Co wybrać, pomóżcie
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Co wybrać, pomóżcie
Witam wszystkich!
Do tej pory miałem internet radiowy chodził dość dobrze jak coś ściągałem to miałem ok 300 kB/s ale były takie dni gdzie w ogóle nie było internetu,sygnał odbierałem od sąsiada oddalonego 200m,miał założony jakiś tam przekaźnik (czy jakieś coś nie znam się) żeby ściągać sygnał od administratora(właściciela tego internetu)oddalonego ok 4 km od tego nadajnika głównego. Jakiś tydzień temu ten sąsiad odłączył to wszystko bo w sumie na miesiąc ok 8 dni nie było w ogóle internetu i kupił sobie playa na karte. Jako że okres próbny jest 7 dni i ja wziąłem jako tako to chodzi(4 razy wolniej) i mam 5 giga za 45 zł.Pytałem się innego pana co zakłada radiówki i powiedział że to za duża odległość i nie da rady założyć a sprzęt jakiś wzmacniający to ok tysiąc złoty więc się nie opłaca.Poszedłem do tego co miałem od niego tą radiówkę ( tylko że on nie jest słowny i często właśnie oszukiwał) i powiedział że nie ma problemu złapie sygnał na tym moim sprzęcie co mam dotychczas,miał dzisiaj być i go nie ma a do piątku muszę się zdecydować czy zostawiam tego playa.Moje pytanie co zrobić? czy z takiej odległości radiówka będzie działać czy mi tak ściemnia tylko?czy będzie ciągle rozłanczało mnie i będzie wolniej od tego playa? Mam antenę taka jak np od cyfry jakiś tam zasilacz przed nią i router chyba air live.
Do tej pory miałem internet radiowy chodził dość dobrze jak coś ściągałem to miałem ok 300 kB/s ale były takie dni gdzie w ogóle nie było internetu,sygnał odbierałem od sąsiada oddalonego 200m,miał założony jakiś tam przekaźnik (czy jakieś coś nie znam się) żeby ściągać sygnał od administratora(właściciela tego internetu)oddalonego ok 4 km od tego nadajnika głównego. Jakiś tydzień temu ten sąsiad odłączył to wszystko bo w sumie na miesiąc ok 8 dni nie było w ogóle internetu i kupił sobie playa na karte. Jako że okres próbny jest 7 dni i ja wziąłem jako tako to chodzi(4 razy wolniej) i mam 5 giga za 45 zł.Pytałem się innego pana co zakłada radiówki i powiedział że to za duża odległość i nie da rady założyć a sprzęt jakiś wzmacniający to ok tysiąc złoty więc się nie opłaca.Poszedłem do tego co miałem od niego tą radiówkę ( tylko że on nie jest słowny i często właśnie oszukiwał) i powiedział że nie ma problemu złapie sygnał na tym moim sprzęcie co mam dotychczas,miał dzisiaj być i go nie ma a do piątku muszę się zdecydować czy zostawiam tego playa.Moje pytanie co zrobić? czy z takiej odległości radiówka będzie działać czy mi tak ściemnia tylko?czy będzie ciągle rozłanczało mnie i będzie wolniej od tego playa? Mam antenę taka jak np od cyfry jakiś tam zasilacz przed nią i router chyba air live.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Co wybrać, pomóżcie
rustin pisze:ale były takie dni gdzie »»błąd ort.«« nie było internetu
rustin pisze:w sumie na miesiac ok 8 dni nie było »»błąd ort.«« internetu i kupił sobie playa na karte
AirLive na 4km, współczuje.rustin pisze:Mam antenę taka jak np od cyfry jakis tam zasilacz przed nią i router chyba air live.
Nie radzę wracać, uryną wieje
rustin pisze:oddalonego ok 4 km od tego nadajnika głownego
rustin pisze:sprzęt jakiś wzmacniający to ok tysiąc złoty więc się nie opłaca
Sprzęt który Ci dał jest warty góra 150zł.rustin pisze:( tylko że on nie jest słowny i czesto właśnie oszukiwał)
Nie mówię, że nie da się na bazę wydać 1000zł ale tutaj dobry żart

rustin pisze:tako to chodzi(4 razy wolnie)
rustin pisze:Moje pytanie co zrobić?
Proponuję przetestować Orange Freedom Prorustin pisze:czy bedzie ciągle rozłanczało mnie i bedzie wolniej od tego playa?
Lepiej będzie chyba PLAY 10GB - 45zł a do tego własny modem i antena.
Może i będzie wolniej, ale znacznie stabilniej (lepszy znany wróg niż nie znany).
Nie masz w okolicy innej sieci radiowej, telefonu stacjonarnego?
Jesteś może w zasięgu 3G Plusa/Ery/Orange
Jest jeszcze do rozpatrzenia WiMax Ery/Netii
-
- Stały użytkownik forum
Stacjonarnego nie ma a inna sieć radiowa to tak jak mowiłem tylko ta oddalona 4km albo dalej więc z ta radiówką na taką odległość dać sobie spokój lepiej?Ale orange freedom pro ma tylko 3 giga limitu to chyba bedzie gorzej od tego playa?
zasięg jaki łapie na tym playu to wcdma lub ten hsdpa ale jest tylko 15% sygnału.
do piatku musze podjąć decyzję czy go oddać czy nie.A może lepiej wziąć tego playa ale na kartę a nie na abonament 18 miesięcy?trochę to długo wiadomo jak bedzie
zasięg jaki łapie na tym playu to wcdma lub ten hsdpa ale jest tylko 15% sygnału.
do piatku musze podjąć decyzję czy go oddać czy nie.A może lepiej wziąć tego playa ale na kartę a nie na abonament 18 miesięcy?trochę to długo wiadomo jak bedzie

-
- Guru bezprzewodowy
Jak jest sieć dobrze zrobiona i admin jest poważny to można zaryzykować. Jak nie masz 100% pewności do człowieka i jego instalacje są podejrzane to nie warto.rustin pisze:sieć radiowa to tak jak mowiłem tylko ta oddalona 4km albo dalej więc z ta radiówką na taką odległość dać sobie spokój lepiej
Można przetestować 30dni, limit jest mniejszy. Jednak praktycznie można osiągnąć prędkości do 3Mbit, jednak z limitem 3GB. Po przekroczonym limicie masz 64/32kbps natomiast w Play'u 16kbps więc pozostaje "internet GG" bo ta prędkość uniemożliwia korzystanie sieci. Orange może w każdym momencie przyciąć prędkość pobierania do 1Mbit, jednak tego nie zrobi gdyż wprowadza limity 3GB a 1Mbit to zabezpieczenie na przyszłość.rustin pisze:Ale orange freedom pro ma tylko 3 giga limitu to chyba bedzie gorzej od tego playa?
Jaki masz sygnał Playa w dBi, sprawdzisz za pomocą programu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie brałbym Playa na 18mies, albo 45zł/10GB albo Play na kartę.
Mógłbyś wrzucić speedtest.net i numion.com zmierzony za pomocą Playa.
-
- Stały użytkownik forum
Tak jak mówiłem ten co wydaję się uczciwy powiedział że nie założy bo to bedzię słabo bardzo a ten co dotychczas miałem to mam go już dość chociaż twierdzi że bedzię ok.Prędkość nie musi byc dużo do otwierania stron sprawnego(mam w tej chwili tego playa i jakoś się otwieraja) ma mi wystarczyć bo ściąganie i tak nie ma sensu przy limitach.tylko że na karte mam za 50zł mam coś niecałe giga a ten bonus to 3,8g i razem jest 4giga ale jak ten bonus zlikwiduja to przeciez nie będzie się opłacać.Nie wiem co zrobić nie mam ochoty brać na abonament a na karte mniej się opłaca się i boję się że ten bonus zlikwidują.
[ Dodano: 2009-10-13, 14:33 ]
Coś moc sygnału w tym programie jest -109dbm ale dzisiaj cały czas deszcz leje itd wczoraj lepiej chodził.
BTW jak sprawdzić ile zużyłem już MB?
[ Dodano: 2009-10-13, 17:07 ]
??
[ Dodano: 2009-10-13, 17:21 ]
Mam jeszcze takie pytanie,wczoraj nie miałem w ogóle internetu dpoiero jak przestawiłem biurko ze 3 metry pod okno w strone nadajnika to był,ale dzisiaj kupiłem kabel usb 4,5 metra i dałem spowrotem komp gdzie był a playa tego pod okno i chodzi jakby lepiej.zostawic tak czy komp pod okno?
[ Dodano: 2009-10-14, 09:32 ]
Dzięki za pomoc
[ Dodano: 2009-10-14, 09:33 ]
Dzięki za pomoc
[ Dodano: 2009-10-13, 14:33 ]
Coś moc sygnału w tym programie jest -109dbm ale dzisiaj cały czas deszcz leje itd wczoraj lepiej chodził.
BTW jak sprawdzić ile zużyłem już MB?
[ Dodano: 2009-10-13, 17:07 ]
??
[ Dodano: 2009-10-13, 17:21 ]
Mam jeszcze takie pytanie,wczoraj nie miałem w ogóle internetu dpoiero jak przestawiłem biurko ze 3 metry pod okno w strone nadajnika to był,ale dzisiaj kupiłem kabel usb 4,5 metra i dałem spowrotem komp gdzie był a playa tego pod okno i chodzi jakby lepiej.zostawic tak czy komp pod okno?
[ Dodano: 2009-10-14, 09:32 ]
Dzięki za pomoc
[ Dodano: 2009-10-14, 09:33 ]
Dzięki za pomoc

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Na stronie Playa albo kodem.BTW jak sprawdzić ile zużyłem już MB?
Jesteś na pograniczu sygnału? Może jakas antenka by się zdała.rustin pisze:Mam jeszcze takie pytanie,wczoraj nie miałem w ogóle internetu dpoiero jak przestawiłem biurko ze 3 metry pod okno w strone nadajnika to był,
Jadę czasami na podobnym i jak dzieci w szkole siedza to da się korzystać. Aczkolwiek jest to bardzo kiepski sygnał i radziłabym zastosowac antenę.rustin pisze:Coś moc sygnału w tym programie jest -109dbm
Na 12 miechów też jest tylko modem droższy i nie ma tej promocji 3 miechy za friko. Jeżeli masz zamiar cały czas "lecieć" na karcie to bardziej sensowny jest abonament. Po wykorzystaniu prędkość Ci spadnie i w razie dużej potrzeby dokupisz sobie dodatkowe megabajty a nie net zaniknie całkowicie.rustin pisze:a nie na abonament 18 miesięcy
rustin pisze:Dzięki za pomoc
Ależ nie ma za co [ironiarustin pisze:Dzięki za pomoc

- Blido
- Guru bezprzewodowy
rustin, a interesowałeś się Wimaxem Ery? Mają bardzo dużo BS więc jest może i u Ciebie. Możesz sprawdzić na http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... net_wimax/
Ja mam od niedawna u nich internet i jestem bardzo zadowolony. Pingi niskie, transfer szybki, bliski temu z umowy i co najważniejsze - stabilny.
Ja mam od niedawna u nich internet i jestem bardzo zadowolony. Pingi niskie, transfer szybki, bliski temu z umowy i co najważniejsze - stabilny.
Jeśli wszystko działa jak trzeba, możesz zostawić tak jak jest. Chociaż czasem długi kabel (szczególnie gdy jest kiepskiej jakości) może sprawiać problemy np. z zasilaniem (zanik mocy), więc upewnij się że na pewno wszystko jest w porządku.rustin pisze:Mam jeszcze takie pytanie,wczoraj nie miałem w ogóle internetu dpoiero jak przestawiłem biurko ze 3 metry pod okno w strone nadajnika to był,ale dzisiaj kupiłem kabel usb 4,5 metra i dałem spowrotem komp gdzie był a playa tego pod okno i chodzi jakby lepiej.zostawic tak czy komp pod okno?
-
- Mistrz bezprzewodowy
rustin, proponuje wziac na Orange Free na probe(jestes w zasiegu UMTS/HSDPA) przetestowac jak chodzi chyba przez 30dni, pozniej zrezygnowac i w razie zadowolenia z uslugi proponuje wziac Multimo Mobile 7GB/54-55, ktory korzysta z infrastruktury Orange i bedzie chodzil tak samo(wiadomo w tej technologii pingi sa stosunkowo wysokie wiec musisz potestowac):)
-
- Stały użytkownik forum
Ta mapka jest mało dokładna i nie widze czy jestem w zasięgu, może ktoś mi powie czy jestem. woj lubelskie, 22-460 szczebrzeszyn tak w promieniu do 5km od tej miejscowośći.co mi z tego orange jak też ma limity to już wole playa bo mam wiecej 5giga
-
- Mistrz bezprzewodowy
7GB nawet za 49zl po infrastrukturze Orange to zla oferta?W zasiegu jestes na pewno bo Nodeb Orange jest niedaleko centrum Szczebrzeszyna...No chyba ze mieszkasz na obrzezach tego miasta w kierunku Bodaczowa....tak oczy owak proponuje potestowac zarowno Orange jak i Playa:)
[ Dodano: 2009-10-16, 11:34 ]
Poza tym chce zwrocic uwage na to ze nadajniki Playa sa bardzo czesto bardzo przeciazone i po podpisaniu cyrografu mozesz sie delikatnie rzecz ujmujac zdenerwowac:/Co nie znaczy ze Orange jest idealne po prostu musi przetestowac;)Do Playa po prostu radze podchodzic z pewna rezerwa:)
Tu masz link do mapki w Twojej miejscowosci, jesli chodzi o Orange mozesz sobie sprawdzic:
http://zasieg.orange.pl/objectInfoActio ... Id=&coLId=
[ Dodano: 2009-10-16, 11:34 ]
Poza tym chce zwrocic uwage na to ze nadajniki Playa sa bardzo czesto bardzo przeciazone i po podpisaniu cyrografu mozesz sie delikatnie rzecz ujmujac zdenerwowac:/Co nie znaczy ze Orange jest idealne po prostu musi przetestowac;)Do Playa po prostu radze podchodzic z pewna rezerwa:)
Tu masz link do mapki w Twojej miejscowosci, jesli chodzi o Orange mozesz sobie sprawdzic:
http://zasieg.orange.pl/objectInfoActio ... Id=&coLId=
-
- Stały użytkownik forum
Ale niegdzie nie ma że za 49zł jest 7giga tylko że za 39,5 jest 0,5 a za 60 zł jest 1,5 giga.Więc jak to jest? możesz mi pokazać tą ofertę gdzie za 49zł jest 7g?
[ Dodano: 2009-10-16, 11:51 ]
A chodziło mi o mapke wfi ery bo tam nic nie widac mojej miejscowości
[ Dodano: 2009-10-16, 11:51 ]
A chodziło mi o mapke wfi ery bo tam nic nie widac mojej miejscowości
-
- Guru bezprzewodowy
-
- Stały użytkownik forum
dzieki.To dobra oferta ale gdzie jest zasięg nadajników bo nie wiem czy u mnie bedzie.Z jakiej sieci to korzysta?jak chciałem spr to trzeba wpisac nr tel a ja nie mam oprócz komórki
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Link "sprawdź dostępność usługi" na tej stronie jest mylący. Multimo Mobile korzysta z sieci Orange.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
-
- Stały użytkownik forum
a korzystał ktoś z tej oferty już?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
rustin, to jest nic innego,jak Orange Free Premium w innym opakowaniu,i działa tak samo,jak Orange.
Wątek poświęcony Multimo Mobile: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... iew=newest
Wątek poświęcony Multimo Mobile: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... iew=newest
-
- Stały użytkownik forum
Przeczytałem i widzę że jeszcze nikt tego nie ma dopiero się przymierza i są różne kruczki a pozatym dzisiaj musiałbym oddać tego playa więc chyba jednak zostanie
-
- Mistrz bezprzewodowy
Multimo Mobile jest operatorem wirtualnym, ktory korzysta z nadajnikow Orange i ma dokladnie taki sam zasiieg jak Orange(link z zasiegiem w Twojej miejscowosci wkleilem):)Maja po prostu konkurencyjna oferte w stosunku do samego Orange i tyle:)rustin pisze:Ale niegdzie nie ma że za 49zł jest 7giga tylko że za 39,5 jest 0,5 a za 60 zł jest 1,5 giga.Więc jak to jest? możesz mi pokazać tą ofertę gdzie za 49zł jest 7g?
[ Dodano: 2009-10-16, 12:57 ]
Lepiej oddaj tego playa i wpierw przetestuj sobie Orange, bo jak podpiszesz umowe to juz nic z tym pozniej nie zrobisz:)Jak sie pozniej okaze ze nadal jestes bardziej zadowolony z playa to wtedy podpiszesz umowe(moze tak byc czasami bo u mnie np. lepiej dziala Play ze wzgledu na to ze jest to nowy nadajnik - pingi mam od 80-90ms i max transfery(ale spory wplyw na to ma na pewno stosunkowo niewielka ilosc uzytkownikow ktora ma play online ale takze play fresh czy na abonament- zdecydowanie najwiecej osob ma teefony z Orange)rustin pisze:Przeczytałem i widzę że jeszcze nikt tego nie ma dopiero się przymierza i są różne kruczki a pozatym dzisiaj musiałbym oddać tego playa więc chyba jednak zostanie
Ostatnio zmieniony 2009-10-16, 12:01 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Nazwałbym pośrednikiem, który obniża cenę. Dlaczego tak mówię, bo dostajemy kartę sim Orange i sieć widzi nas jako swojego.adixm pisze:Multimo Mobile jest operatorem wirtualnym
-
- Mistrz bezprzewodowy
To ciekawa sprawa - tego nie wiedzialemm czyli mozna wykluczyc jakiejs wywalanie przy obciazonym nadajniku ze wzgledu na to ze jestem klientem Multimo:)
-
- Stały użytkownik forum
a powiedzicie mi jeszcze jedno.Mam teraz tego playa na okres próbny 7 dni i jak się łącze z internetem to mi wyskakuje szybkość tu koło zegarka 3,6 Mb\s potem jak podpiszę tą umowę na na 18 mies 45zł 5 giga to bedzie 1Mb\s? czy to tylko teraz tak piszę i potem też bedzie/bo teraz w sumie jestem zadowolony ładnie mi chodzi jeśli chodzi o przeglądanie stron mam nadzieje ze potem nie zwolni.W sumie jak sprawdzałem speetestem to i tak maks mi pokazało 900cos.
-
- Guru bezprzewodowy
To jest tylko teoretyczna prędkość modemu, a dokładniej wirtualnego portu. Cały czas masz do 1Mbitrustin pisze:wyskakuje szybkość tu koło zegarka 3,6 Mb\s
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jest tylko prędkość "portu",i nie ma nic wspólnego z realną szybkością.rustin pisze:i jak się łącze z internetem to mi wyskakuje szybkość tu koło zegarka 3,6 Mb\s
3.6 koło zegarka oznacza jedynie,że modem obsługujący prędkosć do 3.6 Mbit/s jest zalogowany do sieci HSDPA.