Orange będzie działać świetnie, a w drugiej lokalizacji Play, Plus czy też Era... ;-)

Pozdro.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:55zł => 180min
Ale to nie dla nowych przecież ;)
Wiem coś o tym - sam mam Godziny 110*50% (+40 min co miesiąc za przedłużenie,więc nawet więcej niż 180 min).
I pamiętaj,że w drodze cesji nie nabędziesz takiego abonamentu,bo te magiczne 50% znika z automatu po zmianie abonenta - jest zapis w aneksie.
marens
Guru bezprzewodowy

Ale to nie dla nowych przecież ;)
http://plus.pl/oferta_indywidualna/plus ... uperkarta/
Patryk_ pisze:Godziny 110*50%
Też bez telefonu, znam osobę która trzyma się Nowy Plus 55, gdyż ma pakiet "wieczory i weekendy" na stacjonarne. Wszystko ładnie zrabatowane, i wychodzi bardzo korzystnie.
ODPOWIEDZ