Jak sprawdzić czy jest zasięg UMTS w innej sieci

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrzej.kmicic
Początkujący użytkownik forum

Jak sprawdzić czy jest zasięg UMTS w innej sieci

Post autor: andrzej.kmicic »

Używam ERY Blueconnect na routerze GlobeSurfer II, kończy sie umowa z Erą i zamierzam przejść do PLUSa z powodu tego że zbudowano BTSa bardzo blisko lokalizacji mojej działki na której większość czasu przebywam.
Jest pewna nieścisłość po obejrzeniu mapki zasięgów PLUSA zobacz mapkę, Kujawsko Pomorskie w samym centrum kraju . Na mapce miejscowość Piotrków Kujawski ma sygnał 3G/HSDPA tak jakby centrum BTS znajdowało sie w środku miejscowości. Wieżę BTSa o której piszę wyżej jest jednak oddalona od Piotrkowa Kujawskiego o ok 6-7 km w linii prostej na południowy-wschód we wsi KOZY. Na mapce tej BTS <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest nie zaznaczony. I moja działka jest tylko w zasięgu EDGE. Czy jest szansa na złapanie sygnału 3G/HSDPA jeżeli mam blisko stację tylko z EDGE a w linii prostej 6-7km dalej stację z 3G/HSDPA.

To opis problemu ale temat mojego zapytania to czy jest jakis program który podałby w jakiej technologii są zasięgi BTS w okolicy jeżeli mam tylko komórki i modem w ERZE.

Pytanie 2 : Czy mogę wykorzystywać w IPlusie doskonale pracujący do tej pory router-modem GlobeSurfer II (blueconnect). Czy simlocka zdejmie mi Era po wygaśnięciu umowy a jeżeli nie to czy mozna go zdjąć innym sposobem i adaptować modem do IPlusa . ?

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-11-07, 22:39 ]
Czerwony jest tylko dla moderacji
Ostatnio zmieniony 2009-11-07, 22:38 przez andrzej.kmicic, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Kmicic
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak sprawdzić czy jest zasięg UMTS w innej sieci

Post autor: wojteks »

andrzej.kmicic pisze:czy jest jakis program który podałby w jakiej technologii są zasięgi BTS w okolicy
Telefon komórkowy z 3G będzie wystarczający, wejdź w wybór sieci komórkowej i wyszukaj dostępne sieci (musi byc włączone 3G w komórce)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:wejdź w wybór sieci komórkowej i wyszukaj dostępne sieci (musi byc włączone 3G w komórce)
Niektóre telefony nie pokazują osobno sieci 2g/3g wtedy trzeba wybrać w telefonie tryb tylko 3g.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

Nie wiem przez jaki program łączysz się z netem przez tego Bluecoonect'a , ale np po zainstalowaniu Mobile Partnera (program do łączenia się z netem ) masz tez możliwość sprawdzenia jakie sieci i w jakiej technilogi wykrywa twój modem w miejcu w którum się znajdujesz . Trzeba użyć opcji "Wyszykiwanie ręczne" tzn... sieci ;) i wszystko będziesz wiedział . Nie musisz nawet wyciągac karty sim z modemu .

A jak chciałbyś dokładniej wiedzieć gdzie i w jakiej częstotliwości stoi BTS danej sieci to zainstauj Google Earth i odpowiedni plugin i będziesz miał jak na dłoni pokazane gdzie stoi jaki BTS i w akiej częstotliwości nadaje .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

John82 pisze:Nie wiem przez jaki program łączysz się z netem przez tego Bluecoonect'a , ale np po zainstalowaniu Mobile Partnera (program do łączenia się z netem )
Kolega ma porządny router, nie ma do niego żadnego softu, da się go konfigurować wyłącznie przez przeglądarkę internetową.
BTSów/NodeB też nie sprawdzi bo jak się nie zaloguje to CID'ów nie będzie znał. A mapy są tylko pozwoleń i nigdy nie wiadomo czy coś fizycznie stoi czy nie.
John82
Stały użytkownik forum

Post autor: John82 »

krystianb pisze: Kolega ma porządny router, nie ma do niego żadnego softu, da się go konfigurować wyłącznie przez przeglądarkę internetową.
BTSów/NodeB też nie sprawdzi bo jak się nie zaloguje to CID'ów nie będzie znał. A mapy są tylko pozwoleń i nigdy nie wiadomo czy coś fizycznie stoi czy nie.
Przecież by sprawdzic jakie sieci wykrywa nie musi sprawdzać przez ruter, może podłaczyć modem do USB w kompie na chwilę i sprawdzić ;) A w google Eatrh nie trzeba cidów itd... Wpisujesz miejscowość i tyle . Widzisz gdzie i jakie nadajniki stoją . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

John82 pisze:Przecież by sprawdzic jakie sieci wykrywa nie musi sprawdzać przez ruter, może podłaczyć modem do USB w kompie na chwilę i sprawdzić
Użyj google zanim kolejną bzdurę palniesz.
http://images.google.pl/images?client=o ... =pl&tab=wi Gdzie tu widzisz modem usb?
John82 pisze:A w google Eatrh nie trzeba cidów itd... Wpisujesz miejscowość i tyle
Nie nadajniki tylko pozwolenia!
andrzej.kmicic
Początkujący użytkownik forum

Post autor: andrzej.kmicic »

Dzięki za podpowiedzi, wynika z nich że będę się musiał oprzeć na mapie lub sprawdzić w telefonie z 3G jeżeli taka opcja będzie dostępna. Znajomi kupili ostatnio dwa Samsungi będę musiał sprawdzić. Co do mapy to początkowo myślałem ze ten BTS we wsi Kozy w ogóle nie ma listków zasięgów ale jak się przyjrzałem (bo zlane są z tym 3G z Piotrkowa Kuj. to jednak one tam są ale tylko w technologii EDGE.

Pozostaje sprawa modemu (routera), to faktycznie dobry modem, połączenie routera,modemu i WIFI. Konfiguracja przez przeglądarkę lub telnet. Przez dwa lata sprawował sie bez zarzutów. Czy i jak zorganizować to aby wykorzystać go w IPlusie gdybym jednak sie zdecydował na zmianę. Do stacji ERY stojącej po drugiej stronie jeziora jest z 5-6 km. Zasięg z anteny YAGGI mam na poziomie 67db (4 kreski). Jest dość stabilny ale routing z tego BTS i technologia EDGE czasem porządnie wkurza.

No i własnie drugie zagadnienie czy jeżeli na drodze stoi EDGE(też Plusa) jest jakaś szansa dostać się do bardziej odległego 3G (antena). Zasięg 3G z Piotrkowa Kujawskiego jest na skraju listków 3G ale właśnie niemal w linii prostej stoi BTS tylko z EDGE.

Moje obawy dotyczą tego że moje przejście na iPlus może mijać sie z celem tu Edge i tu Edge, tylko może lepszy poziom sygnału. Czy routing jest w iPlusie lepszy to wielka niewiadoma. W Erze nie jest za dobrze, najgorsze sa godziny popołudniowe do 22-23 ciej . W pozostałych godzinach te 200-300 kbps z anteną Yaggi 7 elementów jest bez problemów.

Ciekawe też czy można do jakiegoś działu rozwoju Plusa wystosować propozycje rozszerzenia 3G na tereny obejmujące teren Jeziora Głuszyńskiego. Jezioro otoczone jest ponad 1000 działkami sezonowymi ale i poza sezonem przyjeżdża tu sporo ludzi z laptopami i potrzebą internetu mobilnego.

pozdrowienia
AK
--
Kmicic
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

andrzej.kmicic pisze:No i własnie drugie zagadnienie czy jeżeli na drodze stoi EDGE(też Plusa) jest jakaś szansa dostać się do bardziej odległego 3G (antena). Zasięg 3G z Piotrkowa Kujawskiego jest na skraju listków 3G ale właśnie niemal w linii prostej stoi BTS tylko z EDGE.
Oczywiście jeśli tylko nodeB wpuści z powodu odległości, to trzeba zrobić 2 rzeczy, kupić dobry panel mikropaskowy na 2.1GHz z bestpartner'a i przestawić router do trybu tylko 3g, bo jak zacznie łączyć się gsm900 to spali końcówkę mocy. Ale nie wiem jak daleko jest ten NodeB bo plus ustawia je na bardzo niewielką moc, w domu 1km od nodeB mam problem z zalogowaniem się, gdzie play z tego samego miejsca nie powoduje żadnych problemów, choć i jego sygnał ostatnio osłabł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

andrzej.kmicic, jak chcesz sprawdzić czy Plus będzie działać to kup kartę np. GaduAIR (działa na Plusie). Plus często ma sam GPRS więc chyba raczej nie będzie Cie to satysfakcjonować.

Możesz jeszcze sprawdzić teraz jakie sieci "dolatują" przez ustawienie opcji ręcznego wyboru sieci. Wtedy wyskoczą Ci wszystkie, które "świecą" w okolicy i prawdopodobnie przy tych z 3G będzie właśnie 3G.
ODPOWIEDZ