Jaki modem z Orange wybrać Express Card czy CDMA?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
igoria
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem z Orange wybrać Express Card czy CDMA?

Post autor: igoria »

Witam!

W poniedziałak chciałabym przedłużyć umowę z Orange (na kolejne dwa lata). Ponieważ korzystam tylko z laptopów - zdecydowałam sie na modem Express Card (podobno mają lepsze anteny niż te na USB). Zastanawiam się nad wyborem modemu Huwei e870 i Option GlobeTrotter GT Max 7.2. Ponieważ praktycznie w necie nie mogę znaleźć żadnej sensownej opinii o Huewei, chciałabym zapytać, jak sprawuje się u innych ten modem. Ja mam właściwie tylko zasięg EDGE więc zastanawiam się, czy modem nie będzie odmawiał posłuszeństwa - np. zrywał połączeń, zawieszać się itp. Może Option jest bardziej stabilny? Zastanawiam się też nad modemem CDMA, ale u mnie jest obszar leśny i ponoć CDMA nie będzie tu i tak działać, bo drzewa zasłaniają. Choć to i tak trochę dziwne tłumaczenie Pana z Orange, bo drzew w samej wsi nie jest tak dużo, tylko, że otoczona jest ona lasami - taki już urok lubuskiego. Ponoć do końca roku zasięg CDMA ma objąć 95 % powierzchni kraju, więc może lepiej zdecydować sie na ten modem? Bo na EDGU Huewei e870 ma podobno osiągnąć max. 250 kb/s odbierania i ok. 118 kb/s wysyłania, a CDMA ponoć dochodzi do 1 Mb/s. Może ktoś wie, jak działą modem CDMA Orange na EDGU? Bo obsługa Orange nie umiała udzilić mi w tym aspekcie informacji.

Bardzo proszę o pomoc i przepraszam, że przeszkadzam w czasie weekendu.

igoria / Ania
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki modem z Orange wybrać Express Card czy CDMA?

Post autor: ja.michal »

igoria pisze:Zastanawiam się też nad modemem CDMA, ale u mnie jest obszar leśny i ponoć CDMA nie będzie tu i tak działać, bo drzewa zasłaniają.
CDMA w Orange ma stosunkowo dobrą przenikalność przez przeszkody bo to 450MHz. Najlepiej sprawdź na mapce pozwoleń, jak daleko masz stację CDMA. Jak do 15km to powinno działać i to lepiej niż EDGE, nawet jak taka sama prędkość, ale ping mniejszy.
igoria pisze:Może ktoś wie, jak działą modem CDMA Orange na EDGU?
Modem tylko do CDMA nie działa w EDGEu. Chyba chodzi Ci o modem hybrydowy na USB czyli GPRS/EDGE/HSDPA/CDMA. Moim zdaniem taki modem, mimo, że na USB to dobre rozwiązanie bo masz właśnie te wszystkie technologie. Do tego w zestawie jest mała antenka do CDMA.
igoria
Początkujący użytkownik forum

podziękowanie

Post autor: igoria »

Dziękuję serdecznei za pomoc. Zamówiłam hybrydę - jak się nie da odebrać CDMA, to i tak zostaje na EDGE'u, tylko trochę mi się nie podoba, że jest taka duża, ale jeśli dzięki temu będzie szybszy net, to nie ważne. Z mapy wychodzi, że do masztu CDMA mam ok. 10 km, ale przez las. Zobaczę, czy da radę złapać zasięg. U mnie w miejscowośći też jest maszt Orange, na razie z GSM, ale może wkrótce założą na nim też CDMA. Szkoda, że nie daje razy złapać UMTS'u z Żar, ale nie można mieć wszystkiego.

W każdym razie jeszcze raz serdecznie dziękuję :padam: i pozdrawiam

igoria
ODPOWIEDZ