Czy zmniejszenie szybkosci moze polepszyc stabilnosc?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy zmniejszenie szybkosci moze polepszyc stabilnosc?
Mam internet wifi 1mb, ale rozlancza mnie pare razy dziennie czy przejscie na 512kb moze pomoc? Rozlanczenia sa chwilowe gubie po pare pakietow.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy zmniejszenie szybkosci moze polepszyc stabilnosc?
Wątpliwe. WiFi ma maksymalną przepustowość 11Mb/s w technologii b (taka jest zazwyczaj stosowana w tego typu sieciach, bo ma większy zasięg od g) więc 1Mb/s to dla niego żadne obciążenie. Pisząc "rozłącza" masz na myśli rozłączenie udostępnionego połączenia czy w ogóle odłączenie od sieci WLAN providera? Jeśli to pierwsze, to problem w ogóle nie jest po twojej stronie. Jeśli to drugie, może, ale nie musi, możesz mieć np. wadliwą kartę WiFi. Poza tym założę się że twój provider ma "bazówkę" postawioną na jakimś AP typu Airlive z anteną panelowąKraszu pisze:czy przejscie na 512kb moze pomoc?

-
WLAN, problem jest na pewno z polaczeniem z antena. Zmniejszenie wielkosci pakietow nie ma znaczenia?Blido pisze:[...]
Wątpliwe. WiFi ma maksymalną przepustowość 11Mb/s w technologii b (taka jest zazwyczaj stosowana w tego typu sieciach, bo ma większy zasięg od g) więc 1Mb/s to dla niego żadne obciążenie. Pisząc "rozłącza" masz na myśli rozłączenie udostępnionego połączenia czy w ogóle odłączenie od sieci WLAN providera?
Ostatnio zmieniony 2009-11-01, 18:51 przez Kraszu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie ma. Jak wygląda cała twoja instalacja? Masz może nanostation lub AP w puszcze hermetycznej, czy provider pociągnął Ci do domu kilkadziesiąt metrów kabla h155? Jaka jest siła sygnału?Kraszu pisze:Zmniejszenie wielkosci pakietow nie ma znaczenia?
-
Mam AP, nie wiem jak sprawdzic sile sygnalu, nie wiem czy moge nawet moge bo dojscie mam tylko do swojego routera.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Trzeba się zalogować do routera i jeżeli to TP-LINK to zakładka "site survey" i wszystko jak na tacy
Jak coś innego to napisz jaki to router.

-
DI-624+, ale to jest moj router nie mam dostepu do ich AP ktory jest na dachu. On jest podlaczony kablem z moim routerem.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To odłącz od swojego routera kabel i podłącz go bezpośrednio do swojego kompa z ominięciem routera (inaczej się nie zalogujesz do AP twojego providera) a ten AP co siedzi w puszcze to jaki model, firma ?