Netgear po dwóch latach zawodzi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Netgear po dwóch latach zawodzi
Witam.
Mam router obsługujący sieci bezprzewodowe Netgear WGR 614v7 (bodajże...).
Od 2-3 lat jest do niego podłączona bramka voip i komputer stacjonarny przez kabel oraz sporadycznie korzystam przez wifi w urządzeniach takich jak laptop, iphone, komórka.
W weekend miałem dziwny przypadek. Ani Iphone, ani Nokie nie mogły wbić sie do mojej domowej sieci bezprzewodowej. Nic nie zmieniałem w ustawieniach itp. Było dobrze na krótko po wyłączeniu/włączeniu urządzenia z zasilania. Po zaktualizowania oprogramowania tez działał np. 1 dzień i teraz znów nie można się dostać do sieci bezp.
Tak jak poprzednio - pomaga wył./włączenie urządzenia.
Mała uwaga - gdy robiłem upgrade oprogramowania za pierwszym razem miałem komunikat, że brakuje pamięci. Dopiero po wł/wył z zasilania udało się zaktualizować firmware.
Jaka może być przyczyna takiego zachowania urządzenia? Dodam, że nie było nic zmieniane w konfiguracji, z mojej strony nie jest zwiększony ruch. Mam kodowanie WPA2 więc nie sądzę aby ktoś się włamał.
Chciałbym uniknąć zresetowania do ustawień fabrycznych
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-10-27, 14:49 ]
Usunięcie koloru postu
Mam router obsługujący sieci bezprzewodowe Netgear WGR 614v7 (bodajże...).
Od 2-3 lat jest do niego podłączona bramka voip i komputer stacjonarny przez kabel oraz sporadycznie korzystam przez wifi w urządzeniach takich jak laptop, iphone, komórka.
W weekend miałem dziwny przypadek. Ani Iphone, ani Nokie nie mogły wbić sie do mojej domowej sieci bezprzewodowej. Nic nie zmieniałem w ustawieniach itp. Było dobrze na krótko po wyłączeniu/włączeniu urządzenia z zasilania. Po zaktualizowania oprogramowania tez działał np. 1 dzień i teraz znów nie można się dostać do sieci bezp.
Tak jak poprzednio - pomaga wył./włączenie urządzenia.
Mała uwaga - gdy robiłem upgrade oprogramowania za pierwszym razem miałem komunikat, że brakuje pamięci. Dopiero po wł/wył z zasilania udało się zaktualizować firmware.
Jaka może być przyczyna takiego zachowania urządzenia? Dodam, że nie było nic zmieniane w konfiguracji, z mojej strony nie jest zwiększony ruch. Mam kodowanie WPA2 więc nie sądzę aby ktoś się włamał.
Chciałbym uniknąć zresetowania do ustawień fabrycznych
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-10-27, 14:49 ]
Usunięcie koloru postu
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 14:49 przez madel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Netgear po dwóch latach zawodzi
Może zrób tak: zapisz sobie konfig do pliku i wtedy zrób reset ustawień. Jak pomoże to będziesz wiedział którędy droga, jak nie to niestety - czas na nowy sprzęt.
-
- Użytkownik forum
To spróbuję zalecone rozwiązanie. A jeśli nie pomoże to naprawdę tylko nowy sprzęt? Czyżby Netgear-y miały swoją określoną żywotność?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Żaden sprzęt nie działa wieczniemadel pisze:Czyżby Netgear-y miały swoją określoną żywotność?

-
- Użytkownik forum
Cały czas był włączony. Nie sądziłem, że może się popsuć od tego.
Albo inaczej, że działanie non stop może przyczynić się do jego szybszego końca.
Co tam się w ogóle może popsuć?

Co tam się w ogóle może popsuć?

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No i dobrzemadel pisze:Cały czas był włączony.

madel pisze:Nie sądziłem, że może się popsuć od tego.
Gorzej by było niż byś go włączał i wyłączał,
Może,madel pisze:że działanie non stop może przyczynić się do jego szybszego końca.
Dobre pytaniemadel pisze:Co tam się w ogóle może popsuć?

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Prędzej popsułby się gdybyś włączał go i wyłączał.madel pisze:Cały czas był włączony. Nie sądziłem, że może się popsuć od tego.
-
- Użytkownik forum
Już myślałem, że sugerowałeś, że ma awarię z powodu ciągłej pracy 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Cały czas powtarzam userom, że sprzęt sieciowy przeznaczony jest do ciągłej pracy i nie należy go co chwilę wyłączaćmadel pisze:Już myślałem, że sugerowałeś, że ma awarię z powodu ciągłej pracy