Czołem wszystkim. Mam taki problem-nie problem. W domu mam sieć od Astera rozdzielaną przez router przewodowo-bezprzewodowy Asus WL-520GC. Stacjonarny łączy się kablem, laptopy łączą się przez Wi-Fi, wszystko gra i buczy. Do sieci bez problemu podłącza się też moja komórka (Samsung i900 Omnia), też przez WiFi.
Internet na komórce działa. Natomiast zastanawiam się, czy jest możliwość ustawienia komórki tak, by nie tylko wyświetlała się w grupie roboczej, ale też bym mógł z niej na przykład przeglądać udostępnione dokumenty.
Dodam, że Omnia najwyraźniej jest już wewnątrz sieci, skoro bez problemu mogę z niej kontrolować XBMC (z własnym serwerem Apache, zainstalowane na kompie stacjonarnym pod wszystko mówiącym adresem 192.168.1.101), natomiast ze stacjonarnego nie widzę komórki. Jakieś pomysły?
Pozdr.
[ Dodano: 2009-10-19, 13:44 ]
Mała aktualizacja, programik vxIPConfig (http://www.cam.com/vxipconfig.html) pozwala bezboleśnie sprawdzić adres MAC i przyznane IP na komórce, a więc ułatwia ustawienie dla niej konkretnego IP w serwerze DHCP routera. Teraz więc domowy ma adres 192.168.1.101, komórka 192.168.1.102 i tak dalej. Tyle że nadal nie wiem jak dodać komórkę do tej samej sieci roboczej co reszta komputerów.
Pozdr.
Komórka z WM6.1 w grupie roboczej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Komórka z WM6.1 w grupie roboczej?
Nie ma mozliwosci, zeby Omnia byla widziana jako komputer w sieci. Jedyne wyjscie to serwer FTP dla WM.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Komórka z WM6.1 w grupie roboczej?
Mozesz natomiast na omni przegladac udostepniane w sieci dokumenty. Wystarczy ustawic zeby w eksploratorze omnia wyswietlala foldery sieciowe. Wyswietlanie folderow sieciowych mozesz ustawic np. w SKTools.
Back to the Future