Modem XU870 ma jakis taki dziwny tryb oszczedzania - nie wiem nawet dokladnie czego. Jesli polaczenie jest niewykorzystywane (nic sie na laczu nie dzieje), Merlin schodzi do UMTS (dioda niebieska). Jak tylko zaczynam cos ciagnac, dioda wskazuje na skok do HSDPA (robi sie zolta). Jak przestaje sciagac - jest znow niebieska (UMTS).
Docelowo kupilem ten modem do pracy ze wspomnianym w topicu routerem. Linksys wskazuje na pelna kompatybilnosc. No i cos nie dziala to to razem. Po pierwsze - po wlaczeniu routera z modemem, dioda pali sie na bialo i taka juz zostaje. metoda prob i bledow doszedlem, ze jesli po wlaczeniu routera do sieci (albo resecie) szybko wyjme/wloze modem, to dioda przechodzi normalna sekwencje - z bialej robi sie czerwona, potem miga niebieska. przezylbym ten mankament, gdyby nie problem drugi - w tym samym dokladnie miejscu, w ktorym w laptopie modem dzialal z pelna predkoscia, router budzi mi modem w UMTS i mimo sciagania danych, Merlin nie wskakuje mi na HSDPA nigdy - dioda jest w kolko niebieska. Probowalem roznych kombinacji ustawien "keep alive", etc. ale to nic nie pomaga.
Czy ktos mial podobny problem i wie jak temu zaradzic?
Z gory dzieki!
Wojtek
XU870 i Linksys WRTG54G3GV2-VF
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum