3G- transmisja danych w 7,2mb/s i blad polaczenia glosowego

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

3G- transmisja danych w 7,2mb/s i blad polaczenia glosowego

Post autor: szalony »

Witam mam prosbe do uzytkownikow Iplusa z poza lodzkiego rejonu by wykonali maly test :) , ma on na celu zobrazowanie problemu ... Zaznacze ze prosze by test wykonaly osoby " obyte" w temacie bo ma to znaczenie - nie moga zrobic go osoby nie bedace "pewne" czy obslugujacy w czasie danych nodeB ma transmisje 7,2mb/s - wasz telefon - jako modem takze musi miec minimum hsdpa 7,2mb/s , test nie ma sensu jak telefon lub nodeB obsluguje tylko hsdpa do 3,6mb/s . Ja juz zrobilem taki test - od jakiegos czasu zglaszano mi czemu nie odbieram telefonu i wtedy zaczolem drazyc temat, u mnie w Lodzi w 3G Plusa w czasie ruchu danych gdy telefon sluzy jako modem nie mozna realizowac polaczen glosowych oraz co ciekawe przekierowan ( przekierowania nie dzialaja) - dzwoniacy lub wykonujacy polaczenie dostaje komunikat o bledzie sieci lub polaczenia :szok: , po mojej analizie blad ten jest tylko wtedy gdy korzystamy z nodeB 7,2mb/s i nasz modem w telefonie takze ma 7,2mb/s . Bledu tego nie ma w nizszych predkosciach jak nodeB , modem ma hsdpa 3,6 lub zwyklu umts to wtedy w czasie transmisji danych mozemy bez problemy dzwonic i co wazniejsze odbierac polaczenia ... Chce zobaczyc czy to jest "problem" tylko lodzkiego rejonu Plusa czy Plus ten blad ma w calej sieci 3G ? W erze i orange tego bledu nie ma - wiec albo to blad w sieci 3G Plusa albo nie wiedziec czemu Plus celowo tak zrobil - choc w to nie wierze... Dziekuje za pomoc z temacie - mam na numerze usluge Iplusa i korzystam czesto z telefonu jako modemu lub przez sam telefon i ten blad zaczyna mnie irytowac... Zglaszalem to na infolinie ale "boje sie" ze mi odpisza ze wszystko jest prawidlowo... Jakby ten blad mial zostac to nie wiem co zrobie - nawet zastanawialbym sie nad rezygnacja z Iplusa bo przez taka konfiguracje sieci lub raczej blad mozna bardzo waznego telefonu nie odebrac :nienie: Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-10-31, 10:10 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: 3G- transmisja danych w 7,2mb/s i blad polaczenia glosowego

Post autor: Patryk »

Gdy korzystałem z iPlusa dodawanego do abo głosowego (w okresie sierpień 2007 - maj 2008) to miewałem podobne problemy w 3G,i to niekoniecznie 7.2 - sam telefon obsługiwał tylko 3.6 (Nokia 6120c).
Obecnego stanu rzeczy niestety nie znam,ale może przy okazji przetestuję.
Działo się tak na pewno w rejonie Katowic/Bielska i w Trójmieście.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: 3G- transmisja danych w 7,2mb/s i blad polaczenia glosowego

Post autor: szalony »

Ja biorac temat " pod moja lupe" ;) , sprawdzajac rozne modele telefonow w roznych lokalizacjach w lodzi doszlem do wniosku ze ten blad jest tylko jak telefon-modem , nodeB ma hsdpa 7,2mb/s , na poczatku myslalem ze to problem karty sim z 2001 roku , pozniej ze androida w Hero ale po zglebieniu tematu to wina sieci niestety ... To jednak musi byc jakis blad sieci bo nie widze sensu zeby Plus celowo glos a nawet przekierowania blokowal , :hyhy: . Co ciekawe ustawiajac przekierowanie na inny numer takze jest ten blad i przekierowanie do skutku nie dochodzi... ps moze ktos z Plusa ten temat zobaczy i sprobuja ten blad naprawic :] bo az wierzyc sie nie chce ze czym lepszy sprzet to wiecej problemow i bledow ;)
ODPOWIEDZ