Krótki kabelek USB do modemu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Krótki kabelek USB do modemu

Post autor: Chris-Kr »

Chyba większość z nas korzysta z modemów na łącze USB i zastanawiam się, dlaczego nikt jeszcze dotąd tego tematu nie poruszył.
Jeśli wkładamy modem bezpośrednio do portu USB w laptopie, to wcześniej lub później uszkodzimy albo ten port, albo modem.
Wraz z modemem zazwyczaj przychodzi kabelek, ale ma on zazwyczaj około metra długości i pląta się po stole bądź kolanach, podczas gdy najbardziej odpowiedni byłby króciutki kabelek długości ok. 10-15 cm.
Takie krótkie kabelki widziałem na wyposażeniu kart sieciowych wifi na złącze USB, ale nigdy nie widziałem, żeby ktoś oferował do sprzedaży same takie kabelki, poszukiwania na Allegro także nie przyniosły żadnego rezultatu.
W związku z tym, moje pytanie:
Czy ktoś może widział gdzieś w sprzedaży takie kabelki?
Nie bardzo mi się chce wierzyć, ze jestem jedynym człowiekiem, który odczuwa potrzebę posiadania takiego kabelka ;)
Krzysztof
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Krótki kabelek USB do modemu

Post autor: rio bravo »

Obrazek
Coś takiego dobra sprawa, szkoda, że dodają taki tylko do modemów ZTE.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Pocieszające jest chociaż to, że ktoś jednak tę potrzebę zauważył :)
Krzysztof
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Chris-Kr pisze:Jeśli wkładamy modem bezpośrednio do portu USB w laptopie, to wcześniej lub później uszkodzimy albo ten port, albo modem.
Chyba trochę przesadzasz. Nie tak łatwo uszkodzić port USB, a tym bardziej wtyk w urządzeniach USB. Swego czasu sprawdziłem empirycznie, z nudów odłączając i podłączając jakieś kilka tysięcy razy chiński czytnik kart SD do chińskiego HUB-a ;) Wszystko nadal działa poprawnie ani nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych.
rio bravo pisze:Coś takiego dobra sprawa, szkoda, że dodają taki tylko do modemów ZTE.
Taki kabelek kosztuje w sklepie komputerowym coś koło złotówki, a mało kto nie posiada go w domu, bo jest często dodawany do różnego rodzaju sprzętu USB, jak adaptery bluetooth, odtwarzacze mp3 etc.
Chris-Kr pisze:podczas gdy najbardziej odpowiedni byłby króciutki kabelek długości ok. 10-15 cm.
Ale czy nie uważasz że gdy taki kabelek sterczy z laptopa to ryzyko uszkodzenia portu USB jest znacznie większe np. poprzez zahaczenie się kabelka o odzież i wyłamanie gniazda?
Osobiście uważam że używanie takich kabelków ma sens, ale z innego powodu - można nieco pomanipulować modemem dla uzyskania lepszego zasięgu, w przeciwieństwie do modemu wetkniętego bezpośrednio w port USB w laptopie czy desktopie, nie wspominając o tym że sygnał jest zakłócany przez promieniowanie elektromagnetyczne z komputera.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Blido pisze:Chyba trochę przesadzasz. Nie tak łatwo uszkodzić port USB, a tym bardziej wtyk w urządzeniach USB.
[...]
Ale czy nie uważasz że gdy taki kabelek sterczy z laptopa to ryzyko uszkodzenia portu USB jest znacznie większe np. poprzez zahaczenie się kabelka o odzież i wyłamanie gniazda?
Nie miałem na myśli uszkodzenia spowodowanego samym wkładane wtyczki USB do gniazda, ale właśnie myślałem o możliwości wyłamania tego gniazda w przypadku zahaczenie bezpośrednio modemem o cokolwiek i ten kabelek miałby przed takim uszkodzeniem chronić.
Z kolei zbyt długi kabelek (a tylko takie można kupić) zwiększa prawdopodobieństwo zaczepienia nim o coś wystającego i dlatego szukam króciutkiego kabelka.
Ideałem byłby krótki i w miarę sztywny kabelek (taki, jakie przychodziły z kartami wifi TP-Link), który byłby w stanie utrzymać w powietrzu ciężar modemu.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Chris-Kr pisze:deałem byłby krótki i w miarę sztywny kabelek (taki, jakie przychodziły z kartami wifi TP-Link), który byłby w stanie utrzymać w powietrzu ciężar modemu.
Kabelek w takiej spirali do wyginania,jaką często można było dawniej spotkać np.w biurkowych oprawach oświetleniowych.
ODPOWIEDZ