Edimax AR-7084gA

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziarn
Początkujący użytkownik forum

Edimax AR-7084gA

Post autor: dziarn »

Witam,

od jakiegoś czasu mam internet Netii ze standardowym modem ADSL. Teraz kupiłem macbooka i potrzebny stał mi się internet bezprzewodowy. Dostałem modem WLAN Edimax AR-7084gA i nie mam pojęcia co trzeba zrobić, żeby bezprzewodowy net zaczął mi działać, a w tym temacie jestem zupełnie zielony.

Początkowo podłączyłem kabel adsl zestarego modemu do nowego, przy okazaji całkowicie odłączając stary modem.
Wtedy na tym bezprzewodowym zapaliła się lampka ADSL (na zielono), lampka zasilania również na zielono, ale lampka WLAN migała żółtym światłem i nie mogłem połączyć się z internetem.

Co mam zrobić? Prosiłbym o dokładny opis, z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Edimax AR-7084gA

Post autor: wojteks »

dziarn pisze:Co mam zrobić?
1. Zalogować się na stronę konfiguracyjną routera z przeglądarki na adres napisany w instrukcji.
2. Wpisać user/hasło takie jak masz do neostrady (z umowy), jeżeli to po kablach TP SA to VPI=0, VCI=35, i zaznacz Keep Alive.
3. Jeżeli już uzyskasz internet po kablu to zaloguj się ponownie do routera, wejdź w Wireless, wybierz kanał i standard ("g" albo "mixed"), ustaw szyfrowanie WPA2-PSK.
4. Odłącz kabel od komputera, wyszukaj sieci bezprzewodowe, daj połącz na swojej sieci, system zapyta Cię o hasło do WPA2-PSK, wpisz je i powinno działać.
Żeby działało WPA2-PSK musisz mieś do Windows XP zainstalowane SP3
Nie pomagam na PW!
dziarn
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dziarn »

Nie mam windowsa tylko mac'a :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dziarn pisze:Nie mam windowsa tylko mac'a
No to i tak to wszystko powinno działać. Szczegółów konfiguracji WiFi na MACu nie znam.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ