PENTAGRAM Cerberus P 6341 + YAGi 2.4GHZ

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
clone
Początkujący użytkownik forum

PENTAGRAM Cerberus P 6341 + YAGi 2.4GHZ

Post autor: clone »

Witam,

Znajomy kupił PENTAGRAM Cerberus P 6341 i Yagi 2.4GHZ.
Cel był taki żeby w domu oddalonym o 100 metrów jego rodzina mogła mieć dostęp do sieci.
Chociaż nie ma żadnych zakłoceń w okolicy, niestety sygnał jest za słaby w domu.
Nie znam się za bardzo na sieci ale wydaje mi się że jeżeli kupił router 'N" i podłącza YAGi do jedej z 3 wyjść antenowych to nic mu to nie daje i stąd nie ma zasięgu.
Co można z tym fantem zrobić

Proszę o jakąs podpowiedź, pozdrawiam

PS dodam jeszcze że są to dwa domki jednorodzinne, oddalone o 100 metrów przez ulicę.
Antena YAGI była z tego co mówił umieszczona na wysokości 2,5 metra i skierowana oczywiście na dom rodziny.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: PENTAGRAM Cerberus P 6341 + YAGi 2.4GHZ

Post autor: Jo_gurt »

clone pisze:Nie znam się za bardzo na sieci ale wydaje mi się że jeżeli kupił router 'N" i podłącza YAGi do jedej z 3 wyjść antenowych to nic mu to nie daje i stąd nie ma zasięgu.
Tak, zdecydowanie takie rozwiązania się do niczego nie nadają.
Co można z tym fantem zrobić
Trzeba sklecić porządne połączenie punkt-punkt, co niestety kosztuje. Widoczność optyczna jest?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

clone pisze:PS dodam jeszcze że są to dwa domki jednorodzinne, oddalone o 100 metrów przez ulicę.
W jednym i drugim domu należy założyć AP z anteną panelową 8dBi (np Tp-Link WA501G) i jeżeli w drugim domu ma być internet po WiFi to jeszcze jeden taki AP. Oczywiście anteny muszą się widzieć.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

clone pisze:Nie znam się za bardzo na sieci ale wydaje mi się że jeżeli kupił router 'N" i podłącza YAGi do jedej z 3 wyjść antenowych to nic mu to nie daje i stąd nie ma zasięgu.
Dokładnie. Musiałby być 3 anteny jak już.

Antena Yagi na 100m to nieporozumienie. Do tego Yagi się nie nadaje na takie odległości. Jeszcze jak z allegro ta antena to już w ogóle wieszak można zrobić z niej. ;)

Jak ma być rozdzielony ten internet tam? Czy ma zwyczajnie być tylko antena z jednej strony a 100m dalej mają bezpośrednio komputery się łączyć?
Awatar użytkownika
clone

W jednym domu jest neostrada i tam ma stac router a w drugim oddalonym o 100 metrow ma odbierac internet.
Jest widoczność i nic nie stoi na przeszkodzie, może nawet nie ma 100 metrów , może 70 :)
Może jakiś router na G + jakaś lepsza antena ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Lepiej kupić NanoStation LOCO 2 i podpiąć do routera kablem ethernet, po nim idzie zasilanie PoE i dane do AP. AP jest zintegrowany z anteną. Chyba będzie najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Dobre będzie NS2 loco ja.michal :ok: tylko ze strony Cerberusa zamiast yagi dać antenę panelową TAKA powinna wystarczyć ;) I pamiętaj, aby kabel od anteny nie był za długi tak do 5 metrów a do NS2 loco to już nie gra roli spokojnie może być nawet 50 metrów na dobrej jakości skrętce.
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 16:39 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
clone

ja.michal pisze:Lepiej kupić NanoStation LOCO 2 i podpiąć do routera kablem ethernet, po nim idzie zasilanie PoE i dane do AP. AP jest zintegrowany z anteną. Chyba będzie najlepsze rozwiązanie.
Nie bardzo rozumiem, router + nanostatnion Loco2 + acess pointy jeszcze jakies ?

Mam jeszcze w domu wolny Edimax SB-2100g Wzmacniacz Sieci Bezprzewodowej 2.4 GHz 100mW/500mW, gdyby go pod router G i do tego jakąs antena ( tylko jaka) koszty byłyby niższe , da rade ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

clone pisze: Wzmacniacz Sieci Bezprzewodowej 2.4 GHz 100mW/500mW
Za to powinieneś dostać bana na forum :dobani: nigdy nie stosuje się takich rzeczy jak wzmacniacze a tym bardziej na
~100 metrów, i później się dziwią ,że linku na krótki dystans zestawić nie można :] i co najważniejsze złamał byś prawo bo w Polsce w 2.4 GHz jest max 100mW co gwarantuje Ci już sam router z antenką.
Awatar użytkownika
clone

sp6huk pisze:[...]
Za to powinieneś dostać bana na forum :dobani: nigdy nie stosuje się takich rzeczy jak wzmacniacze a tym bardziej na
~100 metrów, i później się dziwią ,że linku na krótki dystans zestawić nie można :] i co najważniejsze złamał byś prawo bo w Polsce w 2.4 GHz jest max 100mW co gwarantuje Ci już sam router z antenką.
Luz, sprzedają to wszędzie , nic o tym nie wiedziałem. Nie wspomnę o tym ani słowa więcej.

Wracając do pytania, jak to wszystko mniej więcej podlączyc

Czyli musi być AP po drugiej stronie ?
Nie ma siły aby z 70-100 metrów odbierało w drugim domu ?
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 19:17 przez clone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Musiałbyś to zrobić w taki sposób:
U znajomego, gdzie jest neo i Pentagram Cerberus podłączasz
TAKĄ antenkę,

Do siebie kupujesz Nano Station 2 Loco i podłączas to przez PoE po skrętce i jeżeli net ma być tylko na jednym kompie to już więcej nic nie potrzeba i masz już neta, pomijając to ,że podział łącza po za lokal jest nie legalny :D No i jeszcze konfiguracja tego wszystkiego :hyhy:
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 17:13 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
clone

sp6huk pisze:Musiałbyś to zrobić w taki sposób:
U znajomego, gdzie jest neo i Pentagram Cerberus podłączasz TAKĄ antenkę,

Do siebie kupujesz Nano Station 2 Loco i podłączas to przez PoE po skrętce i jeżeli net ma być tylko na jednym kompie to już więcej nic nie potrzeba i masz już neta, pomijając to ,że podział łącza po za lokal jest nie legalny :D No i jeszcze konfiguracja tego wszystkiego :hyhy:
Podaj mi prosze nazwe tej anteny, link wywala mnie do ustawien mojego konta, nawet po zalogowaniu.

Pytanie za 1000 pkt , co to PoE ? ;p

Cerberus jest "n" wiec ma 3 antenki, wystarczy podpiac Nano Station 2 pod jedna z nich ? czy nano ma 3 wejscia ?
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 17:14 przez clone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

clone pisze:co to PoE
Power over Ethernet czyli zasilanie po kablu ethernet za pomoca odpowiedniego adaptera.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Spróbuj teraz ANTENKA

PoE jest to zasilanie urządzenia po skrętce w przypadku NS2 loco bezpośrednio przez wtyk RJ-45, dzięki czemu można bezpiecznie korzystać z urządzenia na zewnątrz gdyż zasady BHP nie pozwalają wpuszczać 230v na dach itp.
Awatar użytkownika
clone

Rozumiem prawie wszystko :)

Cerberus jest "n" wiec ma 3 antenki, wystarczy podpiac Nano Station 2 pod jedna z nich ? czy nano ma 3 wejscia ?

A jednak nie ;x

Cofam pytanie, poprawnie ma brzmieć tak :

Do Cerberusa podpinam antene która podałes mi w linku , cerberus jest N wiec ma 3 anteny, podpinam pod jedna z nich ?
Ostatnio zmieniony 2009-10-24, 17:25 przez clone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Nano Station nie ma być u znajomego tylko u Ciebie w domu i NS2 loco nie ma żadnych wejść antenowych tylko RJ-45 bo to jest zestaw zintegrowany, a właśnie co do tego Cerberusa to jak kolega zestawi link w 802.11 b to wystarczy jedna antenka do cerberusa bo ktoś pisał ,że trzy ale to jak w "n" chciałby to zrobić ale poco jak NS2 loco nie obsługuje tego standardu ? I ten twój znajomy nie potrzebnie kupował router z "n"
Awatar użytkownika
clone

Dziękuje bardzo za podpowiedzi, zapytam go czy może oddać pentagrama do sklepu, kupimy coś na G z jedna antena i dalej wedle instrukcji.
PS. u mnie nic nie będe montował bo ja swoja siec mam :) do wszystko to kolega i jego rodzina :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk pisze:tylko ze strony Cerberusa zamiast yagi dać antenę panelową
Ja myślałem, że od cerberusa nanostacion. Możeby złapało w drugim domu a jak nie to drugą nano w drugim domu.

Ale chyba się wyjaśniło. :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No tak też by można było ja.michał tylko wtedy koszty by wzrosły bo potrzeba by 2 sztuki NanoStation. Nie pomyślałem wcześniej o tym, ale wiesz co ten pomysł bardziej Mi się podoba niż podłączanie antenki do Cerberusa, tylko co na to clone ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Albo jeszcze inaczej. Dać nanostacion z mocniejszą anteną i jedno. Chodź wiem, że różnie to może być. Niby 70-100m, ale ściana jedna czy druga i koszka się robi. Lepiej 2xnano zrobić.
Awatar użytkownika
clone

Cerberusa to znajomy musi oddac do sklepu, kupie mu coś na G na jedna antene.
Co do dwóch Nano, nie wiem jak jego budzet to wytrzyma, AP-ek to nie problem bo tez mam wolny i moge mu oddac ale 2 drozsze anteny to juz troche kosztuje ;D
Jednak to i tak duzo taniej niz 2 łącza :)
Pozdrawiam i dam znac co tam wyszlo po weekendzie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Lepszym rozwiązaniem było by pozostawienie Cerberusa i zakup 2 szt. Nano Station, a jeżeli nie to kupieni routera, anteny zewnętrznej i jednego NS2 Loco
ODPOWIEDZ