Zabezpieczenie Internetu CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Megan
Początkujący użytkownik forum

Zabezpieczenie Internetu CDMA

Post autor: Megan »

Witam. Na początku chciałam zaznaczyć, że jestem nową użytkowniczką Forum, przeszukałam jego część w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania aczkolwiek jej nie znalazłam. Owszem są tematy, które się z tym wiążą ale nie odpowiadają na wszystkie moje pytania i dlatego postanowiłam założyć nowy.

Mianowicie jeśli chodzi o komputery jestem dość 'zielona'... Więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

Kupiłam sobie Internet w Orange. Dostałam jakieś urządzenie, któro o dziwo udało mi się podłączyć i działa sprawnie... Mam w domu dwa komputery, stacjonarny, pod który to 'cudo' jest podłączone i laptopa. Wszystko działa. Aczkolwiek mam pewien problem... Myślałam, że ten cały kod PIN jest do czegoś potrzebny- do tego by nikt nie mógł korzystać z mojego Internetu... A tu klops. Laptopem łączę się z Interntem bez podania kodu Pin. Ostatnio chyba i moim sąsiadom też przyszło do głowy, że można sobie korzystać z mojego Internetu no i... limit 3Giga wystarczył na trzy dni...

Chciałabym jakoś zabezpieczyć Internet tak aby tylko te moje dwa komputery miały do niego dostęp ale kompletnie nie wiem jak to zrobić. Gdzieś zostały rzucone hasła... ale ja nie potrafię z nich nic wywnioskować, bo jeśli chodzi o te rzeczy jestem nowicjuszką...

Czy mógłby ktoś mi dokładnie krok po kroku wytłumaczyć jak to zrobić żeby z Internetu można było korzystać na moim komputerze stacjonarnym i laptopie i na żadnym innym?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę nie bić :) za powtarzający się temat.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zabezpieczenie Internetu CDMA

Post autor: ja.michal »

Megan, masz router rozumiem?
Coś takiego?
Obrazek
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Jak korzystasz z internetu?
Przeglądasz YouTube, słuchasz radia internetowego, przeglądasz dużo Nasza-Klasa?

1GB/dzień można zrobić bez najmniejszego problemu.
Pomóc może w tym np. wirus.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens, ale skoro Megan nie ma zabezpieczonej sieci w ogóle to bardzo możliwe, że ktoś się podłączył.
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

ja.michal pisze:marens, ale skoro Megan nie ma zabezpieczonej sieci w ogóle to bardzo możliwe, że ktoś się podłączył.
Czyli,że ma włączone WiFi tak?
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pewnie ma i to niezabezpieczone, ale samej zainteresowanej brak na razie. ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:bardzo możliwe, że ktoś się podłączył.
Nie znam deflaut'owych ustawień Axesstel'a ale pewnie standardowo jak każdy router na dzień dobry sieć nie jest zabezpieczona.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Bez sensu, siec powinna byc zabezpieczona od poczatku jak to bywa w liveboxach z TP:/
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

marens pisze:[...]

Nie znam deflaut'owych ustawień Axesstel'a ale pewnie standardowo jak każdy router na dzień dobry sieć nie jest zabezpieczona.
WiFi chyba samemu trzeba w ustawieniach włączyć.
Ostatnio zmieniony 2009-10-13, 19:55 przez darx667, łącznie zmieniany 1 raz.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Nic nie trzeba samemu włączać-jeżeli ma się kartę wi-fi to w menadżerze karty klikasz szukaj dostępnych sieci-i po chwili masz nie zabezpieczoną sieć Axsstel :D u mnie chodzą tak 2PC na pierwszym jest zainstalowany Axsses Menadżer - na drugim nie było takiej potrzeby. Też próbowałem zabezpieczyć swoją ''sieć''(założyłem chyba nawet temat) i d... albo ja się na tym nie znam-albo nie da rady.Co prawda raz w Menadżerze Axsstel poprzez przeglądarkę-coś tam ustawiłem WPA coś tam - nie pamiętam-ale tyczyło się to wi-fi-no i nie miałem neta,sporo się nakombinowałem aby to odkręcić. :klnie: Ale chętnie bym popróbował-może źle coś robiłem. ;)
Sebek
Użytkownik forum

Post autor: Sebek »

marens pisze:Nie znam deflaut'owych ustawień Axesstel'a ale pewnie standardowo jak każdy router na dzień dobry sieć nie jest zabezpieczona.
Router ma standardowo wyłączone Wi-fi oraz wyłączone zabezpieczenia. Zabezpieczenie typu WEP lub WPA można oczywiście włączyć na panelu jak poniżej:
Obrazek

...ewentualnie możemy sobie wprowadzić filtrowanie MAC'ów jak tu:
Obrazek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Sebek pisze:...ewentualnie możemy sobie wprowadzić filtrowanie MAC'ów jak tu:
Jeszcze raz to powtórzę, zabezpieczenie mac jest w dzisiejszych czasach nic nie warte tak jak wep, do złamania w kilka minut.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
skurnik
Użytkownik forum

Post autor: skurnik »

witam, autorki tematu nie ma a w sumie tez szukam jakiejś lektury, artykułu o bezpieczeństwie korzystania z internetu "na karte". mam orange free (niestety na moim terenie nie ma szybkiego netu) tylko EDGE. mam firewalla i antywirusa ale czy sama konfiguracja ustawień połączenia nie jest dziurawa? nie używam wifi. pracuje na laptopie samsung nc10. dajcie ciekawy link do artykułu o bezpieczeństwie i konfiguracji tego rodzaju połączeń.
...impossible is nothing...
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

skurnik pisze:(niestety na moim terenie nie ma szybkiego netu) tylko EDGE.
Bardzo się mylisz kolego :hyhy: po co się męczyć z EDGE jak można mieć coś o wiele lepszego? Zobaczył bym też jakiś dostawców radiowych.
Obrazek
skurnik
Użytkownik forum

Post autor: skurnik »

Tak wiem, ze są inne opcje połaczenia. Mnie wiąze umowa z o. i nie stać mnie na drugie łącze. Poza tym nie mieszkam w miescie ale na wsi pod gizyckiem. Gdyby nie limit mozna by było jakoś wytrzymać a tak ...... ...a od swieta bajka na you tube :D Przeglądam czytam ucze sie, mam ad blocka firewalla ale i tak z ....... bata nie ukręce ...Każdy orze jak moze :D ...a dostawca internetu po wioskach :) jest firma inm.pl ...ostatnio nie wykrywam ich usług tzn sieci ale działają, jak ich namierzyć?
W sumie to mało istotne ich namierzanie raczej wolę zadbać o swoje tyły, proszę o jakiś link dotyczący bezpieczeństwa internetu gsm, można? bo ja zielony ;)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-26, 19:32 ]
Na forum nie używamy słów powszechnie uważanych za wulgarne nawet w postaci ukrytej
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 19:31 przez skurnik, łącznie zmieniany 1 raz.
...impossible is nothing...
ODPOWIEDZ