Obserwuję to forum już od jakiegoś czasu, w końcu postanowiłem coś napisać. Tak na dzień dobry będzie to kilka pytań odnośnie zakupu sprzętu.
Chodzi mi po głowie zakup nowego routera, tym razem z obsługą modemów 3G (w tym i mojego obecnego E160). Przeglądając forum najczęściej padają wskazania na Edimax 6200n, Edimax 6200wg no i Huawei D100. Na alledrogo znalazłem też taki wynalazek:
http://allegro.pl/item762161748_router_ ... ma_fv.html
Urządzenie to jest dość ciekawe ze względu na mnogość wykorzystania wbudowanego usb, ale niestety nie wiem co to jest i kto to zrobił... Może ktoś miał do czynienia z tym urządzeniem? Jeśli tak, to proszę o opinie!
Osobiście potrzebuję urządzenia, które musi mieć:
- USB z obsługą modemów gsm i drukarek,
- 11G i 11N (zależy mi na szybkości sieci wlan, a z tym co obecnie mam to jest max. 2mb/s),
- definiowalny QoS (up/down osobno dla każdego klienta w sieci),
Z różnych wodotrysków miło byłoby mieć:
- wymienialną antenkę,
- obsługa BT, ftp, serwer plików w lan z dyskiem/czytnikiem/czymkolwiek na usb.
Tyle w tej sprawie, teraz kolejna:
jak wyżej napisałem, mam modem E160. Pierwotnie miałem wersję oprogramowania 11.604.cośtam.cośtam. Wszystko śmigało bez problemów, modem nigdy mi nie zerwał połączenia pod linuksem, pod winzgrozą zbyt rzadko korzystałem więc nie mogę ocenić... Wgrałem niedawno nowo znalezioną wersję 11.608.xxx.xxx - i zaczęły mi się problemy:/ modem czasem zerwie połączenie, czasem nie mogę go przełączyć w tryb modemu... Plusów nowego FW nie zauważyłem. Moje pytanie - czy można do tego modemu wgrać soft starszy (lub zrobić crossflashing i wgrać soft z innego modemu)?
Za wszelkie konstruktywne odpowiedzi z góry dziękuję

Pozdrawiam, Marek