Internet radiowy do komputera stacjonarnego i laptopa (pytan

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
betiska
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy do komputera stacjonarnego i laptopa (pytan

Post autor: betiska »

Mam takie pytanie.. w ogole sie w temacie nie orientuje wiec wytlumaczcie mi co i jak..

Mam internet radiowy i router jesli to sie tak nazywa bo mam 2 komputery stacjonarne podlaczone z niego kablami.. a chcialam sobie kupic jeszcze laptopa .. co musze sobie kupic i w ogole żeby podlaczyc go do internetu bezprzewodowo.. wiem ze router musze wymienic bo nie jest z najadnikiem czy cos tam.. dokladnie nie wiem
i jeszcze jedno pytanie czy majac tego laptopa w drugiej czesci domu w ogole bedzie lapal ten internet

zalozyla bym sobie internet bezprzewodowy jakis od razu bez kombinowania tyle ze mieszkam na wsi i nie ma w okolicy nadajnika co dobrze by u mnie dzialala internet prosze o odpowiedz!!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Internet radiowy do komputera stacjonarnego i laptopa (pytan

Post autor: Blido »

betiska pisze:wiem ze router musze wymienic bo nie jest z najadnikiem czy cos tam..
Masz na myśli zwykły router kablowy? Bo to że obecnie komputery podłączone są do niego kablami nie znaczy że nie jest to router WiFi :) . Praktycznie wszystkie routery WiFi mają wbudowany switch. Czy możesz podać markę i model routera?
betiska pisze:co musze sobie kupic i w ogole żeby podlaczyc go do internetu bezprzewodowo.
Jeśli router jest z WiFi, to wystarczy tylko karta pod USB/ExpressCard lub żadna, jeśli laptop ma wbudowany moduł WiFi. Jeśli router jest rzeczywiście tylko kablowy (czyli bardzo stary, albo ktoś był dusigroszem ;) ) konieczna będzie także wymiana routera na bezprzewodowy.
betiska
Początkujący użytkownik forum

Post autor: betiska »

ja sie na tym nie znam wiec powiem ci tak.. pisze na nim air live wireless ap wl 5460ap
wiec nie wiem. powiem tak mam tak z anteny idzie mi kable do routera a z routera kablami na 2 komputery (sa tylko dwa wejscia )

a w ogole bedzie dzialac to jesli laptop bedzie w drugiej czesci domu??

aha a kumpel mi mowil zebym to kupila Link allegro i wtrdy z tego co mam to kablem do tego co kupie i z tego co kupie to do laptopa mi pojdzie i normalnie moge komputer stacjonarny tez podpiac kablem

nie wiem czy tak to bedzie ok.. wole sie upewnic

PS !! koledzy bardzo wazne i pilne!!!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

betiska pisze:pisze na nim air live wireless ap wl 5460ap
To nie jest router, tylko access point...
betiska pisze:z anteny idzie mi kable do routera a z routera kablami na 2 komputery
...pracujący w trybie client. Masz internet dostarczany przez WiFi zgadza się?
W takim wypadku konieczny jest zakup routera.
betiska pisze:aha a kumpel mi mowil zebym to kupila Link allegro
Dobry wybór, szczególnie gdy wgra się do tego routera Tomato. również poleciłbym ten router. Ale poszukaj go w sklepach internetowych na porównywarkach typu Ceneo lub Skąpiec, bo na tej aukcji jest dość drogi.
betiska pisze:i wtrdy z tego co mam to kablem do tego co kupie i z tego co kupie to do laptopa mi pojdzie i normalnie moge komputer stacjonarny tez podpiac kablem
Oczywiście wcześniej należy odpowiednio skonfigurować router. Nie jestem pewien tylko czy Twój provider zabezpiecza sieć używając PPPoE, czy filtrowania MAC. Stawiałbym raczej na to drugie, skoro udało Ci się rozdzielić net na dwa kompy tylko za pomocą AP. Zatem gratulacje dla providera za profesjonalną sieć :rotfl:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Blido pisze:To nie jest router, tylko access point...
Ale może pracować chyba w 8 trybach i jednym z nich jest WISP (czyli router z WAN na antenie), może również pracować jako router WiFi.

Żeby do laptopa było po WiFi należy dokupić jakiś AP i podłączyć kablem do WL5460. Wtedy 1 komputer będzie mógł być po kablu a pozostałe po WiFi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ