Jaki sprzęt? 500m odległości
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt? 500m odległości
Witam. Mam prośbę o pomoc w wyborze sprzętu.
Mieszkam obecnie w odległości 500m od płatnego hot spota (SkySpot). Widzę z okna budynek, na którym "siedzi" hotspot. Sagem XG-762N (ten od neostrady) łączy się z nim ale ma bardzo słaby sygnał (1Mb) i wisi w oknie. Otóż chcę zakupić coś co pozwoli mi na spokojne użytkowanie internetu przez tego hotspota. Mój komp to blaszak więc sprzętowo nie jest ograniczony. Co polecilibyście? W temacie WiFi jestem zielony.
Mieszkam obecnie w odległości 500m od płatnego hot spota (SkySpot). Widzę z okna budynek, na którym "siedzi" hotspot. Sagem XG-762N (ten od neostrady) łączy się z nim ale ma bardzo słaby sygnał (1Mb) i wisi w oknie. Otóż chcę zakupić coś co pozwoli mi na spokojne użytkowanie internetu przez tego hotspota. Mój komp to blaszak więc sprzętowo nie jest ograniczony. Co polecilibyście? W temacie WiFi jestem zielony.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki sprzęt? 500m odległości
Jak to widzisz?prisoner pisze:Otóż chcę zakupić coś co pozwoli mi na spokojne użytkowanie internetu przez tego hotspota.
1. Karta na USB z dodatkową anteną
2. Acces Point Client i też dodatkowa antena
Nie pomagam na PW!
-
A jak wygląda sprawa kosztów przy tych rozwiązaniach. Polecano mi kartę sieciową(wewnetrzna) + antena kierunkowa. Ale nie znam się za dobrze. Więc wolę zapytać.
- wojteks
- *** Administrator ***
Karta USB ze złaczem antenowym to 40-70zł, antena z 50 (panel 8dBi z dość krótkim kablem)
Przykładowa antena http://www.dipol.com.pl/antena_mikropas ... _A7130.htm
Przykładowa karta USB http://allegro.pl/item766556556_edimax_ ... promo.html
albo zamiast karty na USB AP Client np. taki http://allegro.pl/item770610042_access_ ... _fv_3.html
a wtedy podłączenie do komputera kablem ethernet.
Linki do aukcji przykładowe dla określenia cen.
Przykładowa antena http://www.dipol.com.pl/antena_mikropas ... _A7130.htm
Przykładowa karta USB http://allegro.pl/item766556556_edimax_ ... promo.html
albo zamiast karty na USB AP Client np. taki http://allegro.pl/item770610042_access_ ... _fv_3.html
a wtedy podłączenie do komputera kablem ethernet.
Linki do aukcji przykładowe dla określenia cen.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę drugą opcję na pożyczonym AirLive WLA-5000AP v2. Mam tylko pytanie czy tego typu urządzenia podłączam zwykłym kablem czy crossowym? Z góry dzięki za odpowiedź.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie tym.prisoner pisze:zwykłym kablem
Ale wspomniany Ovislink nie ma trybu AP Client więc nie będzie działał (chyba że jakieś firmware go oferuje)
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
prisoner, a orientujesz się na jakim sprzęcie jest ten hotspot? Bo jeśli na jakimś tanim AP z antenką dookólną wewnątrz budynku, to zestawienie dobrego linku może okazać się niemożliwe niezależnie od wysiłków z twojej strony.
Z ciekawości zapytam - jaka jest opłata za dostęp do tego hotspota i jaką ma prędkość transferu?
Z ciekawości zapytam - jaka jest opłata za dostęp do tego hotspota i jaką ma prędkość transferu?
-
Z tego co się dowiedziałem to hotspoty sieci SkySpot są na dobrym sprzęcie. Jak wcześniej pisałem mogę się łączyć z internetem za pomocą wspomnianego sagema (bez anteny). Chodzi mi o to że sygnał jest słaby i mam tylko 1 mega. Czasem skacze wyżej.
KOSZTY
2.46 PLN + tax 30min AccessCode AccessCode for 30 minutes from the first login
3.28 PLN + tax 60min AccessCode AccessCode for 60 minutes from the first login
6.56 PLN + tax 2 hours AccessCode AccessCode for 2 hours from the first login
7.38 PLN + tax 2 hours AccessCode valid for 24 hours AccessCode for 2 hours available for 24 hours from activation
8.19 PLN + tax 2 hours AccessCode valid for 1 month AccessCode for 2 hours available for 30 days
9.84 PLN + tax 4 hours AccessCode AccessCode for 4 hours from the first login
12.29 PLN + tax 24 hours AccessCode AccessCode for 24 hours from the first login
16.39 PLN + tax 1 week AccessCode AccessCode for 7 days from the first login
40.99 PLN + tax 1 month AccessCode AccessCode for 30 days from the first login
73.77 PLN + tax 2 months AccessCode AccessCode for 60 days from the first login
98.36 PLN + tax 3 months AccessCode AccessCode for 90 days from the first login
163.93 PLN + tax 6 months AccessCode AccessCode for 180 days from the first login
I mam kolejne pytanko. Wgrałem firmware do wspomnianego Ovislika aby działał jako klient. Widzi i łączy się ze wspomnianym Hotspotem. Ale pojęcia nie mam jak go skonfigurować aby korzystać z internetu. Czyli pytanie brzmi jak ma być skonfigurowany AP a jak komputer(karta)? W chwili obecnej karta ma IP przypisany przez AP. Inne kombinacje uniemożliwiają połączenie z AP. Chyba robię coś żle. :-)[/quote]
KOSZTY
2.46 PLN + tax 30min AccessCode AccessCode for 30 minutes from the first login
3.28 PLN + tax 60min AccessCode AccessCode for 60 minutes from the first login
6.56 PLN + tax 2 hours AccessCode AccessCode for 2 hours from the first login
7.38 PLN + tax 2 hours AccessCode valid for 24 hours AccessCode for 2 hours available for 24 hours from activation
8.19 PLN + tax 2 hours AccessCode valid for 1 month AccessCode for 2 hours available for 30 days
9.84 PLN + tax 4 hours AccessCode AccessCode for 4 hours from the first login
12.29 PLN + tax 24 hours AccessCode AccessCode for 24 hours from the first login
16.39 PLN + tax 1 week AccessCode AccessCode for 7 days from the first login
40.99 PLN + tax 1 month AccessCode AccessCode for 30 days from the first login
73.77 PLN + tax 2 months AccessCode AccessCode for 60 days from the first login
98.36 PLN + tax 3 months AccessCode AccessCode for 90 days from the first login
163.93 PLN + tax 6 months AccessCode AccessCode for 180 days from the first login
I mam kolejne pytanko. Wgrałem firmware do wspomnianego Ovislika aby działał jako klient. Widzi i łączy się ze wspomnianym Hotspotem. Ale pojęcia nie mam jak go skonfigurować aby korzystać z internetu. Czyli pytanie brzmi jak ma być skonfigurowany AP a jak komputer(karta)? W chwili obecnej karta ma IP przypisany przez AP. Inne kombinacje uniemożliwiają połączenie z AP. Chyba robię coś żle. :-)[/quote]
- wojteks
- *** Administrator ***
Zobacz na Sagemie jaki IP dostaje komputer.prisoner pisze:Chyba robię coś żle.
IP AP ustaw na stałe w innej podsieci (ono jest tylko do zarządzania AP).
Jak już zrobisz "connect" na AP to zmień w komputerze IP na automatyczne i daj "napraw" powinieneś dostac takie samo albo podobne jak wcześniej na Sagemie i internet powinie działać (do zarządzania AP musisz ręcznie ustawiać IP w komputerze)
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki już działa. Muszę jeszcze dokupić antenę aby poprawić sygnał i będzie cacy.