kilka pytań dot. routera do huawei e160

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marqss81
Początkujący użytkownik forum

kilka pytań dot. routera do huawei e160

Post autor: marqss81 »

Witam wszystkich forumowiczów!

Obserwuję to forum już od jakiegoś czasu, w końcu postanowiłem coś napisać. Tak na dzień dobry będzie to kilka pytań odnośnie zakupu sprzętu.

Chodzi mi po głowie zakup nowego routera, tym razem z obsługą modemów 3G (w tym i mojego obecnego E160). Przeglądając forum najczęściej padają wskazania na Edimax 6200n, Edimax 6200wg no i Huawei D100. Na alledrogo znalazłem też taki wynalazek:
http://allegro.pl/item762161748_router_ ... ma_fv.html
Urządzenie to jest dość ciekawe ze względu na mnogość wykorzystania wbudowanego usb, ale niestety nie wiem co to jest i kto to zrobił... Może ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem? Jeśli tak, to proszę o opinie!

Osobiście potrzebuję urządzenia, które musi mieć:
- USB z obsługą modemów gsm i drukarek,
- 11G i 11N (zależy mi na szybkości sieci wlan, a z tym co obecnie mam to jest max. 2mb/s),
- definiowalny QoS (up/down osobno dla każdego klienta w sieci),

Z różnych wodotrysków miło byłoby mieć:
- wymienialną antenkę,
- obsługa BT, ftp, serwer plików w lan z dyskiem/czytnikiem/czymkolwiek na usb.

Tyle w tej sprawie, teraz kolejna:
jak wyżej napisałem, mam modem E160. Pierwotnie miałem wersję oprogramowania 11.604.cośtam.cośtam. Wszystko śmigało bez problemów, modem nigdy mi nie zerwał połączenia pod linuksem, pod winzgrozą zbyt rzadko korzystałem więc nie mogę ocenić... Wgrałem niedawno nowo znalezioną wersję 11.608.xxx.xxx - i zaczęły mi się problemy:/ modem czasem zerwie połączenie, czasem nie mogę go przełączyć w tryb modemu... Plusów nowego FW nie zauważyłem. Moje pytanie - czy można do tego modemu wgrać soft starszy (lub zrobić crossflashing i wgrać soft z innego modemu)?

Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi z góry dziękuję :)
Pozdrawiam, Marek
dobrze jest być złym, ale jeszcze lepiej jest być złem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: kilka pytań dot. routera do huawei e160

Post autor: wojteks »

marqss81 pisze:11N
Z "N" jest pewien problem, polega on na tym, że standard N obowiązuje dopiero od miesiąca i wiele urządzeń jest w "Darft N" a to znaczy że najczęściej nie pracują ze sobą jeżeli są różnych producentów.
marqss81 pisze:z tym co obecnie mam to jest max. 2mb/s
To jest kwestia anten/odległości i żeby to poprawić to należy gdzie indziej umieścić AP albo antenkę dodatkową do AP/komputera dołożyć.
marqss81 pisze:definiowalny QoS (up/down osobno dla każdego klienta w sieci)
To nie QoS (Quality of service) a menedżer pasma, w opisie brak takiej informacji a w tej klasie cenowej to niewiele sprzętów takie coś ma.
Nie pomagam na PW!
marqss81

Ok, dzięki za odpowiedzi, ale dalej nie wiem czy takie urządzenie warto kupić czy zdecydowanie nie.

Nawiązując do odpowiedzi:
Racja, dużo urządzeń faktycznie jest oznaczona jako 'draft n'. Czyli chyba najlepiej się z tym wstrzymać do czasu, aż się sytuacja unormuje.

Mój bieżący router (tp-link wr-340gd) i karta (tl-wn321g) są oddalone od siebie może z 5m, prosta droga żadnych ścian czy innych badziewi po drodze, jakość sygnału od 75 do 100% (wahania zasięgu być może są związane ze słabym zasilaniem usb, nie wiem dokładnie). Transfer na poziomie 1-2 megabajty/s z laptopem (tam znowu wbudowany jest jakiś intel) i więcej nie wyciąga:/ Może to też kwestia linuksowych sterowników... Ale to taki offtop.

QoS - źle chyba napisałem bo już późno było, chodzi mi przede wszystkim o nadawanie pewnym pakietom wyższych priorytetów niż innym (dla voip, skype itp.). Podział pasma dla użytkowników nie jest mi tak bardzo potrzebny.

Czekając na kolejne wypowiedzi serdecznie pozdrawiam,
Marek
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze:To jest kwestia anten/odległości
Albo burdelu w eterze,a przez to nawet kosmiczna technologia na 2.4 GHz nie przejdzie :(
marqss81

Patryk_ pisze:[...]

Albo burdelu w eterze,a przez to nawet kosmiczna technologia na 2.4 GHz nie przejdzie :(
To może szukać czegoś na 5GHz? sieci wifi w moim otoczeniu jest wcale niemało:/ Chyba że 5GHz to strzał kulą w płot...
Ostatnio zmieniony 2009-10-16, 21:23 przez marqss81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marqss81, korzystam z 5 GHz i z 2.4 nie ma nawet co porównywać - jakość jest o niebo lepsza.
Oczywiście zasięg taki sobie,ale na pokrycie piętra (ok.80 m^2) domu jednorodzinnego z cienkimi ścianami z gazobetonu i drewnianym stropem strychowym (AP na strychu) wystarczy.

2.4 u mnie też praktycznie nie działa.
marqss81

Patryk_ pisze:marqss81, korzystam z 5 GHz i z 2.4 nie ma nawet co porównywać - jakość jest o niebo lepsza.
Oczywiście zasięg taki sobie,ale na pokrycie piętra (ok.80 m^2) domu jednorodzinnego z cienkimi ścianami z gazobetonu i drewnianym stropem strychowym (AP na strychu) wystarczy.

2.4 u mnie też praktycznie nie działa.
Świetnie :) teraz tylko pozostaje kwestia doboru routera z usb i obsługą modemów gsm...
marqss81

No i kupiłem - Sapido GR-1222 :) Router obsługuje B/G/N, multi-AP, QoS (dla usług w sieci i/lub dla klientów po IP lub MAC), serwer ftp, ściąganie z bittorrent, serwer webcam, no i przede wszystkim obsługuje mój modem huawei E160 :) Router działa na linuksie, więc myślę że powinien być w miarę stabilny. Więcej o samym routerze tutaj.
W przyszłym miesiącu dokupię sieciówkę obsługującą 11N, to zobaczymy co to faktycznie potrafi :) W razie czego mogę napisać jakąś minirecenzję, jeżeli kogoś to zainteresuje.
Póki co, to mam z nim pewne problemy, ale to w innym wątku opiszę...
Pozdrawiam

ps. temat można zamknąć...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

marqss81 pisze:W przyszłym miesiącu dokupię sieciówkę obsługującą 11N
Ten router to jest "N" czy Draft N? Jeżeli to Draft N to będzie problem z kompatybilną sieciówką (najlepiej żeby była tego samego producenta).
marqss81 pisze:temat można zamknąć...
Na forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Nie pomagam na PW!
marqss81

wojteks pisze:Ten router to jest "N" czy Draft N? Jeżeli to Draft N to będzie problem z kompatybilną sieciówką (najlepiej żeby była tego samego producenta).

IEEE 802.11b / 802.11g / 802.11n (Draft 2.0) - 100% 802.11N chyba jeszcze nie ma ;)
Chciałem dokupić coś innego producenta, bo te od Sapido to dość drogie są (85zł za szt., a będę potrzebować dwóch). A w 100zł mógłbym się zmieścić z dwoma sieciówkami, nie wiem tylko jak to by później działało... Zresztą sprawa jest jeszcze do przemyślenia :)
wojteks pisze:Na forum »<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>«.
Ok, wybacz, nie przeczytałem jeszcze wszystkich zaleceń forum ;) :zdrowko:
ODPOWIEDZ